In de galerie: Schaalmodellen

Jos Maris

Jos Maris schonk in 2022 een maquette van de Gloriette, het witte tuinpaviljoen achteraan de tuin van Arboretum Kalmthout. Daarna ook een prachtig schaalmodel van het Vangeertenhof. Geprikkeld door zijn enthousiasme, verwelkomen wij hem graag voor een expo met zijn andere architecturale miniatuurmodellen in hout en glas.

Deze tentoonstelling is elke dag van 10 tot 17 uur vrij toegankelijk.

Wanneer
  • van 8 november 2023 tot 7 december 2023
Prijs
gratis tentoonstelling in de galerie | een bezoek aan de tuin is betalend

 

Jos Maris werkte als constructeur en ontwerper aan de tekentafel in de chemische industrie. Daar ontwikkelde hij een uitzonderlijk ruimtelijk inzicht en denken, wat hem -na zijn pensioen- goed van pas kwam. Hij begon te experimenteren met materialen, en maakte allerlei bouwwerkjes op kleine schaal. 

Aanvankelijk maakte hij alles na in glas. Zijn eerste creaties waren glasramen en ontwerpen om tegen de muur of voor een raam te hangen. Maar al vlug stapte hij over op 3D-bouwmodellen, wat ook buiten zijn beroep goed van pas kwam. Nu stelt hij in de galerie een aantal van deze pareltjes tentoon, waaronder de Gloriëtte en het Vangeertenhof van Arboretum Kalmthout. Andere te bewonderen mini-versies: de Kalmthoutse brandtoren, de Pagaddertoren ... 

 

 

 

 

 

 

De huidige brandtoren van Kalmthout.

 

De gemeente Kalmthout, het Agentschap Natuur en Bos en Astrid (telecomoperator van de hulp- en veiligheidsdiensten) investeerden samen in een nieuwe brandtoren op de Kalmthoutse Heide. De oude brandtoren was verouderd, te laag voor branddetectie en ook te laag om goede communicatieverbindingen te leggen tussen hulpdiensten in het gebied. Daarom besliste de gemeente Kalmthout om een nieuwe brandtoren te bouwen. Die is sinds 2 april 2022 toegankelijk voor het publiek.

Organisator:
Arboretum Kalmthout