Nieuwe tomaten- en peperzaden

publish date
23.01.2018
Tomaten
Tomaten

“Een kerstomaat, een vleestomaat en… euhm… een gewone tomaat?”

Als je kennis van de tomaat bij deze drie blijft, dan missen je smaakpapillen (en ogen!) veel plezier en genot. In deze LIJST vind je de zaden van meer dan 500 soorten tomaten en pepers die we in de Cadeau- en Boekenshop te koop bieden.

Uit de sappige tomaten die in september de show stalen op het tomatenfestival, hebben we zorgvuldig de beste zaden geselecteerd. 83 soorten van deze vrucht zijn nieuw in het aanbod. Neem een kijkje op de lijst of vraag ernaar in de shop, en kweek je eigen bijzonder (en) lekkere tomaten en pepers.

John Grimshaw komt naar Arboretum Kalmthout

publish date
15.01.2018
De Galanthus nivalis 'Flore Pleno' gedijt goed in de zandige grond van de arboretumtuin in kalmthout

Het weekend van 10 tot 12 februari staat in het teken van het sneeuwklokje (met Galanthus als wetenschappelijke naam). Traditiegetrouw kunnen liefhebbers, kwekers en andere specialisten elkaar hier rond de witte bloempjes vinden. Heb je vragen of ben je op zoek naar bijzondere sneeuwklokjes voor in je tuin? Arboretum Kalmthout heeft een mooi programma voor je klaarstaan.

Dit jaar verwelkomen we John Grimshaw voor een lezing over het sneeuwklokje.

John Grimshaw is directeur van The Yorkshire Arboretum in North Yorkshire, Engeland. Hij waakt over een arboretumtuin van 120 hectare en 20 hectare bostuin in Ray Wood. Afrikaanse planten zijn zijn specialiteit, maar zijn fascinatie voor planten stopt daar niet bij. Op zijn blog kan je lezen wat groeit en bloeit in de arboretumtuin in North Yorkshire.

 

John Grimshaw
John Grimshaw

Op zaterdag 10 februari vertelt John Grimshaw ons meer over het sneeuwklokje in Arboretum Kalmthout. De lezing gaat door in de Balkenzaal van het Serrehuis om 14.30 uur. Engels is de voertaal bij deze lezing.

Een mooi jaar voor Arboretum Kalmthout

publish date
12.01.2018

Arboretum Kalmthout heeft 2017 afgesloten met een recordaantal bezoekers, maar liefst 43.500, dat zijn er een 1000-tal meer dan vorig jaar. Elk seizoen vinden meer mensen hun weg naar de arboretumtuin om te genieten en bij te leren. Niet alleen bomen en planten groeien in deze tuin, maar duidelijk ook de interesse van mensen.

De arboretumtuin, de vele cursussen en activiteiten liggen niet alleen aan de basis van het stijgende aantal bezoekers. De infrastructuurwerken van de afgelopen jaren hebben voor een betere toegankelijkheid gezorgd. Door de aanleg van het verharde tuinpad met een lengte van 300 meter, kan iedereen makkelijk de tuin in. Gezinnen maken graag gebruik van de parking die in 2013 werd heraangelegd.

“De stijgende interesse is zeker niet belastend voor de planten,” vertelt Abraham Rammeloo, conservator en directeur van Arboretum Kalmthout, “want het nieuwe tuinpad zorgt ervoor dat de bezoekers beter verspreid lopen over het domein. Uiteraard hopen we in 2018 nog meer bomenliefhebbers te verwelkomen.”

Bezoekers over het gras krijgen, dat betekent dat Arboretum Kalmthout jullie steunt ontvangt. En wat zagen we een mooie 43.500 blije gezichten het afgelopen jaar! Bedankt en hopelijk tot snel!

Buren bezoeken vernieuwde vlinderpaviljoen op 17 december

publish date
04.01.2018

Met de inhuldiging van het vernieuwde vlinderpaviljoen op 17 december sloot Arboretum Kalmthout een succesvol jaar in schoonheid af.

Het vlinderpaviljoen heeft zijn naam niet gestolen. Met een luchtig ogend zeil als vleugels en stevige metalen poten voor steun, biedt dit paviljoen een schuilmogelijkheid tegen regen en zon, en een oriëntatiepunt voor de bezoekers. Door te experimenteren met bloemenmengsels groeien kleurrijke en voedselrijke bloemen in deze gezellige hoek van de tuin. Het paviljoen wordt daardoor in de lente en zomer vergezeld door talrijke soorten vlinders.

Het paviljoen dat in 2003 ontworpen werd door de Kalmthoutse architect Marc Schepens, was nu toe aan onderhoud. De overkappende vijf delen van het dak werden ingeruild voor één groot zeil. Na schilderwerken aan de metaalstructuur en het gieten van een nieuwe betonnen toplaag op de vloer, is de constructie als nieuw. Een verhoging van het gazon in 2018 zal de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers verbeteren. Ook komt er dit jaar een houten wand met bank bij.

Het arboretum nodigde buren en vrijwilligers uit om de onthulling van het vernieuwde Vvinderpaviljoen en het geslaagde voorbije jaar te vieren. Met de tellerstand op 43.500, zagen we dit jaar een mooi aantal bomen- en plantenliefhebbers de tuin bezoeken.

Na een rondleiding werden de buren verwelkomd bij het paviljoen door directeur Abraham Rammeloo en voorzitster Inga Verhaert. Poffertjes, warme chocolademelk of warm appelsap naar een origineel recept van Jelena De Belder, oprichtster van het Arboretum, verwarmden iedereen rond de vuurkorven.

Het is nog even wachten op de komst van eerste vlinders, maar het vlinderpaviljoen nodigt alvast uit om te komen fladderen.  

Gezellig buiten: koud weer, heerlijk warme sfeer!

publish date
29.11.2017
Campagnebeeld Gezellig Buiten, winters weidelandschap met een groepje mensen rond een vuurkorf.
Gezellig buiten: Koud weer, heerlijk warme sfeer!

De herfst is begonnen, de winter staat voor de deur. Een heerlijke tijd van frisse neuzen en warme vuurtjes! Net als vorig jaar pakt de provincie Antwerpen uit met ‘Gezellig buiten’, een programma vol vuur, licht en sfeer. Kom gezellig buiten in het Vrijbroekpark, De Schorre, de Hoge Rielen, het Suske en Wiske – Kindermuseum, het Rivierenhof, het Zilvermeer, Arboretum Kalmthout, Lilse Bergen en de Keiheuvel. Ook tijdens de wintermaanden is het warm en vurig in de provincie Antwerpen. Koud weer, heerlijk warme sfeer! www.gezelligbuiten.be

De Tripfixer belooft je een winter zonder verveling!

Wie deze winter niet weet wat te doen, is vanaf nu snel geholpen. De Tripfixer, een virtuele chatvriend, weet exact wat er in de wintermaanden in de provincie Antwerpen te beleven valt. Op basis van jouw voorkeuren selecteert hij de ideale activiteit uit het winteraanbod.
Chat met de Tripfixer op www.gezelligbuiten.be of via de persoonlijke Facebookpagina van de chatbot. Geef aan wanneer je weg wil, waarnaartoe en met wie. Zo kan de Tripfixer je beter leren kennen en weet hij precies waar hij naar moet zoeken. Met die info duikt de Tripfixer in het winteraanbod en presenteert hij de leukste winteruitjes in de buurt.

Bovenaanzicht van een herfstige picknicktafel, close-up van een hand die een kop warme soep vasthoudt, broodjes, gebak, fruitsap en bloemen in een vaas staan op de picknicktafel.

Gezellig buiten in Arboretum Kalmthout

Vanaf 1 december tot eind februari kun je samen met vrienden en familie genieten van een winterpicknick van de Piknikfabrik bij de sfeervol gedecoreerde Gloriëtte, het witte tuinpaviljoen. Dampende stoofpotjes, soep, quiches en zoetigheden zorgen voor instant gezelligheid in de buitenlucht! Tijdens Decembertuin steken we iedere zondag de vuurschaal aan, vanwaar je om 14 uur kunt aansluiten bij een winterwandeling met gids. De gids vertelt hoe de planten zich voorbereiden op de winter en toont de mooiste winterbloeiers. In januari ontwaakt de tuin uit een korte winterslaap, want op zaterdag 6 januari 2018 starten de Hamamelisfeesten. Arboretum Kalmthout heeft de grootste en oudste collectie toverhazelaars in Europa, en bloeit dan uitbundig tot eind februari. Tijdens de Hamamelisfeesten zijn er op zondag ieder uur gratis geleide wandelingen.

Eindeseizoenkortingen in het plantencentrum op 11 en 12 november

publish date
06.11.2017
Een man toont een groene struik in pot, buiten in het plantencentrum van Arboretum Kalmthout. Het is late herfst, op de achtergrond bomen in herfstkleuren en een brandende vuurschaal.

De herfst is de ideale periode om nieuwe aanplantingen te doen. In het plantencentrum zijn er tijdens het weekend van 11 en 12 november 2017 grote kortingen. Kom kijken en maak je keuze uit vaste planten, struiken en bomen. Ook voor winter- en lentebloembollen is de herfst het ideale moment om ze aan te planten.

Voor alle bloembollen en planten, met uitzondering van Hamamelis en Japanse esdoorns, is er een korting van 20%, jaarkaarthouders ontvangen 30% korting op hun aankopen.

Zowel zaterdag als zondag geven we van 11.00 tot 16.00 uur plantadvies. Het plantencentrum is iedere dag vrij toegankelijk van 10 tot 17 uur. Grotere planten kunnen gereserveerd worden, om later opgehaald te worden.

Vacature: medewerker directiesecretariaat

publish date
31.10.2017

Arboretum Kalmthout zoekt een tijdelijke vervanger voor het directiesecretariaat ter vervanging van een medewerker met moederschapsrust en vervolgens ouderschapsverlof.
Laat onze bezoekers kennismaken met een tuin van wereldformaat. Als administratieve medewerker ondersteun je de directie. Je hebt een brede waaier aan taken en werkt in een groene en boeiende omgeving.

Bekijk hier de functieomschrijving

Interesse? Meld je aan tot en met 19 november 2017 per e-mail via info@arboretumkalmthout.be t.a.v. Abraham Rammeloo met vermelding 'sollicitatie directiesecretariaat'. Na screening van de cv’s zullen kandidaten uitgenodigd worden voor een interview en praktische proeven. De periode van tewerkstelling start op 1 januari 2018 en duurt vermoedelijk 5 maanden.

Terra Nova blaast tien kaarsjes uit

publish date
07.09.2017

Terra Nova blaast tien kaarsjes uit. Boomkampeerders Ona en Rob toostten mee op 10 jaar Terra Nova.

Een jong koppeltje en een man en vrouw blazen tien kaarsjes op een taart uit, op de achtergrond een bolvormige tent in een park, er hangen vlaggenslingers op. Viering 10 jaar Terra Nova in Arboretum Kalmthout.
Boomkampeerders Ona & Rob, directeur Abraham Rammeloo en gedeputeerde Inga Verhaert blazen samen kaarsjes uit voor de verjaardag van 10 jaar Terra Nova bij de Cocoon-tent in Arboretum Kalmthout.

Om de 10de verjaardag van Terra Nova te vieren, trakteerde het provinciebestuur Ona en Rob gisteren op taart en bubbels. Het paar boekte een kampeerervaring met Terra Nova en kon zo letterlijk hoog tussen de bomen slapen. In 2017 beleefde Terra Nova een jubileumzomer met 16 unieke avonturen waaronder vijf nieuwe overnachtingen zoals cocoon in a tree in Arboretum Kalmthout. Het zomerprogramma van de provincie Antwerpen vindt zichzelf elk jaar opnieuw uit en verrast iedereen met ongewone, leuke, spannende en ontspannende activiteiten dichtbij huis.

Close-up van een verzameling drukwerk en t-shirts uit het archief van Terra Nova, ernaast een mandje met een fles schuimwijn en twee glazen, op de achtergrond een droog bladerdek in de tuin van Arboretum Kalmthout.

Gedeputeerde Inga Verhaert blikt tevreden terug op 10 jaar Terra Nova: “In de zomer van 2008 ontstond de zomer-evenementenreeks Terra Nova. Dat gebeurde niet zomaar uit het niets. De jaarlijkse samenwerking met Radio 2 Antwerpen enerzijds en een aantal geslaagde grootschalige wandel- en fietsevenementen anderzijds (bijvoorbeeld de Knack Fietsdag aan het Zilvermeer), sterkte onze overtuiging dat de provinciale groen- en recreatiedomeinen met originele activiteiten een groter en nieuwer publiek moesten en konden bereiken. En met succes! Op het einde van de zomer klinkt de provincie graag op een geslaagde 10e editie.”

Bolvormige witte tent, zwevend tussen de bomen in Arboretum Kalmthout. Een houten ladder leunt tegen de bol aan, er hangen feestslingers op en er staan tuinstoelen, een klein tafeltje en een banner van Terra Nova, de zomercampagne van de provincie Antwerpen.

De cocoon is gebouwd naar Brits ontwerp en werd gemaakt in Portugal. Het is voor het eerst dat de cocoon ons land aandoet. In juli beklommen de eerste boomkampeerders het trapje naar de bolvormige tent die tussen drie bomen zweeft in de gele tuin van het arboretum. De reservaties liepen als een trein, waardoor snel beslist werd om de cocoon ook gans de maand september te laten hangen. Ondertussen zijn alle tickets de deur uit. Wie in de tuin een wandeling maakt, kan nog tot het einde van de maand een glimp opvangen van de grote witte bol.

Ook op andere plekken in de provincie Antwerpen, kon je deze zomer deelnemen aan verrassende en avontuurlijke activiteiten, zoals Pitkamperen in De Notelaar, Wilderpark en Camping Vrijbroek. Bekijk de sfeerbeelden op de website van Terra Nova.

www.terranova.be

#TerraNova17

Grote keuze aan vlinderstruiken in het plantencentrum

publish date
18.07.2017
Op lange verhoogde tafels staan vlinderstruiken of Buddleja in pot, op prikkers staan handgeschreven bordjes met informatie over de struikjes. Zonnige dag in het plantencentrum van Arboretum Kalmthout.

Buddleja of vlinderstruik is de vlinderplant bij uitstek. De bloemen bevatten veel nectar en trekken honderden vlinders en bijen aan. Ze bloeien in de zomer tot het begin van de herfst. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen, verleng je de bloeiperiode. Naargelang de cultivar kunnen Buddleja 50 cm tot bijna 4 meter hoog worden. Sommige vlinderstruiken kun je dus ook perfect in pot houden op een zonnig terras. Buddleja zijn geheel of gedeeltelijk bladverliezende struiken. In maart kun je de vlinderstruik flink insnoeien, zodat de plant zich verjongt.
Het plantencentrum heeft op dit moment een uitgebreide selectie van 22 soorten en cultivars in voorraad. Vele staan in bloei en geuren overheerlijk. Kom snel je keuze maken!

Het plantencentrum is iedere dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen.

Close-up tussen bloeiende paarskleurige vlinderstruiken of Buddleja, een vlinder zit op de bloemen. Vooraan in beeld de hoek van een handgeschreven infobordje bij de plantenverkoop in Arboretum Kalmthout.

Volgende soorten en cultivars zijn nu beschikbaar (zolang de voorraad strekt):

  • Buddleja alternifolia
  • Buddleja davidii ‘Adokeep’, B. davidii ‘African Queen’, B. davidii ‘Black Knight’, B. davidii ‘Blue Chip’, B. davidii ‘Empire Blue’, B. davidii ‘Nanho Blue’, B. davidii ‘Nanho White’, B. davidii ‘Orchid Beauty’, B. davidii ‘Pink Delight’, B. davidii ‘Purple Chip’, B. davidii ‘Royal Red’, B. davidii ‘Sophie’, B. davidii ‘Summer Beauty’, B. davidii ‘White Profusion’
  • Buddleja ‘Flower Power’
  • Buddleja globosa
  • Buddleja ‘Lochinch’
  • Buddleja ‘Miss Ruby’
  • Buddleja x weyeriana ‘Bicolor’, Buddleja x weyeriana ‘Sungold’
  • Buddleja ‘Silver Anniversary’

Wollemia nobilis nu te koop in het plantencentrum

publish date
03.07.2017
Palm-achtige olijfgroene takken van de Wollemia nobilis, aparte brede naalden die een beetje afhangen, pre-historische plant in Arboretum Kalmthout.

We hebben er eventjes op moeten wachten, maar de Wollemia nobilis zijn terug in het plantencetrum! Je vindt er zowel kleine als grote planten in pot. Bij iedere aankoop ontvang je een certificaat met informatiepakket en een dvd met een documentaire over de Wollemia. De planten worden verkocht in een 3,5 literpot aan € 85 of oudere exemplaren in een 7,5 literpot aan € 185.

De Wollemia nobilis is een conifeer en een van de oudst levende planten op aarde. In het tijdperk van de dinosauriërs kenden de Wollemia hun hoogtepunt. Tot nog geen 25 jaar geleden dacht men dat deze plantensoort uitgestorven was. In 1994 in een verlaten regenwoudkloof ontdekte een parkwachter echter enkele kerngezonde exemplaren van de Wollemia. Sindsdien wordt de plant met mondjesmaad gekweekt en verkocht. De Wollemia nobilis die je in het plantencentrum kunt kopen, is dus een redelijk zeldzame kans. Het hele Wollemia verhaal kun je bekijken in de documentaire op de dvd.

Vorig jaar verhuisde een 10-jaar oude Wollemia uit de collectie van het arboretum van zijn pot naar de tuin. Hij werd ingehuldigd op zijn nieuwe plek door de Australische ambassadeur. Je vindt onze Wollemia achter de rozentuin, aan het einde van de beek.

Wedstrijd 10 jaar Terra Nova

publish date
28.06.2017
Terra Nova 2017
Campagnebeeld van Terra Nova 2017

Terra Nova wordt 10 jaar! Om dat te vieren nodigt Terra Nova iedereen uit die ook in 2017 10 jaar wordt (of al geworden is) om een leuk filmpje te maken. In dat filmpje van max. 30 seconden leg je uit of laat je zien hoe je dicht bij huis een avontuurlijke vakantie kan beleven.

De winnaars winnen een leuke overnachting voor 4 in een boompit of op camping Vrijbroek, of filmtickets voor een van onze openluchtfilms in Arboretum Kalmthout of Kamp C in Westerlo.

Filmpjes insturen kan tot en met vrijdag 14 juli 12 uur. Meer info over de wedstrijd vind je op de website van Terra Nova.

www.terranova.be/wedstrijd

Tijdelijk rook- en vuurverbod in arboretumtuin

publish date
20.06.2017

Vanaf vandaag geldt een rook- en vuurverbod in de tuin van Arboretum Kalmthout. De aanhoudende droogte leidt tot deze uitzonderlijke maatregel die voor het eerst wordt doorgevoerd. Het vuurverbod heeft betrekking op zaken als tuinkaarsen of fakkels die soms bij activiteiten gebruikt worden. Het gaat om een tijdelijke maatregel, maar zonder einddatum.

Onderaanzicht van twee witte berkenstammen met gele herstblaadjes, in Arboretum Kalmthout.

De meeste plantenborders in Arboretum Kalmthout zijn afgedekt met een flink pak mulch van halfverteerde herfstbladeren. Deze laag zorgt ervoor dat de bodem minder uitdroogt en onkruidgroei beperkt blijft. Het is daarenboven ideale grondverbetering voor de bomen en de struiken. Door de aanhoudende droogte is het bovenste gedeelte van deze mulchlaag ondertussen erg droog en brandbaar. Ook de natuurlijk onderlaag van bodembedekkende bamboes en de bodem onder enkele coniferen is erg brandbaar.
Het rookverbod geldt enkel voor de tuin zelf, op het terras van de cafetaria is het nog wel toegelaten.

Zicht op de volle borders met bloeiende rozenstruiken in witte, roze en paarse tinten, afgewisseld met bloeiende pluimen vingerhoedskruid, op de achtergrond lopen enkele bezoekers over het gazon in de tuin van Arboretum Kalmthout.

Al is het erg warm, in Arboretum Kalmthout kun je genieten van de schaduw van eeuwenoude bomen. Ze zorgen voor natuurlijke verkoeling. De rozen en éénjarige zomerbloeiers genieten echter volop van de warmte en de zon, en bloeien prachtig.

Abraham Rammeloo, conservator – directeur Arboretum Kalmthout verduidelijkt verder: “De situatie in de botanische tuin is niet vergelijkbaar met deze op de Kalmthoutse Heide, maar we willen elk risico zo veel mogelijk vermijden. Zowel voor de bijzondere planten als voor de bezoekers.”

Volgende