Met je museumpas naar Arboretum Kalmthout

publish date
26.02.2019
koop nu jouw museumpas, € 50, 1 pas, meer dan 100 musea

Ken je de museumpas? Met de museumpas kun je voor € 50 één jaar lang alle deelnemende musea in België bezoeken, zo vaak je maar wil. Aan de lijst van 138 deelnemende musea, kun je sinds kort ook Arboretum Kalmthout toevoegen! Koop je museumpas aan onze balie of bestel hem meteen via de museumpas website. Van zodra je je online geregistreerd hebt, is de museumpas klaar voor gebruik.
Voor sommige tentoonstellingen of evenementen in Arboretum Kalmthout betaal je een klein supplement. Op alle andere dagen kun je de arboretumtuin gratis en zo vaak als je wil bezoeken.

De museumpas is net zoals onze eigen jaarkaart strikt persoonlijk en kan op elk moment van het jaar starten. Een jaarkaart van Arboretum Kalmthout heb je al vanaf € 30. Neem je graag een 1+1 of een 1+3 abonnement, ontdek dan hier onze voordelige jaarformules.

www.museumpassmusees.be

En de winnaar is...

publish date
28.01.2019
Een jury aan het werk in de Miss Hamamelisverkiezing 2019 in Arboretum Kalmthout,. Enkele juryleden ruiken aan bloeiende takjes toverhazelaars die in kleine vaasjes op een lange tafel uitgestald staan.

Wie werd op zondag 27 januari gekroond tot Miss Hamamelis 2019? Voor de Miss Hamamelis verkiezing van de mooiste toverhazelaar, brachten deelnemers hun mooiste of best geurende takje uit de eigen tuin mee. Een professionele jury en een publieksjury koos elk de beste Hamamelis in de categorieën: beste gele, beste rode, beste oranje en best geurende. Milou Coveliers won gisterenmiddag de eerste prijs van de professionele jury en Theo De Wit was de winnaar voor de publieksjury.

Een dame schikt de kleine vaasjes met bloeiende takjes van toverhazelaar die op een lange tafel uitgestald staan voor de Miss Hamamelis verkiezing 2019.

Resultaten publieksjury

 • Beste gele: Hamamelis x intermedia ‘Pallida’, nr 162 ingezonden door Theo De Wit
 • Beste oranje: Hamamelis x intermedia ‘Orange Beauty’, nr 160 ingezonden door Milou Coveliers
 • Beste rode: Hamamelis x intermedia ‘Diane’, nr 179 ingezonden door Jeroen Druys
 • Best geurend: Hamamelis ‘Danny’, nr 172 ingezonden door Greta Boden
 • Allerbeste: Hamamelis x intermedia ‘Pallida’, nr 162 ingezonden door Theo De Wit

Resultaten professionele jury

 • Beste gele: Hamamelis x intermedia ‘Pallida’, nr 162 ingezonden door Theo De Wit
 • Beste oranje: Hamamelis x intermedia ‘Orange Peel’, nr 151 ingezonden door Johan Possemiers
 • Beste rode: Hamamelis x intermedia ‘Diane’, nr 179 ingezonden door Jeroen Druys
 • Best geurend: Hamamelis ‘Danny’, nr 165 ingezonden door Theo De Wit
 • Allerbeste: Hamamelis x intermedia ‘Orange Beauty’, nr 160 ingezonden door Milou Coveliers
Enkele kortgeknipte bloeiende takjes toverhazelaar in vaasjes sieren de onthaalbalie van Arboretum Kalmthout tijdens de Miss Hamamelisverkiezing 2019.

Mag je takjes snoeien van je toverhazelaar?

Toverhazelaars hoef je eigenlijk niet te snoeien, maar het kan en mag wel. Ze maken moeilijk wondweefsel waardoor lang werd afgeraden om de struiken te snoeien. De visie van tuiniers is ondertussen geëvolueerd. Zolang de takken niet dikker zijn dan een vinger, is er geen probleem. Je kunt dus gerust takken knippen om binnen in huis te halen.

Nog tot eind februari houdt Arboretum Kalmthout de Hamamelisfeesten. De Hamamelisroute in de arboretumtuin leidt je langs alle bijzondere toverhazelaars. Met meer dan 140 verschillende soorten bezit Arboretum Kalmthout de grootste verzameling in heel Europa.
www.hamamelis.be

Hamamelis te koop

publish date
15.01.2019
Een aantal jonge Hamamelis planten in pot staan op verhoogde tafels opgesteld in het plantencentrum van Arboretum Kalmthout, waarvan de meeste in bloei met rode, oranje en gele bloempjes op kale takken.

De toverhazelaars bloeien opnieuw, het is tijd voor de jaarlijkse Hamamelisfeesten in Arboretum Kalmthout.

In het plantencentrum zijn er verschillende Hamamelis cultivars in uiteenlopende formaten voorradig. Sommige staan al in bloei, een uitstekend moment dus om je favoriete bloeikleur te kiezen. De komende weken verwacht het plantencentrum nog bijkomende leveringen, de aantallen per cultivar zijn echter wel beperkt. Naast Hamamelis kun je deze maand in het plantencentrum ook andere winterbloeiers vinden, zoals de wintercyclamen (Cyclamen coum), Helleborus en Edgeworthia.

Heb je wensen of vragen, stel ze dan rechtstreeks aan onze medewerkers van het plantencentrum via plantencentrum@arboretumkalmthout.be

Op onze website vind je meer informatie over toverhazelaars, onder meer een checklist met de verschillende cultivarnamen.

Het plantencentrum is elke dag open van 10 tot 17 uur.

Vacatures in Arboretum Kalmthout

publish date
12.10.2018

We zijn op zoek naar kandidaten voor de functie van tuinchef, assistent-tuinchef (werfreserve) en coördinator plantencentrum. Het gaat telkens om een voltijdse tewerkstelling. De functies van tuinchef en coördinator plantencentrum willen we graag begin 2019 al ingevuld hebben.

De volledige functieomschrijvingen en procedure om je kandidaat te stellen vind je op de volgende pagina's:

Vacature tuinchef

Vacature assistent-tuinchef (werfreserve)

Vacature coördinator plantencentrum

 
Kandidaten sturen een e-mail met motivatiebrief en CV in één document naar eva.dhaenens@arboretumkalmthout.be. Je kunt dit doen tot en met 5 november 2018. Vermeld in de bestandsnaam van je document duidelijk de functie waarvoor je solliciteert gevolgd door je naam en voornaam!
Voor meer inlichtingen over de procedure of de functie kun je terecht bij Abraham Rammeloo, conservator – directeur: 03 666 67 41 of abraham.rammeloo@arboretumkalmthout.be
 

Chinese boom die ‘nooit bloeit’ doet het opnieuw

publish date
24.07.2018

De warmte van de afgelopen maanden heeft alvast één positief effect: de zeldzame Chinese boom Emmenopterys henryi bloeit in Arboretum Kalmthout! Dit is een opmerkelijke gebeurtenis en alvast hét botanisch hoogtepunt voor het arboretum van dit jaar.

Een bezoeker kijkt naar de bloeiende bloempluimen van de Chinese boom Emmenopterys henryi, een zonnestraal valt tussen de bladeren van de kruin.

Zeldzame bloeier

Het aantal bloeiwaarnemingen van de Emmenopterys henryi in Europa is heel erg beperkt en uitzonderlijk. In Groot-Brittannië duurde het liefst 75 jaar vooraleer de eerste Emmenopterys in 1987 enkele bloemen kreeg. Daarna was het weer 23 jaar wachten op een volgende waarneming. De boom in Arboretum Kalmthout is de recordhouder, de vorige bloei was in 2016, de volgende keer misschien pas over 20 jaar …

De mooiste boom van China

Zijn ontdekker, Ernest Wilson, omschreef in 1907 de Emmenopterys als de mooist bloeiende boom van de Chinese bossen. De beschrijving van de fijne geur - in de natuur tot 15 km ver te ruiken - en de lange bloeiperiode zorgden voor de mythische status van de Emmenopterys. Het warme weer van de laatste maanden heeft voor rijke knopzetting gezorgd, de bloemen van de Emmenopterys komen nu volop open. De zomervakantie startte met zonnige en warme dagen, ideaal voor de bloei.

Bovenaanzicht op de bloeiende kruin van de Chinese boom Emmenopterys henryi vanop een stelling, zonnige dag in Arboretum Kalmthout.

Een stelling met uitkijkplatformen

Speciaal om de bijzondere bloei van de Emmenopterys van dichtbij te kunnen bewonderen, laat Arboretum Kalmthout een tijdelijke stelling met 4 uitkijkplatformen bouwen. Het hoogste niveau bevindt zich op 8,5 meter boven de grond, of ruim 10 meter op ooghoogte. Je staat er letterlijk met je hoofd tussen de bloemen en je hebt er een mooi panoramisch uitzicht over de andere bomen in de arboretumtuin.

Bloeiende bloempluimen van de Chinese boom Emmenopterys henryi in Arboretum Kalmthout, trossen van witte trompetvormige bloemen.

Zolang de Emmenopterys bloeit

 • Iedere bezoeker krijgt gratis een rijkgeïllustreerde informatiebrochure
 • Jonge Emmenopterys henryi te koop in het plantencentrum
 • Postkaarten verkrijgbaar in de cadeau- & boekenshop
 • Botanische kleurprenten voor kinderen in de cafetaria
 • ‘Selfie’ fotokader voor fotomoment bij de bloemen bovenaan de stelling

De verwachte bloeiperiode is tot half september. Mis deze unieke gebeurtenis niet en kom de Emmenopterys van dichtbij bewonderen! Arboretum Kalmthout is iedere dag open van 10 tot 17 uur.

Rook- en vuurverbod in de tuin

publish date
03.07.2018
signalisatiebord met de tekst Rookverbod in de tuin, roken en open vuur verboden, rode tekst, onderaan een pictogram van een brandende sigaret met rode dwarse streep erdoor.

De meeste plantenborders in Arboretum Kalmthout zijn afgedekt met een flink pak mulch van halfverteerde herfstbladeren. Deze laag zorgt ervoor dat de bodem minder uitdroogt en onkruidgroei beperkt blijft. Het is daarenboven ideale grondverbetering voor de bomen en de struiken. Door de aanhoudende droogte is het bovenste gedeelte van deze mulchlaag ondertussen erg droog en brandbaar. Ook de natuurlijk onderlaag van bodembedekkende bamboes en de bodem onder enkele coniferen is erg brandbaar.
Het rookverbod geldt in de tuin, op het terras van de cafetaria is roken nog wel toegelaten.

Een kleurrijk zomers bloementapijt in de borders van de Vlindertuin van Arboretum Kalmthout, op de achtergrond zicht op de tussenliggende graspaden.

Al is het erg warm, in Arboretum Kalmthout kun je genieten van de schaduw van eeuwenoude bomen. Ze zorgen voor natuurlijke verkoeling. De éénjarige zomerbloeiers genieten echter volop van de warmte en de zon, en bloeien prachtig.

Abraham Rammeloo, conservator – directeur Arboretum Kalmthout verduidelijkt verder: “De situatie in de botanische tuin is niet vergelijkbaar met deze op de Kalmthoutse Heide, maar we willen elk risico zo veel mogelijk vermijden. Zowel voor de bijzondere planten als voor de bezoekers.”

Sapstroom gemist?

publish date
30.05.2018

Het is je zeker niet ontgaan, sinds vorige vrijdag zijn de nieuwe Europese privacyregels van toepassing. Ook Arboretum Kalmthout ontsnapt daar niet aan. Daarom stuurden we naar een heleboel geabonneerden een mailtje om hun gegevens te bevestigen zodat de maandelijkse nieuwsbrief terug in hun mailbox belandt.

Wie geen Sapstroom meer ontvangt, kan zich eenvoudig aanmelden onderaan de homepage van de website. Je naam, voornaam en e-mailadres is alles wat we nodig hebben om je een gratis abonnement te bezorgen. Je kunt je op ieder ogenblik terug afmelden. 

Waarom Sapstroom? Je blijft op de hoogte van al onze evenementen, activiteiten en workshops die op het programma staan. Ook nieuwtjes of nieuwe items in de shop en het plantencentrum, lees je hier.

Bekijk hier de Sapstroom van juni 2018.

 

Zomer 2018 met Terra Nova

publish date
30.04.2018

Het avontuur lonkt!

Cocoon in a Tree

Cocoon in a Tree

Breng de nacht door tussen de bomen en ontwaak samen met de vogels en bloemen. Geniet met z'n tweetjes van de prachtige tuin. 's Morgens staat een lekker ontbijt op jullie te wachten.

> van 1 juni t/m 30 september
> 150 euro voor twee personen, ontbijt inbegrepen
> wat is de cocoon?
> meer info en tickets vanaf 15 mei op www.terranova.be

 

 

One Night Stand

One Night Stand

Voor één nacht sla je je tent op in de arboretumtuin. Voor één nacht sla je je tent op in de Arboretum Kalmthout. Tijdens One Night Stand kan je kamperen in de arboretumtuin. Wanneer de reguliere bezoekers het domein verlaten hebben, schuiven de kampeerders aan voor een salade-picknickbuffet verzorgd door onze culinaire partner, de Piknikfabrik. Na een rustige nacht kun je al bij zonsopgang in de tuin wandelen of genieten van een ontbijt.

> de nacht van 23 t/m 24 juni
> 45 euro p.p. (+18), 35 euro van 15 tot 18 jaar, 25 euro van 6 tot 14 jaar, 5 euro kinderen tot 6 jaar
   avondeten en ontbijt inbegrepen
   max. 200 personen.
> meer info en tickets vanaf 15 mei op www.terranova.be

 

Ontwaakwandeling

Ontwaakwandeling

Vroeg de veren uit want deze ochtendwandeling laat de arboretumtuin in een ander daglicht zien. De gids leidt je rond en vertelt je alles over de meest bijzondere bomen en planten. Nadien smikkel je van een ontbijt.

> 29 juli om 6 uur
> meer info en tickets vanaf 15 mei op www.terranova.be

 

 

 

 

BannerTN17
Terra Nova

Terra Nova is de zomercampagne van de provincie Antwerpen. Bekijk alle activiteiten op www.terranova.be

 

Nieuwe ontmoetingsbank en bonsaiopstelling

publish date
12.04.2018

De Week van de Provinciedomeinen vormde de ideale gelegenheid om twee nieuwe projecten van Arboretum Kalmthout te openen: de ontmoetingsbank in het paviljoen van de vlindertuin en de nieuwe bonsaiopstelling. Voorzitter Inga Verhaert en directeur Abraham Rammeloo stelden beide projecten woensdag voor aan de pers.

Ontmoetingsbank

Een lange bank in het vlinderpaviljoen nodigt uit om plaats te nemen. Tien bezoekers kunnen hier uitrusten en genieten van het uitzicht op de kleurrijke vlindertuin. De ontmoetingsbank is geïntegreerd in een organisch slingerende wand die onder de vleugels van het paviljoen doorloopt. De wand en bank zijn opgebouwd uit gestapelde houten platen naar ontwerp van Gilbert Uitdenhouwen, vrijwilliger in Arboretum Kalmthout. Voor de realisatie kon hij rekenen op Tim Meeussen van het Kalmthoutse Houtatlier. Neem plaats en geniet van het open uitzicht.

Bonsaiopstelling

De hevige storm in januari waaide de bonsaiopstelling omver. Drie maanden later staan de miniatuurboompjes er weer dankzij het werk van ons vrijwilligersteam. De nieuwe grotere opstelling voelt Japans aan. De wanden zijn iets lager waardoor de boompjes meer (zon)licht krijgen en mooiere herfstkleuren zullen hebben. Uit de wanden rondom de vorige opstelling werden de huidige tafels gerecycleerd. In het populaire hoekje is er meer ruimte voor bonsais dan voorheen waardoor het zeker de moeite is om een kijkje te komen nemen!

Lijst van standhouders op plantendag

publish date
05.04.2018
Enkele bezoekers aan een zonnige plantendag najaar in Arboretum Kalmthout, tussen de kraampjes en de bloemen van de verkoopstanden op een grote weide.

Zondag 15 april brengen met zorg uitgekozen plantenverzamelaars en -verkopers hun planten mee naar Arboretum Kalmthout.

Ben je op zoek naar die ene specifieke boomsoort, het juiste tomatenzaadje of die zeldzame cultivar van jouw favoriete bloem? Of wil je graag advies om je planten beter te verzorgen?

In onderstaande lijst vind je een overzicht van de standhouders die aanwezig zullen zijn op de plantendag.

Wandelen over bomen

publish date
30.03.2018

Een tuin is een plek waar je op avontuur gaat, waar je wil ontdekken. Arboretum Kalmthout nodigt je uit om de tuin met andere ogen te bekijken. Het wandelen over bomen is een vijftig meter lang stammenpad uit populier, magnolia, robinia, berk en kerselaar. Verstopt tussen bodembedekkende bamboe en breed genoeg voor twee mensen, is dit een pad voor de hele familie.

 

De stammen die gebruikt zijn voor het wandelen over bomen, komen uit Arboretum Kalmthout zelf. Ze zijn afkomstig van enkele dode, zieke of gevaarlijke bomen die afgelopen winter om veiligheidsredenen gekapt werden. In plaats van ze te verbranden of verplaatsen, krijgen ze nu de ideale bestemming. Dit is beter voor het milieu en ook nog eens plezierig voor iedereen. Het pad ligt in het verlengde van de uitkijkheuvel en vormt een permanent initiatief.

Het Vangeertenhof in een oud jasje

publish date
23.03.2018
Vangeertenhof 2018

De hekken aan de straatkant verraden het al: er beweegt iets in het Vangeertenhof! Het historische gebouw krijgt in 2018 een make over met steun van de provincie Antwerpen. Het oorspronkelijke zomerverblijf uit 1885 van de familie Van Geert was aan herstelling toe en krijgt de elegante en romantische uitstraling van weleer terug.

Detailleringen en decoraties die de buitengevels zullen sieren, zijn gebaseerd op de originele negentiende-eeuwse ornamenten. Opvallende en grote werken zijn het verwijderen van niet-originele bouwvolumes op alle verdiepen: de oranjerie en boog op de benedenverdieping, de woonkamer op de eerste verdieping en de serre op de tweede verdieping. Zo krijgt het gebouw haar oorspronkelijke proporties terug en komt het vrij te staan in de omgeving. Op het dak komen de als torentjes vermomde schouwen terug.

Vangeertenhof 1900

Vanaf het najaar zullen de zaal, het terras en de receptieruimte opnieuw beschikbaar zijn voor verhuur voor evenementen, tentoonstellingen en vieringen. Op de bovenste verdieping kan een buitenlandse stagiair verblijven om de Kalmthoutse manier van tuinieren te ontdekken. 

Volgende van de detaillijst