Hamamelisfeesten

Hamamelisroute

In de winter ben je in Arboretum Kalmthout welkom voor de Hamamelisfeesten. Waar ze oorspronkelijk alleen om de toverhazelaars (Hamamelis) draaiden, vieren ze ondertussen alle winterbloeiende planten. De arboretumtuin is erin gespecialiseerd. Een speciaal uitgestippelde wandelroute brengt je langs alle winterbloeiende planten. Aan de onthaalbalie krijg je de bijbehorende plattegrond. 

Themawandeling toverhazelaars en winterbloeiende planten

Vanaf midden januari tot eind februari zijn er iedere zondag Nederlandstalige wandelingen met gids. De eerste wandeling start om 11 uur, de laatste om 16 uur. De wandelingen duren ongeveer één uur en brengen je langs de toverhazelaars en de andere winterbloeiende planten. 

Op ieder ander ogenblik kun je een themawandeling toverhazelaars en winterbloeiende planten aanvragen. 

Miss Hamamelis verkiezing

Tijdens deze ludieke activiteit wordt de mooist bloeiende toverhazelaar gekozen. Ben jij de fiere eigenaar van een Hamamelis ? Breng een tak in bloei mee en waag je kans! Wie weet krijgt jouw tak de titel 'Miss Hamamelis'. Alle inzendingen krijgen een nummer waarna een professionele en een publieksjury ze zullen beoordelen. Er zijn verschillende categorieën: beste rode, beste gele, beste oranje, beste geurende en een overkoepelende prijs: de allerbeste. 

Miss Hamamelis vindt ieder jaar plaats op de laatste zondag van januari.

Miss Hamamelis verkiezingen in Arboretum Kalmthout. Een jury staat binnen in de galerie rond een tafel met glazen vaasjes, waarin verschillende soorten gelabelde Hamamelis takken gepresenteerd zijn. Sommige takken hebben oranje bloemen, andere felgele.