Nieuwe ontmoetingsbank en bonsaiopstelling

publish date
12.04.2018

De Week van de Provinciedomeinen vormde de ideale gelegenheid om twee nieuwe projecten van Arboretum Kalmthout te openen: de ontmoetingsbank in het paviljoen van de vlindertuin en de nieuwe bonsaiopstelling. Voorzitter Inga Verhaert en directeur Abraham Rammeloo stelden beide projecten woensdag voor aan de pers.

Ontmoetingsbank

Een lange bank in het vlinderpaviljoen nodigt uit om plaats te nemen. Tien bezoekers kunnen hier uitrusten en genieten van het uitzicht op de kleurrijke vlindertuin. De ontmoetingsbank is geïntegreerd in een organisch slingerende wand die onder de vleugels van het paviljoen doorloopt. De wand en bank zijn opgebouwd uit gestapelde houten platen naar ontwerp van Gilbert Uitdenhouwen, vrijwilliger in Arboretum Kalmthout. Voor de realisatie kon hij rekenen op Tim Meeussen van het Kalmthoutse Houtatlier. Neem plaats en geniet van het open uitzicht.

Bonsaiopstelling

De hevige storm in januari waaide de bonsaiopstelling omver. Drie maanden later staan de miniatuurboompjes er weer dankzij het werk van ons vrijwilligersteam. De nieuwe grotere opstelling voelt Japans aan. De wanden zijn iets lager waardoor de boompjes meer (zon)licht krijgen en mooiere herfstkleuren zullen hebben. Uit de wanden rondom de vorige opstelling werden de huidige tafels gerecycleerd. In het populaire hoekje is er meer ruimte voor bonsais dan voorheen waardoor het zeker de moeite is om een kijkje te komen nemen!

Lijst van standhouders op plantendag

publish date
05.04.2018
Enkele bezoekers aan een zonnige plantendag najaar in Arboretum Kalmthout, tussen de kraampjes en de bloemen van de verkoopstanden op een grote weide.

Zondag 15 april brengen met zorg uitgekozen plantenverzamelaars en -verkopers hun planten mee naar Arboretum Kalmthout.

Ben je op zoek naar die ene specifieke boomsoort, het juiste tomatenzaadje of die zeldzame cultivar van jouw favoriete bloem? Of wil je graag advies om je planten beter te verzorgen?

In onderstaande lijst vind je een overzicht van de standhouders die aanwezig zullen zijn op de plantendag.

Wandelen over bomen

publish date
30.03.2018

Een tuin is een plek waar je op avontuur gaat, waar je wil ontdekken. Arboretum Kalmthout nodigt je uit om de tuin met andere ogen te bekijken. Het wandelen over bomen is een vijftig meter lang stammenpad uit populier, magnolia, robinia, berk en kerselaar. Verstopt tussen bodembedekkende bamboe en breed genoeg voor twee mensen, is dit een pad voor de hele familie.

 

De stammen die gebruikt zijn voor het wandelen over bomen, komen uit Arboretum Kalmthout zelf. Ze zijn afkomstig van enkele dode, zieke of gevaarlijke bomen die afgelopen winter om veiligheidsredenen gekapt werden. In plaats van ze te verbranden of verplaatsen, krijgen ze nu de ideale bestemming. Dit is beter voor het milieu en ook nog eens plezierig voor iedereen. Het pad ligt in het verlengde van de uitkijkheuvel en vormt een permanent initiatief.

Het Vangeertenhof in een oud jasje

publish date
23.03.2018
Vangeertenhof 2018

De hekken aan de straatkant verraden het al: er beweegt iets in het Vangeertenhof! Het historische gebouw krijgt in 2018 een make over met steun van de provincie Antwerpen. Het oorspronkelijke zomerverblijf uit 1885 van de familie Van Geert was aan herstelling toe en krijgt de elegante en romantische uitstraling van weleer terug.

Detailleringen en decoraties die de buitengevels zullen sieren, zijn gebaseerd op de originele negentiende-eeuwse ornamenten. Opvallende en grote werken zijn het verwijderen van niet-originele bouwvolumes op alle verdiepen: de oranjerie en boog op de benedenverdieping, de woonkamer op de eerste verdieping en de serre op de tweede verdieping. Zo krijgt het gebouw haar oorspronkelijke proporties terug en komt het vrij te staan in de omgeving. Op het dak komen de als torentjes vermomde schouwen terug.

Vangeertenhof 1900

Vanaf het najaar zullen de zaal, het terras en de receptieruimte opnieuw beschikbaar zijn voor verhuur voor evenementen, tentoonstellingen en vieringen. Op de bovenste verdieping kan een buitenlandse stagiair verblijven om de Kalmthoutse manier van tuinieren te ontdekken. 

Curieuzeneuzelende kinderen in de tuin

publish date
21.02.2018
Curieuzeneuzelen

Tijdens de krokusvakantie waande een groepje kinderen zich even in een toverbos. Niet alleen omdat de toverhazelaars de winterkoude kleurden met goude, rode en oranje bloemen, maar ook omdat ze curieuzeneuzelden in de arboretumtuin. Tijdens de workshop Curieuzeneuzelen ontdekten ze welke planten er nu bloeien, welke je kan opeten, en welke perfect kunnen dienen als knutselmateriaal. 

 

Curieuzeneuzelen

Met de kar in de hand, verzamelden ze takjes, blaadjes, en nog veel meer. Na een wandeling door de tuin en even springen over het boomstammenpad tussen de bamboe, gingen ze aan de slag met het natuurlijk knutselmateriaal.

Volgende keer curieuzeneuzelen we in de herfstvakantie. Jij ook?

Miss Hamamelis 2018

publish date
29.01.2018
Miss Hamamelis 2018
Miss Hamamelis 2018

Zondag 28 januari dongen meer dan tachtig deelnemers mee naar de titel van ‘Miss Hamamelis 2018’!

Bij de verkiezing van het mooiste takje van de toverhazelaar werd dit jaar het recordaantal deelnemers verbroken. Iedereen kon een takje uit eigen tuin meebrengen en tonen. Heel mooie bloeiende en geurende bloemen zaten in de running, want door het warme weer staan de toverhazelaars nu in volle pracht.

Een professionele en publieksjury koos de beste Hamamelis in de categorieën: beste gele, beste rode, beste oranje en best geurende. Theo Boden won gisterenmiddag de eerste prijs van de professionele jury en Theo De Wit was de winnaar voor de publieksjury.

 

 

Miss Hamamelis 2018
Miss Hamamelis 2018

Miss Hamamelis 2018 - Uitslag

Resultaten professionele jury

Beste gele          Hamamelis onbenaamd                           nr 377 ingezonden door Fanny van Eldijk

Beste oranje       Hamamelis x intermedia ‘Robert ’             nr 388 ingezonden door Hemelrijk         

Beste rode          Hamamelis  zaailing                                nr 471 ingezonden door Van Looveren

Best geurend      Hamamelis  x intermedia  ‘Westerstde’      nr 463 ingezonden door  Van Looveren

Allerbeste           Hamamelis  x intermedia  ‘Jelena’             nr 382 ingezonden door Theo Boden

 

Resultaten publieksjury

Beste gele          Hamamelis x intermedia ‘Pallida’             nr 391 ingezonden door De Wit

Beste oranje       Hamamelis x intermedia ‘Robert’             nr 388 ingezonden door Hemelrijk

Beste rode          Hamamelis x intermedia ‘Arnhem’          nr 226 ingezonden door Pieter De Ridder

Best geurend      Hamamelis x intermedia ‘Arnhem’           nr 226 ingezonden door Pieter De Ridder

Allerbeste           Hamamelis x intermedia ‘Sunburst’         nr 394 ingezonden door De Wit

 

Nog tot eind februari houdt Arboretum Kalmthout de Hamamelisfeesten. De Hamamelisroute in de arboretumtuin leidt je langs alle bijzondere toverhazelaars. Met meer dan 140 verschillende soorten bezit Arboretum Kalmthout de grootste verzameling in heel Europa.

Mag je takjes snoeien van je toverhazelaar?
Toverhazelaars hoef je eigenlijk niet te snoeien, maar het kan en mag wel. Ze maken moeilijk wondweefsel waardoor lang werd afgeraden om de struiken te snoeien. De visie van tuiniers is ondertussen geëvolueerd. Zolang de takken niet dikker zijn dan een vinger, is er geen probleem. Je kunt dus gerust takken knippen om binnen in huis te halen. 

Een nieuw gedicht voor de Gloriëtte

publish date
24.01.2018
Gedeputeerde Inga Verhaert onthult gedicht

Met Gedichtendag brengen poëzieliefhebbers op de laatste donderdag van januari gedichten even in de aandacht.

De arboretumtuin vormt met haar rijke planten- en bomencollectie al jaren een inspiratiebron voor dichters. Arboretum Kalmthout geeft de verzen graag een plaats bijvoorbeeld op een poëziemuur of in de poëzieautomaat. Ook in het tuinpaviljoen genoot je vele jaren van een prachtig gedicht. Na onderhoudswerken vorig jaar, is de Gedichtendag de prefecte gelegenheid om de muren te voorzien van een opvolger.

Het nieuwe gedicht is aan de hand van Nederlander Dick Hillenius en vertelt dat er meer in een tuin zit dan op het eerste zicht lijkt. Een tuin draagt tegelijk een geheugen en een toekomst. Op Gedichtendag donderdag 25 januari krijgt elke bezoeker een kaartje met het gedicht mee naar huis.

Nieuwe tomaten- en peperzaden

publish date
23.01.2018
Tomaten
Tomaten

“Een kerstomaat, een vleestomaat en… euhm… een gewone tomaat?”

Als je kennis van de tomaat bij deze drie blijft, dan missen je smaakpapillen (en ogen!) veel plezier en genot. In deze LIJST vind je de zaden van meer dan 500 soorten tomaten en pepers die we in de Cadeau- en Boekenshop te koop bieden.

Uit de sappige tomaten die in september de show stalen op het tomatenfestival, hebben we zorgvuldig de beste zaden geselecteerd. 83 soorten van deze vrucht zijn nieuw in het aanbod. Neem een kijkje op de lijst of vraag ernaar in de shop, en kweek je eigen bijzonder (en) lekkere tomaten en pepers.

John Grimshaw komt naar Arboretum Kalmthout

publish date
15.01.2018
De Galanthus nivalis 'Flore Pleno' gedijt goed in de zandige grond van de arboretumtuin in kalmthout

Het weekend van 10 tot 12 februari staat in het teken van het sneeuwklokje (met Galanthus als wetenschappelijke naam). Traditiegetrouw kunnen liefhebbers, kwekers en andere specialisten elkaar hier rond de witte bloempjes vinden. Heb je vragen of ben je op zoek naar bijzondere sneeuwklokjes voor in je tuin? Arboretum Kalmthout heeft een mooi programma voor je klaarstaan.

Dit jaar verwelkomen we John Grimshaw voor een lezing over het sneeuwklokje.

John Grimshaw is directeur van The Yorkshire Arboretum in North Yorkshire, Engeland. Hij waakt over een arboretumtuin van 120 hectare en 20 hectare bostuin in Ray Wood. Afrikaanse planten zijn zijn specialiteit, maar zijn fascinatie voor planten stopt daar niet bij. Op zijn blog kan je lezen wat groeit en bloeit in de arboretumtuin in North Yorkshire.

 

John Grimshaw
John Grimshaw

Op zaterdag 10 februari vertelt John Grimshaw ons meer over het sneeuwklokje in Arboretum Kalmthout. De lezing gaat door in de Balkenzaal van het Serrehuis om 14.30 uur. Engels is de voertaal bij deze lezing.

Een mooi jaar voor Arboretum Kalmthout

publish date
12.01.2018

Arboretum Kalmthout heeft 2017 afgesloten met een recordaantal bezoekers, maar liefst 43.500, dat zijn er een 1000-tal meer dan vorig jaar. Elk seizoen vinden meer mensen hun weg naar de arboretumtuin om te genieten en bij te leren. Niet alleen bomen en planten groeien in deze tuin, maar duidelijk ook de interesse van mensen.

De arboretumtuin, de vele cursussen en activiteiten liggen niet alleen aan de basis van het stijgende aantal bezoekers. De infrastructuurwerken van de afgelopen jaren hebben voor een betere toegankelijkheid gezorgd. Door de aanleg van het verharde tuinpad met een lengte van 300 meter, kan iedereen makkelijk de tuin in. Gezinnen maken graag gebruik van de parking die in 2013 werd heraangelegd.

“De stijgende interesse is zeker niet belastend voor de planten,” vertelt Abraham Rammeloo, conservator en directeur van Arboretum Kalmthout, “want het nieuwe tuinpad zorgt ervoor dat de bezoekers beter verspreid lopen over het domein. Uiteraard hopen we in 2018 nog meer bomenliefhebbers te verwelkomen.”

Bezoekers over het gras krijgen, dat betekent dat Arboretum Kalmthout jullie steunt ontvangt. En wat zagen we een mooie 43.500 blije gezichten het afgelopen jaar! Bedankt en hopelijk tot snel!

Buren bezoeken vernieuwde vlinderpaviljoen op 17 december

publish date
04.01.2018

Met de inhuldiging van het vernieuwde vlinderpaviljoen op 17 december sloot Arboretum Kalmthout een succesvol jaar in schoonheid af.

Het vlinderpaviljoen heeft zijn naam niet gestolen. Met een luchtig ogend zeil als vleugels en stevige metalen poten voor steun, biedt dit paviljoen een schuilmogelijkheid tegen regen en zon, en een oriëntatiepunt voor de bezoekers. Door te experimenteren met bloemenmengsels groeien kleurrijke en voedselrijke bloemen in deze gezellige hoek van de tuin. Het paviljoen wordt daardoor in de lente en zomer vergezeld door talrijke soorten vlinders.

Het paviljoen dat in 2003 ontworpen werd door de Kalmthoutse architect Marc Schepens, was nu toe aan onderhoud. De overkappende vijf delen van het dak werden ingeruild voor één groot zeil. Na schilderwerken aan de metaalstructuur en het gieten van een nieuwe betonnen toplaag op de vloer, is de constructie als nieuw. Een verhoging van het gazon in 2018 zal de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers verbeteren. Ook komt er dit jaar een houten wand met bank bij.

Het arboretum nodigde buren en vrijwilligers uit om de onthulling van het vernieuwde Vvinderpaviljoen en het geslaagde voorbije jaar te vieren. Met de tellerstand op 43.500, zagen we dit jaar een mooi aantal bomen- en plantenliefhebbers de tuin bezoeken.

Na een rondleiding werden de buren verwelkomd bij het paviljoen door directeur Abraham Rammeloo en voorzitster Inga Verhaert. Poffertjes, warme chocolademelk of warm appelsap naar een origineel recept van Jelena De Belder, oprichtster van het Arboretum, verwarmden iedereen rond de vuurkorven.

Het is nog even wachten op de komst van eerste vlinders, maar het vlinderpaviljoen nodigt alvast uit om te komen fladderen.  

Gezellig buiten: koud weer, heerlijk warme sfeer!

publish date
29.11.2017
Campagnebeeld Gezellig Buiten, winters weidelandschap met een groepje mensen rond een vuurkorf.
Gezellig buiten: Koud weer, heerlijk warme sfeer!

De herfst is begonnen, de winter staat voor de deur. Een heerlijke tijd van frisse neuzen en warme vuurtjes! Net als vorig jaar pakt de provincie Antwerpen uit met ‘Gezellig buiten’, een programma vol vuur, licht en sfeer. Kom gezellig buiten in het Vrijbroekpark, De Schorre, de Hoge Rielen, het Suske en Wiske – Kindermuseum, het Rivierenhof, het Zilvermeer, Arboretum Kalmthout, Lilse Bergen en de Keiheuvel. Ook tijdens de wintermaanden is het warm en vurig in de provincie Antwerpen. Koud weer, heerlijk warme sfeer! www.gezelligbuiten.be

De Tripfixer belooft je een winter zonder verveling!

Wie deze winter niet weet wat te doen, is vanaf nu snel geholpen. De Tripfixer, een virtuele chatvriend, weet exact wat er in de wintermaanden in de provincie Antwerpen te beleven valt. Op basis van jouw voorkeuren selecteert hij de ideale activiteit uit het winteraanbod.
Chat met de Tripfixer op www.gezelligbuiten.be of via de persoonlijke Facebookpagina van de chatbot. Geef aan wanneer je weg wil, waarnaartoe en met wie. Zo kan de Tripfixer je beter leren kennen en weet hij precies waar hij naar moet zoeken. Met die info duikt de Tripfixer in het winteraanbod en presenteert hij de leukste winteruitjes in de buurt.

Bovenaanzicht van een herfstige picknicktafel, close-up van een hand die een kop warme soep vasthoudt, broodjes, gebak, fruitsap en bloemen in een vaas staan op de picknicktafel.

Gezellig buiten in Arboretum Kalmthout

Vanaf 1 december tot eind februari kun je samen met vrienden en familie genieten van een winterpicknick van de Piknikfabrik bij de sfeervol gedecoreerde Gloriëtte, het witte tuinpaviljoen. Dampende stoofpotjes, soep, quiches en zoetigheden zorgen voor instant gezelligheid in de buitenlucht! Tijdens Decembertuin steken we iedere zondag de vuurschaal aan, vanwaar je om 14 uur kunt aansluiten bij een winterwandeling met gids. De gids vertelt hoe de planten zich voorbereiden op de winter en toont de mooiste winterbloeiers. In januari ontwaakt de tuin uit een korte winterslaap, want op zaterdag 6 januari 2018 starten de Hamamelisfeesten. Arboretum Kalmthout heeft de grootste en oudste collectie toverhazelaars in Europa, en bloeit dan uitbundig tot eind februari. Tijdens de Hamamelisfeesten zijn er op zondag ieder uur gratis geleide wandelingen.

Volgende van de detaillijst