Selecties

Planten selecteren is een continu proces. Elke plant moet immers jarenlang getest, vergeleken en geëvalueerd worden. Alleen de allerbeste planten vinden na een strenge selectieprocedure hun weg naar het commerciële kwekerscircuit. Af en toe selecteren en introduceren we nieuwe tuinplanten. Vaak werken we samen met collega’s uit binnen- en buitenland aan een groter selectieprogramma.

Arboretum Kalmthout heeft een stevige reputatie in het buitenland en kreeg al verschillende internationale prijzen: een algemene ‘Award for Merit’ door de International Dendrology Society en een erkenning voor de collectie en het selectiewerk van toverhazelaars, Hamamelis, door de American Association of Botanic Gardens and Arboreta. We werken samen met de Royal Horticultural Society uit Groot-Brittannië en de Botanic Gardens Conservation International.

Toverhazelaar in bloei, Hamamelis x intermedia 'Jelena', oranjegele bloemen op kale takken.

Arboretum Kalmthout heeft een intentieverklaring ondertekend die toegang verschaft tot het International Plant Exchange Network (IPEN). IPEN is een wereldwijd netwerk van botanische tuinen, die zich houden aan de regels van het Biodiversiteitsverdrag. Met tuinen buiten dit netwerk sluiten we aparte uitwisselingsovereenkomsten.