De heilige lotus bloeit

publish date
12.08.2021

In de grote vijver van Arboretum Kalmthout staan ze open: de bloemen van de exotische heilige lotus. Een fantastisch spektakel, nog heel augustus te bewonderen. 

Pas sinds vorige zomer zijn de heilige lotussen hier aangeplant in de grote vijver, maar ze hebben het hier duidelijk naar hun zin.

Nelumbo nucifera 'White Prince', de wetenschappelijke naam van de cultivar die vandaag de bloemknop opent, geeft mooie witte bloemen die een twintigtal centimeter hoog uit het water oprijzen. Je kan ze door die hoogte onderscheiden van exotische waterplant onderscheiden van de inheemse witte waterlelie waarvan de blaadjes en bloemen op het wateroppervlak drijven. Later volgen in de vijver nog een kleinere gele heilige lotus. Aan het Vangeertenhof verwachten we later deze maand nog een derde soort van Nelumbo nucifera

De waterplant uit Azië is niet alleen mooi, het is ook een nutsplant: ze wordt gebruikt om kleding mee te maken, en ze wordt gegeten. Wil je meer over de bijzondere eigenschappen van deze exotische plant weten?

Luister dan hier naar een interview met onze conservator-directeur Abraham Rammeloo, eerder deze week op Radio 2

Of je kan een artikel lezen in de krant Het Laatste Nieuws