In de galerie Nature reveals

Wanneer
  • van 28 september 2024 tot 22 november 2024
Prijs
galerie vrij toegankelijk (*). Tuin betalend.

Nature Reveals toont gedetailleerde kunstwerken geïnspireerd op de natuur van viltkunstenaar Mirjam Withaar en natuurdrukkunstenaar Sarah van Rossem.

Beide kunstenaars zijn gefascineerd door de vergankelijkheid van de natuur waarin de oneindige transformaties en dynamiek een grote inspiratiebron vormen. Van dode bomen waarop zich volop leven bevindt in de vorm van knalgroene korstmossen tot het geraamte dat overblijft van een blad wat in de herfst op de bosgrond ligt. Met een scherp oog voor detail van natuurlijke groei, bloei en sterfprocessen weten zij met hun werk de kijker steeds iets opnieuw te laten ontdekken. 

Wat ervaar je als je buiten in de natuur bent? De kunstwerken die te zien zijn tijdens deze expositie zijn gemaakt met de technieken natvilten en natureprinting. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Sarah enkele kunstwerken gemaakt met met planten uit het arboretum Kalmthout. 

Op zaterdag 12 oktober zal er een masterclass wolvilten en natureprinting plaatsvinden. Informatie volgt.

 (*) tijdens de plantendag op 6 oktober is de toegang tot de tentoonselling wel betalend.

 

Mirjam Withaar is in 2018 afgestudeerd aan de kunstacademie St. Joost in Breda, met de opleiding Beeldende Kunst. Zij werkt in haar atelier in Maastricht, Limburg.

“Een groot deel van mijn werk is het verzamelen van beelden en verhalen die buiten in de natuur te vinden zijn. Natuurlijke structuren zoals de grove schors van een boom, bladskeletten, stenen in allerlei vormen en maten. Als ik buiten aan het wandelen ben gaat het niet om de afstand die ik afleg, maar om de dingen die ik om me heen zie. Dit betekent soms door je knieën door de varens heen turen. Kleine details te zien, de waterdruppels op een blad, het avondlicht op de bosbodem en mini korstmossen op een dode boomstam. De vergankelijkheid van alles wat groeit en leeft, leg ik vast in mijn werk, waardoor het tijdloos wordt. Op die manier vang ik herfstkleuren en stagneer ik het proces van verval. Opeens krijg je alle tijd om te kijken naar een grillig gat in een herfstblad of korstmos op een dode boomstam.”

 

 

 

 

Sarah van Rossem is in 2015 afgestudeerd aan de academie voor beeldende kunst en vormgeving in Tilburg. Zij werkt in haar atelier aan huis in Heesch, Noord-Brabant.

"De natuur is een onuitputtelijke inspiratiebron voor mij. Ik voel een constante drang om te creëren, om vast te leggen wat er is. Vaak doe ik dit heel basaal, ik gebruik de natuur en haar bijzondere vormen en structuren als stempel. De natuur is altijd in beweging. Ze bloeit, groeit, sterft af en kent in dit hele proces verschillende verschijningen. Met behulp van de etspers kan ik deze verschijningen heel precies vastleggen. Ze zijn haast fotografisch weergegeven, voor altijd. Mijn indrukken van de natuur veranderen onder de etspers in afdrukken.”

Organisator:
Arboretum Kalmthout