Plantenlabels

Voor iedere plant een label

In Arboretum Kalmthout hebben nagenoeg alle bomen en struiken een gegraveerd, plastic label. Soms is het label wat moeilijker te vinden tussen de takken en de bladeren, vooral bij grote en omvangrijke planten. Inheemse en éénjarige planten groeien vaak op meerdere plaatsen. Om het beeld van de tuin niet te verstoren door een woud van bordjes en etiketten, zal je de plantenlabels bij deze soorten maar enkele keren tijdens je wandeling tegenkomen.

Plantenlabel voor Saxifraga stolonifera 'Rubra' in Arboretum Kalmthout.

In de tuin vind je verschillende modellen naamlabels. Op de meeste labels vind je minimaal de wetenschappelijke (Latijnse) naam, de familie waartoe de plant behoort en het collectienummer. 

De eerste vier cijfers van het collectienummer zijn het jaar waarin de plant in onze collectie werd opgenomen. De volgende vier cijfers en de letter zijn volgnummers binnen dat jaar. Collectienummers die met vier nullen starten, hebben een onbekend introductiejaar.

Van alle planten in de arboretumtuin houden we zo veel mogelijk gegevens bij. Hiervoor gebruiken we BG-BASE, een gespecialiseerde databank voor planten. Naast naam, collectienummer en standplaats, bevat de databank ook herkomstgegevens, bloeiwaarnemingen, diktemetingen van stammen en snoeiwerkzaamheden.

De paden verlaten

De meeste naamlabels zijn rechtstreeks aan de stam of een tak de bomen en struiken vastgemaakt. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om de labels van op de graspaden te lezen. Je mag hiervoor de paden verlaten en de plantborders betreden. Let op waar je je voeten plaatst. Meestal is de rechte lijn niet de beste weg, er staan immers vaak andere planten.

Laat de labels wel aan de plant hangen, ze zijn kostbaar en de bezoekers na jou kunnen er ook van profiteren.