Feestelijk afscheid van coördinator plantencentrum Arboretum Kalmthout

publish date
01.07.2019

Een beroepsleven lang vertoefde Johan Possemiers tussen de planten in Arboretum Kalmthout. Tijdens zijn pensioenfeest afgelopen zaterdag, was de boomplanting met zijn eigen creatie van de Perzische slaapboom ‘Tropical Dream’ het hoogtepunt van de avond.

Johan Possemiers was in de eerste plaats assistent-conservator en coördinator van het plantencentrum, maar ook milieu-aanspreekpunt, veiligheidscoördinator én eerstelijnsexpert voor informatie over ziekten- en plaagbestrijding. Hij werkte samen met zijn gedreven vrijwilligersteam van het zaden- en plantencentrum. Met de hulp van privéverzamelaars bracht hij een zadenbank tot stand van zo’n 500 verschillende tomatenrassen. Een deel van die collectie is ieder jaar te bewonderen tijdens het tomatenfestival in het eerste weekend van september.
Het vrijwilligersteam van het plantencentrum oogst en verwerkt niet alleen zaad van tomaten, maar ook van zeldzame planten en bomen. Johan Possemiers coördineerde de zadenpluk in Arboretum Kalmthout en in enkele andere private domeinen. De zaden worden na de verwerking wereldwijd verdeeld onder kwekers, verzamelaars, botanische tuinen en onderzoekscentra.

Coördinator van het plantencentrum Johan Possemiers neemt tijdens zijn pensioenfeest afscheid van collega’s en vrijwilligers, en onthult zijn eigen slaapboom cultivar Albizia julibrissin ‘Tropical Dream’ met een boomplanting voor het Vangeertenhof van Arboretum Kalmthout.

Een tropische droom wordt werkelijkheid

Met een goed gevuld beroepsleven zijn planten voor Johan Possemiers altijd een passie gebleven, ook in zijn privéleven. In 1983 verkreeg hij via het Kwanak Arboretum van de Seoul National University in Korea zaden van de Albizia julibrissin, een kleine bladverliezende boom met een varenachtig, dubbel-geveerd blad dat zich ’s avonds sluit. Vandaar de Nederlandse naam ‘slaapboom’. De zaden waren afkomstig van planten op hoger gelegen gebieden in Korea en zijn daardoor perfect winterhard. Wat niet het geval is bij zaden van bomen uit het Middellandse-zeegebied. Voor Johan Possemiers betekende het de start van een jarenlang en geduldig kweekproces, om tot zijn eigen verfijnde versie Albizia julibrissin ‘Tropical Dream’ te komen. De plant is sinds juli 2018 kweekrechtelijk beschermd.
De slaapboom is een boom die houdt van een zonnige en warme groeiplaats. Een plek in de geveltuin van het Vangeertenhof, voldoet aan deze eisen en is de perfecte plaats voor een zonnige blikvanger als de Albizia julibrissin ‘Tropical Dream’. Na een dag met tropische temperaturen, dankte Johan Possemiers zijn collega’s en medewerkers bij de boomplanting, en trakteerde hij hen op een avondfeest in de arboretumtuin.

De Albizia julibrissin ‘Tropical Dream’ is een cultivar met dieproze ‘bloemen’, in feite lange meeldraden, die tussen juli en eind september rijkelijk bloeit en op warme zomeravonden een heerlijk, zoete geur verspreidt.

Met pensioen, maar geen écht afscheid

Opvolger Rob Van Bauwel, voordien nog assistent-tuinchef van Arboretum Kalmthout, neemt vanaf 1 juli de fakkel over. Ook Rob zal vrijwilligers en medewerkers aansturen in de kwekerij en het planten- en zadencentrum, en bekwaamt zich in het milieumanagement van het arboretum. Vanaf vandaag geniet Johan Possemiers van zijn pensioen, maar hij blijft zijn expertise wél op vraag ter beschikking stellen van het arboretum door het geven van lezingen over planten.

 

Het plantencentrum van Arboretum Kalmthout is elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. De Albizia julibrissin 'Tropical Dream' is te koop of te bestellen via plantencentrum@arboretumkalmthout.be

Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout

publish date
24.05.2019

Arboretum en conservator-directeur ontvangen internationale prijzen

Uitreiking van de Worshipful Company of Gardeners Award aan Abraham Rammeloo tijdens de Journées des Plantes in Chantilly op 17 mei 2019, Margaret Holland Prior overhandigt de wisselbeker aan Abraham Rammeloo, conservator-directeur van Arboretum Kalmthout.
Conservator-directeur Abraham Rammeloo (m.) neemt de Worshipful of Gardeners Award in ontvangst uit handen van master Margaret Holland Prior (2e r.), in het bijzijn van Prince Karim Aga Khan (l.) en Helene Fustier (2e l.), eigenaar van "Domaine de Courson", tijdens de Journées des Plantes op 17 mei 2019 in Chantilly, Frankrijk.

Worshipful Company of Gardeners Award

Tijdens de Journées des Plantes de Chantilly mocht conservator-directeur Abraham Rammeloo The Worshipful Company of Gardeners Award in ontvangst nemen voor zijn verdienste als voorzitter van de Jury des Mérites.

De prijs is opnieuw een mooie erkenning voor de inspanningen die het arboretum binnen de internationale plantenwereld levert. Het is een eer die in 2001 aan de grondlegster van het arboretum Jelena De Belder ook al te beurt viel.

Uitreiking van de Worshipful Company of Gardeners Award aan Abraham Rammeloo tijdens de Journées des Plantes in Chantilly op 17 mei 2019, Margaret Holland Prior overhandigt de wisselbeker aan Abraham Rammeloo, conservator-directeur van Arboretum Kalmthout.

Plantendagen in Chantilly

Sinds 1997 reikt The Worshipful Company of Gardeners uit Londen jaarlijks een prijs uit aan een persoonlijkheid die een bijzonder engagement toonde of een uitzonderlijke verdienste leende aan de plantenwereld. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Journées des Plantes, een internationale plantenbeurs die tweemaal per jaar op het kasteeldomein van Chantilly (FR) plaatsvindt.

Tijdens de Journées des Plantes de Chantilly verhandelen de allerbeste kwekers uit heel Europa er hun mooiste planten. De setting van het kasteelpark vormt hierbij de meest exclusieve omgeving. Gedurende drie intense dagen beoordelen verschillende jury’s zowel de planten als de standen.

De Jury international des Mérites, in 1989 opgericht, brengt internationaal gerenommeerde plantenkenners samen. Conservator-directeur van Arboretum Kalmthout Abraham Rammeloo, is voorzitter van deze jury. Vanuit hun professionele kennis en expertise keuren zij de meest noemenswaardige planten. De Jury international des Mérites reikt daarnaast ook aanbevelingen en certificaten uit voor planten die tijdens de plantendagen -vaak in primeur- aan het publiek voorgesteld worden.

www.domainedechantilly.com
www.gardenerscompany.org.uk

Certificaat Garden of Excellence dat uitgereikt werd door de American Horticultural Society aan Arboretum Kalmthout op 16 mei 2019.
Het certificaat ‘Garden of Excellence’ uitgereikt door de American Horticultural Society tijdens haar bezoek op 16 mei aan Arboretum Kalmthout.

Garden of Excellence

Bij het bezoek van de American Horticultural Society afgelopen donderdag kreeg Arboretum Kalmthout internationale erkenning met de uitreiking van het certificaat ‘Garden of Excellence’. Holly H. Shimizu, plantenexpert en voormalig directeur van de United States Botanic Garden in Washington, prees het arboretum voor haar uitstekende tuin- en collectiebeheer. De American Horticultural Society is met bijna 20.000 leden één van de oudste tuinorganisaties in de Verenigde Staten. Met haar uitgebreid educatief programma brengt ze vele tuinliefhebbers en -kenners wereldwijd samen.

www.ahsgardening.org

Vacatures in Arboretum Kalmthout

publish date
25.04.2019

Arboretum Kalmthout is op zoek naar kandidaten voor de functie van assistent-tuinchef, educatief medewerker en medewerker plantencentrum (via interne bevorderingsprocedure).

De volledige functieomschrijvingen en procedure om je kandidaat te stellen vind je op de volgende pagina's:

Vacature assistent-tuinchef (voltijds, onbepaalde duur)

Vacature educatief medewerker (voltijds, bepaalde duur)

Vacature medewerker plantencentrum (deeltijds, bepaalde duur en via interne bevorderingsprocedure)

 

Kandidaten sturen een e-mail met motivatiebrief en CV in één document naar eva.dhaenens@arboretumkalmthout.be. Je kunt dit doen tot en met 12 mei 2019. Vermeld in de bestandsnaam van je document duidelijk de functie waarvoor je solliciteert gevolgd door je naam en voornaam.

Voor meer inlichtingen over de procedure of de functie kun je terecht bij Abraham Rammeloo, conservator – directeur: Tel. 03 666 67 41 of abraham.rammeloo@arboretumkalmthout.be

Tomatenplantjes te koop tijdens de plantendag

publish date
05.04.2019
Een tros groene onrijpe tomaten aan een groene tomatenplant, gesteund door een bamboestokje, in Arboretum Kalmthout.

Het plantencentrum van Arboretum Kalmthout is gespecialiseerd in zeldzame bomen, struiken en vaste planten. Je bent er iedere dag welkom van 10 tot 17 uur, ook tijdens de plantendag van zondag 14 april 2019.

Het plantencentrum heeft er dan een aparte stand met honderden jonge tomatenplantjes van meer dan 20 verschillende niet-commerciële tomatenrassen uit de zadenbank van Arboretum Kalmthout. Speciaal voor de plantendag werden ze door de leerlingen tuinbouw van PITO-Stabroek opgekweekt. Er is ook een uitgebreide zadencatalogus met zaden van ruim 500 tomatenrassen, die de vrijwilligers van het plantencentrum tijdens het jaar geoogst en schoongemaakt hebben.

De jonge tomatenplantjes kosten € 1,5 per stuk en dragen tot de verbeelding sprekende namen als ‘Big Yellow Zebra’, ‘Cherokee Chocolate’, ‘Copper River’, ‘Summertime Gold’… Wie 10 plantjes koopt, krijgt er gratis ééntje extra bovenop. De volledige lijst met tomatenplanten kun je via onze website downloaden en bekijken.

Wil je tomatenplantjes op voorhand bestellen? Dat kan door een mailtje te sturen naar plantencentrum@arboretumkalmthout.be Jouw bestelling betalen en ophalen doe je aan de stand van het plantencentrum op zondag 14 april. Wees er snel bij, want er is veel belangstelling en de voorraad is beperkt!

Met je museumpas naar Arboretum Kalmthout

publish date
26.02.2019
koop nu jouw museumpas, € 50, 1 pas, meer dan 100 musea

Ken je de museumpas? Met de museumpas kun je voor € 50 één jaar lang alle deelnemende musea in België bezoeken, zo vaak je maar wil. Aan de lijst van 138 deelnemende musea, kun je sinds kort ook Arboretum Kalmthout toevoegen! Koop je museumpas aan onze balie of bestel hem meteen via de museumpas website. Van zodra je je online geregistreerd hebt, is de museumpas klaar voor gebruik.
Voor sommige tentoonstellingen of evenementen in Arboretum Kalmthout betaal je een klein supplement. Op alle andere dagen kun je de arboretumtuin gratis en zo vaak als je wil bezoeken.

De museumpas is net zoals onze eigen jaarkaart strikt persoonlijk en kan op elk moment van het jaar starten. Een jaarkaart van Arboretum Kalmthout heb je al vanaf € 30. Neem je graag een 1+1 of een 1+3 abonnement, ontdek dan hier onze voordelige jaarformules.

www.museumpassmusees.be

En de winnaar is...

publish date
28.01.2019
Een jury aan het werk in de Miss Hamamelisverkiezing 2019 in Arboretum Kalmthout,. Enkele juryleden ruiken aan bloeiende takjes toverhazelaars die in kleine vaasjes op een lange tafel uitgestald staan.

Wie werd op zondag 27 januari gekroond tot Miss Hamamelis 2019? Voor de Miss Hamamelis verkiezing van de mooiste toverhazelaar, brachten deelnemers hun mooiste of best geurende takje uit de eigen tuin mee. Een professionele jury en een publieksjury koos elk de beste Hamamelis in de categorieën: beste gele, beste rode, beste oranje en best geurende. Milou Coveliers won gisterenmiddag de eerste prijs van de professionele jury en Theo De Wit was de winnaar voor de publieksjury.

Een dame schikt de kleine vaasjes met bloeiende takjes van toverhazelaar die op een lange tafel uitgestald staan voor de Miss Hamamelis verkiezing 2019.

Resultaten publieksjury

 • Beste gele: Hamamelis x intermedia ‘Pallida’, nr 162 ingezonden door Theo De Wit
 • Beste oranje: Hamamelis x intermedia ‘Orange Beauty’, nr 160 ingezonden door Milou Coveliers
 • Beste rode: Hamamelis x intermedia ‘Diane’, nr 179 ingezonden door Jeroen Druys
 • Best geurend: Hamamelis ‘Danny’, nr 172 ingezonden door Greta Boden
 • Allerbeste: Hamamelis x intermedia ‘Pallida’, nr 162 ingezonden door Theo De Wit

Resultaten professionele jury

 • Beste gele: Hamamelis x intermedia ‘Pallida’, nr 162 ingezonden door Theo De Wit
 • Beste oranje: Hamamelis x intermedia ‘Orange Peel’, nr 151 ingezonden door Johan Possemiers
 • Beste rode: Hamamelis x intermedia ‘Diane’, nr 179 ingezonden door Jeroen Druys
 • Best geurend: Hamamelis ‘Danny’, nr 165 ingezonden door Theo De Wit
 • Allerbeste: Hamamelis x intermedia ‘Orange Beauty’, nr 160 ingezonden door Milou Coveliers
Enkele kortgeknipte bloeiende takjes toverhazelaar in vaasjes sieren de onthaalbalie van Arboretum Kalmthout tijdens de Miss Hamamelisverkiezing 2019.

Mag je takjes snoeien van je toverhazelaar?

Toverhazelaars hoef je eigenlijk niet te snoeien, maar het kan en mag wel. Ze maken moeilijk wondweefsel waardoor lang werd afgeraden om de struiken te snoeien. De visie van tuiniers is ondertussen geëvolueerd. Zolang de takken niet dikker zijn dan een vinger, is er geen probleem. Je kunt dus gerust takken knippen om binnen in huis te halen.

Nog tot eind februari houdt Arboretum Kalmthout de Hamamelisfeesten. De Hamamelisroute in de arboretumtuin leidt je langs alle bijzondere toverhazelaars. Met meer dan 140 verschillende soorten bezit Arboretum Kalmthout de grootste verzameling in heel Europa.
www.hamamelis.be

Hamamelis te koop

publish date
15.01.2019
Een aantal jonge Hamamelis planten in pot staan op verhoogde tafels opgesteld in het plantencentrum van Arboretum Kalmthout, waarvan de meeste in bloei met rode, oranje en gele bloempjes op kale takken.

De toverhazelaars bloeien opnieuw, het is tijd voor de jaarlijkse Hamamelisfeesten in Arboretum Kalmthout.

In het plantencentrum zijn er verschillende Hamamelis cultivars in uiteenlopende formaten voorradig. Sommige staan al in bloei, een uitstekend moment dus om je favoriete bloeikleur te kiezen. De komende weken verwacht het plantencentrum nog bijkomende leveringen, de aantallen per cultivar zijn echter wel beperkt. Naast Hamamelis kun je deze maand in het plantencentrum ook andere winterbloeiers vinden, zoals de wintercyclamen (Cyclamen coum), Helleborus en Edgeworthia.

Heb je wensen of vragen, stel ze dan rechtstreeks aan onze medewerkers van het plantencentrum via plantencentrum@arboretumkalmthout.be

Op onze website vind je meer informatie over toverhazelaars, onder meer een checklist met de verschillende cultivarnamen.

Het plantencentrum is elke dag open van 10 tot 17 uur.

Vacatures in Arboretum Kalmthout

publish date
12.10.2018

We zijn op zoek naar kandidaten voor de functie van tuinchef, assistent-tuinchef (werfreserve) en coördinator plantencentrum. Het gaat telkens om een voltijdse tewerkstelling. De functies van tuinchef en coördinator plantencentrum willen we graag begin 2019 al ingevuld hebben.

De volledige functieomschrijvingen en procedure om je kandidaat te stellen vind je op de volgende pagina's:

Vacature tuinchef

Vacature assistent-tuinchef (werfreserve)

Vacature coördinator plantencentrum

 
Kandidaten sturen een e-mail met motivatiebrief en CV in één document naar eva.dhaenens@arboretumkalmthout.be. Je kunt dit doen tot en met 5 november 2018. Vermeld in de bestandsnaam van je document duidelijk de functie waarvoor je solliciteert gevolgd door je naam en voornaam!
Voor meer inlichtingen over de procedure of de functie kun je terecht bij Abraham Rammeloo, conservator – directeur: 03 666 67 41 of abraham.rammeloo@arboretumkalmthout.be
 

Chinese boom die ‘nooit bloeit’ doet het opnieuw

publish date
24.07.2018

De warmte van de afgelopen maanden heeft alvast één positief effect: de zeldzame Chinese boom Emmenopterys henryi bloeit in Arboretum Kalmthout! Dit is een opmerkelijke gebeurtenis en alvast hét botanisch hoogtepunt voor het arboretum van dit jaar.

Een bezoeker kijkt naar de bloeiende bloempluimen van de Chinese boom Emmenopterys henryi, een zonnestraal valt tussen de bladeren van de kruin.

Zeldzame bloeier

Het aantal bloeiwaarnemingen van de Emmenopterys henryi in Europa is heel erg beperkt en uitzonderlijk. In Groot-Brittannië duurde het liefst 75 jaar vooraleer de eerste Emmenopterys in 1987 enkele bloemen kreeg. Daarna was het weer 23 jaar wachten op een volgende waarneming. De boom in Arboretum Kalmthout is de recordhouder, de vorige bloei was in 2016, de volgende keer misschien pas over 20 jaar …

De mooiste boom van China

Zijn ontdekker, Ernest Wilson, omschreef in 1907 de Emmenopterys als de mooist bloeiende boom van de Chinese bossen. De beschrijving van de fijne geur - in de natuur tot 15 km ver te ruiken - en de lange bloeiperiode zorgden voor de mythische status van de Emmenopterys. Het warme weer van de laatste maanden heeft voor rijke knopzetting gezorgd, de bloemen van de Emmenopterys komen nu volop open. De zomervakantie startte met zonnige en warme dagen, ideaal voor de bloei.

Bovenaanzicht op de bloeiende kruin van de Chinese boom Emmenopterys henryi vanop een stelling, zonnige dag in Arboretum Kalmthout.

Een stelling met uitkijkplatformen

Speciaal om de bijzondere bloei van de Emmenopterys van dichtbij te kunnen bewonderen, laat Arboretum Kalmthout een tijdelijke stelling met 4 uitkijkplatformen bouwen. Het hoogste niveau bevindt zich op 8,5 meter boven de grond, of ruim 10 meter op ooghoogte. Je staat er letterlijk met je hoofd tussen de bloemen en je hebt er een mooi panoramisch uitzicht over de andere bomen in de arboretumtuin.

Bloeiende bloempluimen van de Chinese boom Emmenopterys henryi in Arboretum Kalmthout, trossen van witte trompetvormige bloemen.

Zolang de Emmenopterys bloeit

 • Iedere bezoeker krijgt gratis een rijkgeïllustreerde informatiebrochure
 • Jonge Emmenopterys henryi te koop in het plantencentrum
 • Postkaarten verkrijgbaar in de cadeau- & boekenshop
 • Botanische kleurprenten voor kinderen in de cafetaria
 • ‘Selfie’ fotokader voor fotomoment bij de bloemen bovenaan de stelling

De verwachte bloeiperiode is tot half september. Mis deze unieke gebeurtenis niet en kom de Emmenopterys van dichtbij bewonderen! Arboretum Kalmthout is iedere dag open van 10 tot 17 uur.

Rook- en vuurverbod in de tuin

publish date
03.07.2018
signalisatiebord met de tekst Rookverbod in de tuin, roken en open vuur verboden, rode tekst, onderaan een pictogram van een brandende sigaret met rode dwarse streep erdoor.

De meeste plantenborders in Arboretum Kalmthout zijn afgedekt met een flink pak mulch van halfverteerde herfstbladeren. Deze laag zorgt ervoor dat de bodem minder uitdroogt en onkruidgroei beperkt blijft. Het is daarenboven ideale grondverbetering voor de bomen en de struiken. Door de aanhoudende droogte is het bovenste gedeelte van deze mulchlaag ondertussen erg droog en brandbaar. Ook de natuurlijk onderlaag van bodembedekkende bamboes en de bodem onder enkele coniferen is erg brandbaar.
Het rookverbod geldt in de tuin, op het terras van de cafetaria is roken nog wel toegelaten.

Een kleurrijk zomers bloementapijt in de borders van de Vlindertuin van Arboretum Kalmthout, op de achtergrond zicht op de tussenliggende graspaden.

Al is het erg warm, in Arboretum Kalmthout kun je genieten van de schaduw van eeuwenoude bomen. Ze zorgen voor natuurlijke verkoeling. De éénjarige zomerbloeiers genieten echter volop van de warmte en de zon, en bloeien prachtig.

Abraham Rammeloo, conservator – directeur Arboretum Kalmthout verduidelijkt verder: “De situatie in de botanische tuin is niet vergelijkbaar met deze op de Kalmthoutse Heide, maar we willen elk risico zo veel mogelijk vermijden. Zowel voor de bijzondere planten als voor de bezoekers.”

Sapstroom gemist?

publish date
30.05.2018

Het is je zeker niet ontgaan, sinds vorige vrijdag zijn de nieuwe Europese privacyregels van toepassing. Ook Arboretum Kalmthout ontsnapt daar niet aan. Daarom stuurden we naar een heleboel geabonneerden een mailtje om hun gegevens te bevestigen zodat de maandelijkse nieuwsbrief terug in hun mailbox belandt.

Wie geen Sapstroom meer ontvangt, kan zich eenvoudig aanmelden onderaan de homepage van de website. Je naam, voornaam en e-mailadres is alles wat we nodig hebben om je een gratis abonnement te bezorgen. Je kunt je op ieder ogenblik terug afmelden. 

Waarom Sapstroom? Je blijft op de hoogte van al onze evenementen, activiteiten en workshops die op het programma staan. Ook nieuwtjes of nieuwe items in de shop en het plantencentrum, lees je hier.

Bekijk hier de Sapstroom van juni 2018.

 

Zomer 2018 met Terra Nova

publish date
30.04.2018

Het avontuur lonkt!

Cocoon in a Tree

Cocoon in a Tree

Breng de nacht door tussen de bomen en ontwaak samen met de vogels en bloemen. Geniet met z'n tweetjes van de prachtige tuin. 's Morgens staat een lekker ontbijt op jullie te wachten.

> van 1 juni t/m 30 september
> 150 euro voor twee personen, ontbijt inbegrepen
> wat is de cocoon?
> meer info en tickets vanaf 15 mei op www.terranova.be

 

 

One Night Stand

One Night Stand

Voor één nacht sla je je tent op in de arboretumtuin. Voor één nacht sla je je tent op in de Arboretum Kalmthout. Tijdens One Night Stand kan je kamperen in de arboretumtuin. Wanneer de reguliere bezoekers het domein verlaten hebben, schuiven de kampeerders aan voor een salade-picknickbuffet verzorgd door onze culinaire partner, de Piknikfabrik. Na een rustige nacht kun je al bij zonsopgang in de tuin wandelen of genieten van een ontbijt.

> de nacht van 23 t/m 24 juni
> 45 euro p.p. (+18), 35 euro van 15 tot 18 jaar, 25 euro van 6 tot 14 jaar, 5 euro kinderen tot 6 jaar
   avondeten en ontbijt inbegrepen
   max. 200 personen.
> meer info en tickets vanaf 15 mei op www.terranova.be

 

Ontwaakwandeling

Ontwaakwandeling

Vroeg de veren uit want deze ochtendwandeling laat de arboretumtuin in een ander daglicht zien. De gids leidt je rond en vertelt je alles over de meest bijzondere bomen en planten. Nadien smikkel je van een ontbijt.

> 29 juli om 6 uur
> meer info en tickets vanaf 15 mei op www.terranova.be

 

 

 

 

BannerTN17
Terra Nova

Terra Nova is de zomercampagne van de provincie Antwerpen. Bekijk alle activiteiten op www.terranova.be

 

Volgende van de detaillijst