Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland

Schaduwplanten uitgelicht

Wanneer
  • van 22 april 2023 tot 25 juni 2023
Prijs
galerie vrij toegankelijk, toegang tot de tuin betalend

Schaduwplanten hebben iets magisch. De meeste duiken in het vroege voorjaar op, ze behoren tot de eerste bloeiers na de grauwe winter. Maar er is meer dan voorjaarsbloei: ook later in het jaar verrassen ze ons door beschaduwde plekken op te lichten met stralende bloemen. Voor botanisch kunstenaars is deze groep planten een extra uitdaging. De vaak intense bloemkleuren of juist het kraakheldere wit in z'n volle frisheid weer te geven, de glans, structuur en sappigheid van het blad dat vol leven uit de grond barst te portretteren. Elke soort heeft z'n onderscheidende details.

© Vinca major - Margriet Honingh

De Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland is opgericht op 12 april 2006 onder de inspirerende leiding van Anita Walsmit Sachs. Als hoofd van de tekenkamer van het Herbarium van de Rijks Universiteit Leiden zag zij dat het aantal professionele botanisch tekenaars in Nederland terugliep.

Anita Walsmit Sachs is daarom begonnen met het bieden van cursussen in de Hortus botanicus in Leiden. Deze cursussen werden zeer goed ontvangen en vonden gretig aftrek bij enthousiaste professionele en niet-professionele tekenaars uit het hele land.

© Epimedium - Marian van der Stee

Met een klein aantal cursisten, dat het botanisch tekenen in het hart sloot, is de Vereniging opgericht met de volgende doelstellingen:

  • het geven van voorlichting en onder de aandacht brengen van botanische kunst bij een zo breed mogelijk publiek;
  • het bijeenbrengen van botanisch kunstenaars, botanisch illustratoren en een ieder die geïnteresseerd is in botanische kunst;
  • het bevorderen van de kwaliteit van de botanische kunst in Nederland.

Om de doelstellingen te bereiken organiseert de Vereniging verschillende activiteiten zoals tentoonstellingen, lezingen en workshops. De nieuwsbrief en de website vormen een belangrijke schakel naar het brede publiek. Leden ontmoeten elkaar tijdens cursussen en organiseren tekendagen om met elkaar te tekenen en schilderen in een inspirerende omgeving.

Met penseel of potlood, een scherp oog, veel vaardigheid en geduld legden veertig leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland evenveel schaduwplanten in volle glorie vast die ze met veel plezier tentoon stellen in de galerie.

https://botanischkunstenaarsnederland.nl

 

Elke dag van 10 tot 17 uur, vrije toegang tot de tentoonstelling in de galerie van Arboretum Kalmthout.

Organisator:
Arboretum Kalmthout