Arboretum Kalmthout

Adres
Heuvel 8
2920 Kalmthout
Telefoon
  • +32 (0)3 666 67 41
Fax
  • +32 (0)3 666 33 96

Openingsuren

  • Elke dag vanaf half januari tot eind december is het domein open van 10 tot 17 uur. Kerstvakantie gesloten.
  • Binnen deze periode zijn de cafetaria, de cadeau- & boekenshop en het plantencentrum iedere dag van 10 tot 16.45 uur open, ook op zon- en feestdagen.

Toegankelijkheid

  • een 300 meter lang verhard tuinpad verbindt het Vangeertenhof met het onthaalgebouw en de grote weide, en zorgt voor een betere toegankelijkheid en oriëntatie in de arboretumtuin.
  • bij droog weer kunnen rolwagens zonder problemen in het hele domein, bij natte weersomstandigheden is het iets moeilijker. Bezoekers met beperkingen, die voor een veilig bezoek aan het domein behoefte hebben aan een begeleider, zijn enkel toegelaten onder de begeleiding en de verantwoordelijkheid van hun begeleider. Deze begeleider heeft gratis toegang.
  • drempelloze toegang met automatische schuifdeuren in het onthaalgebouw, waar ook de cadeau- en boekenshop en de cafetaria gevestigd zijn.
  • aangepaste toiletten in het onthaalgebouw
  • aangepaste parkeergelegenheid

Honden zijn toegelaten indien kort aangelijnd.

Bereikbaarheid

Met de fiets

Het Arboretum ligt direct naast het station van Kalmthout. Langs de spoorlijn loopt de Fietsostrade, die Essen met Antwerpen verbindt. In de Statiestraat en in Heuvel zijn aanliggende verhoogde fietspaden voorzien zodat je er veilig kan fietsen. 

De bewegwijzerde routes ‘Grensparkroute’, en ‘Heideroute’ lopen langs het domein. De fietsknooppunten 25 en 70 van het fietsnetwerk Antwerpse Kempen liggen vlakbij.

Op de parkeerplaats is er een fietsenstalling, een overzichtskaart van de provinciale fietsknooppunten en een elektrisch oplaadpunt. Handige fietskaarten om mee te nemen zijn de koop in de cadeau- & boekenshop. In het onthaalgebouw is een fietspomp en materiaal voor kleine fietsherstellingen aanwezig. Arboretum Kalmthout maakt deel uit van het netwerk Fietsvriendelijke Horeca.

Met het openbaar vervoer

Arboretum Kalmthout ligt op wandelafstand van het NMBS-station Kalmthout. Zowel vanuit Antwerpen-Centraal station als vanuit Roosendaal station (Nederland) ben je in ongeveer 20 minuten in station Kalmthout.

Plan je reis met de routeplanner van De Lijn of bekijk de treindienstregeling van de NMBS.

Ook de belbus Essen-Kalmthout stopt aan de ingang van het domein. Bus 659 Ekeren-Donk – Hoogstraten en bus 670 Antwerpen – Kapellen – Essen stoppen niet ver van het domein.
Om in de provincie Antwerpen een belbus te reserveren neem je bij voorkeur 1 dag en minimum 2 uur op voorhand contact op met de belbuscentrale op het telefoonnummer: 03 218 14 94. Een belbus rijdt enkel op aanvraag. Vergeet ook zeker je terugrit niet te reserveren. De tarieven van een belbus zijn hetzelfde als die van een rit met een Lijnbus.

Met de lijnen 671, 672, 674 en 934 stap je af aan de halte ‘Arboretum’.
Deze halte ligt direct aan het Arboretum.

Met lijn 670 stap je af aan de halte ‘Kalmthout Station’.
Deze halte ligt schuin tegenover het Arboretum.

Met de lijnen 442, 443, 659 en 673 stap je af aan de halte 'Achterbroeksteenweg'.
Deze halte ligt op 750 meter. Wandel naar de kruising en ga linksaf de Statiestraat in. Je komt vanzelf aan het Arboretum.

Zijn er storingen of omleidingen op je reisweg? Die kan je snel en eenvoudig terug vinden op de website van De Lijn. Zoek je lijn op en klik op het tabblad 'Omleidingen'. Ook als je een route opzoekt via de routeplanner worden eventuele omleidingen op die route vermeld.

Met de auto

Kom je via de E19?
Vanaf de ring rond Antwerpen richting Breda volgen, doorrijden tot de E19. Verlaat de E19 bij afrit 4 (Sint-Job-in-'t-Goor). Volg richting Kalmthout (N117) tot in Achterbroek. Hier ga je links naar de N111 (Achterbroeksteenweg). Vanaf de bebouwde kom van Kalmthout rijd je nog 1 kilometer verder, de spoorweg over en aan je rechterkant zie je het Arboretum.

Kom je via de A12?
Neem de afslag Stabroek. Volg de N111 richting Putte en daarna Kalmthout. Blijf de N111 volgen (totaal 12 kilometer) en net voor het spoor zie je op je linkerkant het Arboretum.

Kom je vanuit Nederland?
A 16 Breda - Antwerpen, in België is dit E 19, afrit 2 Kalmthout/Loenhout, dan eerst N144 en dan N111 richting Kalmthout volgen, vanaf de bebouwde kom van Kalmthout een kilometer verder, de spoorweg over en 100 meter verder aan de rechterkant.

Geraak je vlot op je bestemming of is het aanschuiven geblazen? Controleer voor je vertrekt de verkeerssituatie op de snelwegen of bekijk geplande wegenwerken dankzij de nieuwsberichten van het Verkeerscentrum Vlaanderen.

Parkeren
Er is een verharde parking op het domein van het Arboretum (Heuvel 8, 2920 Kalmthout). Op de parking zijn plaatsen voorbehouden voor mindervaliden. De parking biedt plaats aan maximum 4 autocars. Er is extra parkeergelegenheid aan het station van Kalmthout, op 200 meter van het Arboretum.