Tuinpad

Enkele bezoekers lopen tussen de bomen op een zonnige herfstdag over het tuinpad van Arboretum Kalmthout. Rode blaadjes liggen op het tuinpad, overhangende takken geven schaduw.

Het tuinpad is de drager die je als bezoeker meeneemt om tot het hart van het domein te komen, en vanwaar je je weg ook weer eenvoudig terug naar het onthaalcentrum en de uitgang vindt. Het helpt je beter oriërenten en de tuin in alle richtingen verkennen. Geleide groepsbezoeken starten aan de ronde cirkel, net voor het onthaalcentrum.

Fotocollage voor het ontwerp van de plantenborders langs het tuinpad in Arboretum Kalmthout. Rijkelijk gevulde bloemenborders met in het midden een verhard tuinpad, enkele silhouetten van bezoekers, gefilterd zonlicht schijnt tussen de bomen.

Het tuinpad is erg praktisch voor het onderhoud en de werking van de arboretumtuin. Het is 2,40 meter breed en licht verhoogd. Kostbare planten langs het tracé vonden tijdens de werken een tijdelijk onderkomen in de kwekerij, maar zijn ondertussen op hun oude plek terug. De wetenschappelijke collectie in de borderbeplanting is uitgebreid. Drie studenten van de hogeschool VHL Larenstein (NL) ontwierpen als mini-onderneming, in nauw overleg met de tuinchef en zijn assistent, een nieuw en origineel beplantingsplan. Het project kreeg de naam 'De Kalmthout Experience'.

De Kalmthout Experience

Hanne Louws, Matt Van Duifhuizen en Sandro Walinga van de hogeschool VHL Larenstein (NL) bestudeerden de plantenverzamelingen in Arboretum Kalmthout en tekenden een beplantingsplan voor de borders langs het tuinpad. De nieuwe beplanting vormt een aanvulling op de collectie en weerspiegelt het pallet van de arboretumtuin. Belangrijke collectieplanten langs het tuinpad krijgen zo een heropwaardering en worden blikvangers. In het totaalconcept stellen de studenten het tuinpad voor als een mix tussen een avontuurlijk beleefpad, een wandelpark en een eductieve ontdekking doorheen de botanische collectie. In elk seizoen lichten er andere delen van het pad op. Bij de uitwerking zijn er voldoende rustpunten voorzien waar bezoekers even kunnen halt houden en genieten van de omgeving.

logo leader Markante Kempen
logo Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en logo MarkAante Kempen

Het tuinpad kwam tot stand met steun van het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling – LEADER MarkAante Kempen. 

Vragen over tuinprojecten?