Collecties

Witte tuin in Arboretum Kalmthout, witte berken en witte rododendronstruiken contrasteren tegen een groene achtergrond.

In Arboretum Kalmthout vind je vooral bomen en struiken, maar ook kruidachtige planten. De planten groeien niet in systematische bedden of op rechte rijen. Ze zijn ook niet gegroepeerd per herkomst, familie of geslacht. Klimplanten en lianen slingeren zich in de bomen. Struiken en vaste planten zorgen voor een gelaagde begroeiing. Het is een natuurlijke bomentuin.

Bloeiende kerselaars met paarse accenten in de borders, neerhangende conifeer op de achtergrond, lage lentezon in Arboretum Kalmthout.

Sommige plantensoorten zijn ontstaan in onze eigen tuin en kwekerij, andere komen rechtstreeks uit de natuur. Ze hebben elk een uitgebreid ‘persoonlijk dossier’. De planten worden tijdig verjongd zodat ze zeker niet verloren gaan. We oogsten zaden, planten zaailingen uit en verspreiden nieuwe exemplaren naar andere plantentuinen en kwekerijen. In de bewaarcollecties zitten toverhazelaars, Harde Gentse (bladverliezende winterharde azalea) en eigen selecties. Deze plantenverzameling noemen we de bewaarcollectie.

Zonnige dag in een park, een wolk van roze en paarse azaleastruiken. Een jonge vrouw neemt een foto met de digitale camera van haar gsm-toestel.

Uit de 19de-eeuwse plantenkwekerij zijn een aantal unieke planten bewaard gebleven. Het zijn oude monumenten die we koesteren. De referentiecollectie toont de diversiteit en de mogelijkheden binnen een bepaalde plantenfamilie, plantengeslacht of plantensoort. Het is niet de bedoeling om een volledige verzameling te hebben, zoals bij een postzegelcollectie. In de referentiecollectie vind je het krentenboompje, de vlinderstruik, de sneeuwklokjesboom, de pluimhortensia, de tulpenboom en Hamamelidaceae, familie van de toverhazelaars. 

Zicht op het grasveld in Arboretum Kalmthout, waar een 20-tal bezoekers in groep rond een breed uitgestrekte monumentale boom staan. In de verte het dak van het historische Vangeertenhof.