Kortingen tot -40% in het plantencentrum

publish date
05.11.2019
Aankondiging voor planten met prachtige herfstkleuren in het plantencentrum van Arboretum Kalmthout, bord bevestigd aan planten in pot met rode bladkleur.

Wil je meer herfstkleur in je tuin? Breng dan nu een bezoek aan het plantencentrum en kies voor bomen en struiken met prachtige seizoenskleuren. Ook voor bijzondere vaste planten, zeldzame bomen, klimplanten of fruitbomen ben je op het goede adres. Vanaf deze week kun je zelfs genieten van kortingen tot -40%!

Kortingen

De kortingen worden op de aangeduide prijs meteen verrekend aan de kassa: bomen en struiken -30% en vaste planten -40%. Kortingen gelden niet op Hamamelis, Wollemia, planten uit de Lowgardens selectie en bloembollen.

Verhoogde plantenbakken met vaste planten in het plantencentrum van Arboretum Kalmthout, zonnige herfstdag.

Het ideale plantseizoen

Het plantseizoen is volop bezig. De aarde is nog lekker warm en de malse regen zorgt ervoor dat planten goed ingeworteld de winter kunnen ingaan. Elke tuinier weet dat aanplanten in deze periode van het jaar de voorkeur geniet. In de lente is de aarde koud en kan het soms heel droog zijn. Nu planten is de boodschap!

Het plantencentrum van Arboretum Kalmthout is vrij toegankelijk en elke dag open (ook op zon- en feestdagen) van 10 tot 17 uur.

Meer info? Contacteer Rob Van Bauwel via plantencentrum@arboretumkalmthout.be of bel op weekdagen (ma-wo-do-vr) naar +32(0)3 666 67 41.

Winnaars wedstrijd zomerspeurtocht bekend

publish date
27.09.2019

‘Alles leuk, niks stom’

Afgelopen zomer vulden dagelijks vele kinderstemmetjes de arboretumtuin. Nooit eerder speelden zoveel kinderen enthousiast de zomerspeurtocht, er kwamen enkel positieve reacties! In de zomerspeurtocht kon je eekhoorns en ananassen omver kegelen, naar een sprookje in de waterfontein zoeken, kabouters en elfjes tellen in het bonsaibos, én een wedstrijdkaartje in de bus steken om één van de zeven geitjes te winnen.

Wedstrijd geitjes

Onze geitjes kregen ondertussen een nieuwe thuis: 5 geitjes zijn verloot, 2 stukgeknuffelde geitjes blazen achter de schermen van het arboretum uit. De winnaars werden per e-mail op de hoogte gebracht. Niet getreurd voor wie geen geitje gewonnen heeft, want dit najaar komt er alweer een volgende speurtocht aan…

banner voor de herfstspeurtocht in Arboretum Kalmthout

Speuren en spelen in de herfst

Bomen pronken met hun kleuren, bladeren dwarrelen in de wind, noten en kastanjes vallen op de grond en wij genieten van een warm drankje na een wandeling. De herfst is mooi, gezellig en lekker! Doe dit najaar mee met de herfstspeurtocht en dompel je onder in die heerlijke herfstsfeer. In de arboretumtuin hangen 100 afbeeldingen van bladeren en vruchten tussen de bomen. Zoek er zoveel mogelijk en stip ze aan op je speurkaart. Onderweg kun je leuke spelletjes spelen, en in de cafetaria knutsel je kleurrijke wenskaarten ineen met potlood, stift en bladeren die je verzameld hebt uit de tuin. Pret verzekerd!

Meespelen met de herfstspeurtocht kan elke dag van 12 oktober en 3 november tussen 10 tot 17 uur. Om deel te nemen, vraag je een speurkaart aan de balie (€ 2,5), jouw toegangsticket voor de tuin betaal je apart. Gratis toegang tot de tuin voor jaarkaarthouders en kinderen -12 jaar.

Lente in de shop: ruime keuze aan bloembollen

publish date
10.09.2019

Het vroege najaar is het ideale moment om aan de lente te denken. Kom snuisteren in de cadeau- en boekenshop tussen bollen en knollen van bollenspecialist Peter Nijssen (NL).

Bloembollen in mandjes op verschillende hoogten en displays in de cadeau- en boekenshop van Arboretum Kalmthout.

Ruime keuze
Naast de meer commerciële soorten en cultivars, kun je kiezen uit botanische soorten, eerder zeldzame bolgewassen en verwilderingsbollen. Van een aantal soorten zijn er losse bloembollen te verkrijgen. Je kunt zelf een zakje per 5, 10 of 20 bolletjes samenstellen.

Bij de tulpenbollen vind je cultivars als ‘Apricot Beauty’, ‘Ruby Prince’ en ‘Café Noir’. Er zijn ook dwergnarcissen (‘Jetfire’, ‘Tête à tête’ … ), diverse Allium ( A. christophii, ‘Purple Sensation’) en bollen voor verwildering als Puschkinia, Scillia en Chionodoxa te koop.

Het ideale plantseizoen
Bollen en knollen die nu de grond in gaan, hebben de tijd om een flink wortelgestel te maken. Plant ze op een diepte die overeenkomt met driemaal de bolhoogte. Breng de lente in bloempotten naar je terras, of maak groene voorjaarsborders levendig met felgekleurde accenten tussen je bodembedekkers.

Een bloeirijke lente
Sneeuwklokjes (Galanthus) in februari, krokussen (Crocus) in maart, tulpjes (Tulipa) in april of sieruien (Allium) in de late lente... Meng bollen met verschillende bloeiperiodes en geniet een lente lang van vrolijke voorjaarsbloeiers.
Wil je bijen, hommels en andere insecten verwennen, zorg dan in het voorjaar voor een overvloed aan verwilderingsbolletjes.

Info: plantencentrum@arboretumkalmthout.be of contacteer op weekdagen Rob Van Bauwel, verantwoordelijke plantencentrum, tel. +32(0)3 666 67 41

Tropische Albizia: ruime keuze in plantencentrum

publish date
26.07.2019

Weinig bomen zijn exotischer dan Albizia. Ze hebben decoratieve bladeren die zich mooi laten integreren in onze tuinen en bloeien de hele zomer door. Albizia is een zeer groot plantengeslacht met meer dan 150 soorten uit de tropen en de subtropen. Eén soort kom je regelmatig tegen in onze tuinen: Albizia julibrissin.

Hun geveerde blaadjes...

Albizia julibrissin hebben een wat afgeplatte kroon die zorgt voor een heerlijke en lichte schaduw. De bladeren zijn dubbel geveerd met veel en kleine deelbaadjes. Varenachtige bladeren zijn we bij onze eigen bomen niet gewoon en alleen al hiervoor zou je zo’n boom in de tuin willen. De bladeren lopen heel laat uit, waardoor veel voorjaarsbloeinde planten er graag onder groeien.

...gaan 's nachts slapen

Een bijzondere eigenschap van de bladeren is dat ze zich ’s nachts langzaam sluiten, vandaar de Nederlandse naam slaapboom. Ook tijdens een regenbui sluiten de bladeren zich.

Meeldraden stelen de show

Opvallend zijn hun rozige meeldraden, net bloemen! Ze staan met tientallen bij elkaar en zijn vele keren groter dan de eigenlijke kroonblaadjes. De 'bloemen' steken als keurrijke borstels boven de bladeren uit, wat ze nog meer doet opvallen. Elke bloempje op zicht bloeit niet zo lang, maar door het groot aantal bloemknopjes duurt de bloeiperiode van half juli tot half september! Op warme zomeravonden verspreiden ze een zachte, zoete geur. Bijen en vooral vlinders worden er door aangetrokken.

Zonneklopper

Kies voor Albizia julibrissin een plek in de volle zon met een zeer goede drainage in de winter. Koop je de plant in volle zomer, dan hou je hem nog even in pot, om hem in het najaar uit te planten.

Ruime keuze in het plantencentrum

In het plantencentrum is er een voorraad van verschillende cultivars in vele maten. Er zijn zelfs grotere planten waarmee je een terras nog deze zomer meteen omtovert tot een tropisch aandoend paradijs. De zachte schaduw is fantastisch!

Tropicap Dream (= ‘Pos1’): een van de meest winterharde cultivars met lichtroze bloemen
Ombrella (= ‘Boubri’): een cultivar met een uitgesproken parasolvorm, bloemen met extra lange meeldraden
• ‘Evy’s Pride’: cultivar met chocoladekleurige bladeren en compacter groeiend

Info en bestellingen: plantencentrum@arboretumkalmthout.be of contacteer op weekdagen Rob Van Bauwel, verantwoordelijke plantencentrum, tel. +32(0)3 666 67 41
 

Feestelijk afscheid van coördinator plantencentrum Arboretum Kalmthout

publish date
01.07.2019

Een beroepsleven lang vertoefde Johan Possemiers tussen de planten in Arboretum Kalmthout. Tijdens zijn pensioenfeest afgelopen zaterdag, was de boomplanting met zijn eigen creatie van de Perzische slaapboom ‘Tropical Dream’ het hoogtepunt van de avond.

Johan Possemiers was in de eerste plaats assistent-conservator en coördinator van het plantencentrum, maar ook milieu-aanspreekpunt, veiligheidscoördinator én eerstelijnsexpert voor informatie over ziekten- en plaagbestrijding. Hij werkte samen met zijn gedreven vrijwilligersteam van het zaden- en plantencentrum. Met de hulp van privéverzamelaars bracht hij een zadenbank tot stand van zo’n 500 verschillende tomatenrassen. Een deel van die collectie is ieder jaar te bewonderen tijdens het tomatenfestival in het eerste weekend van september.
Het vrijwilligersteam van het plantencentrum oogst en verwerkt niet alleen zaad van tomaten, maar ook van zeldzame planten en bomen. Johan Possemiers coördineerde de zadenpluk in Arboretum Kalmthout en in enkele andere private domeinen. De zaden worden na de verwerking wereldwijd verdeeld onder kwekers, verzamelaars, botanische tuinen en onderzoekscentra.

Coördinator van het plantencentrum Johan Possemiers neemt tijdens zijn pensioenfeest afscheid van collega’s en vrijwilligers, en onthult zijn eigen slaapboom cultivar Albizia julibrissin ‘Tropical Dream’ met een boomplanting voor het Vangeertenhof van Arboretum Kalmthout.

Een tropische droom wordt werkelijkheid

Met een goed gevuld beroepsleven zijn planten voor Johan Possemiers altijd een passie gebleven, ook in zijn privéleven. In 1983 verkreeg hij via het Kwanak Arboretum van de Seoul National University in Korea zaden van de Albizia julibrissin, een kleine bladverliezende boom met een varenachtig, dubbel-geveerd blad dat zich ’s avonds sluit. Vandaar de Nederlandse naam ‘slaapboom’. De zaden waren afkomstig van planten op hoger gelegen gebieden in Korea en zijn daardoor perfect winterhard. Wat niet het geval is bij zaden van bomen uit het Middellandse-zeegebied. Voor Johan Possemiers betekende het de start van een jarenlang en geduldig kweekproces, om tot zijn eigen verfijnde versie Albizia julibrissin ‘Tropical Dream’ te komen. De plant is sinds juli 2018 kweekrechtelijk beschermd.
De slaapboom is een boom die houdt van een zonnige en warme groeiplaats. Een plek in de geveltuin van het Vangeertenhof, voldoet aan deze eisen en is de perfecte plaats voor een zonnige blikvanger als de Albizia julibrissin ‘Tropical Dream’. Na een dag met tropische temperaturen, dankte Johan Possemiers zijn collega’s en medewerkers bij de boomplanting, en trakteerde hij hen op een avondfeest in de arboretumtuin.

De Albizia julibrissin ‘Tropical Dream’ is een cultivar met dieproze ‘bloemen’, in feite lange meeldraden, die tussen juli en eind september rijkelijk bloeit en op warme zomeravonden een heerlijk, zoete geur verspreidt.

Met pensioen, maar geen écht afscheid

Opvolger Rob Van Bauwel, voordien nog assistent-tuinchef van Arboretum Kalmthout, neemt vanaf 1 juli de fakkel over. Ook Rob zal vrijwilligers en medewerkers aansturen in de kwekerij en het planten- en zadencentrum, en bekwaamt zich in het milieumanagement van het arboretum. Vanaf vandaag geniet Johan Possemiers van zijn pensioen, maar hij blijft zijn expertise wél op vraag ter beschikking stellen van het arboretum door het geven van lezingen over planten.

 

Het plantencentrum van Arboretum Kalmthout is elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. De Albizia julibrissin 'Tropical Dream' is te koop of te bestellen via plantencentrum@arboretumkalmthout.be

Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout

publish date
24.05.2019

Arboretum en conservator-directeur ontvangen internationale prijzen

Uitreiking van de Worshipful Company of Gardeners Award aan Abraham Rammeloo tijdens de Journées des Plantes in Chantilly op 17 mei 2019, Margaret Holland Prior overhandigt de wisselbeker aan Abraham Rammeloo, conservator-directeur van Arboretum Kalmthout.
Conservator-directeur Abraham Rammeloo (m.) neemt de Worshipful of Gardeners Award in ontvangst uit handen van master Margaret Holland Prior (2e r.), in het bijzijn van Prince Karim Aga Khan (l.) en Helene Fustier (2e l.), eigenaar van "Domaine de Courson", tijdens de Journées des Plantes op 17 mei 2019 in Chantilly, Frankrijk.

Worshipful Company of Gardeners Award

Tijdens de Journées des Plantes de Chantilly mocht conservator-directeur Abraham Rammeloo The Worshipful Company of Gardeners Award in ontvangst nemen voor zijn verdienste als voorzitter van de Jury des Mérites.

De prijs is opnieuw een mooie erkenning voor de inspanningen die het arboretum binnen de internationale plantenwereld levert. Het is een eer die in 2001 aan de grondlegster van het arboretum Jelena De Belder ook al te beurt viel.

Uitreiking van de Worshipful Company of Gardeners Award aan Abraham Rammeloo tijdens de Journées des Plantes in Chantilly op 17 mei 2019, Margaret Holland Prior overhandigt de wisselbeker aan Abraham Rammeloo, conservator-directeur van Arboretum Kalmthout.

Plantendagen in Chantilly

Sinds 1997 reikt The Worshipful Company of Gardeners uit Londen jaarlijks een prijs uit aan een persoonlijkheid die een bijzonder engagement toonde of een uitzonderlijke verdienste leende aan de plantenwereld. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Journées des Plantes, een internationale plantenbeurs die tweemaal per jaar op het kasteeldomein van Chantilly (FR) plaatsvindt.

Tijdens de Journées des Plantes de Chantilly verhandelen de allerbeste kwekers uit heel Europa er hun mooiste planten. De setting van het kasteelpark vormt hierbij de meest exclusieve omgeving. Gedurende drie intense dagen beoordelen verschillende jury’s zowel de planten als de standen.

De Jury international des Mérites, in 1989 opgericht, brengt internationaal gerenommeerde plantenkenners samen. Conservator-directeur van Arboretum Kalmthout Abraham Rammeloo, is voorzitter van deze jury. Vanuit hun professionele kennis en expertise keuren zij de meest noemenswaardige planten. De Jury international des Mérites reikt daarnaast ook aanbevelingen en certificaten uit voor planten die tijdens de plantendagen -vaak in primeur- aan het publiek voorgesteld worden.

www.domainedechantilly.com
www.gardenerscompany.org.uk

Certificaat Garden of Excellence dat uitgereikt werd door de American Horticultural Society aan Arboretum Kalmthout op 16 mei 2019.
Het certificaat ‘Garden of Excellence’ uitgereikt door de American Horticultural Society tijdens haar bezoek op 16 mei aan Arboretum Kalmthout.

Garden of Excellence

Bij het bezoek van de American Horticultural Society afgelopen donderdag kreeg Arboretum Kalmthout internationale erkenning met de uitreiking van het certificaat ‘Garden of Excellence’. Holly H. Shimizu, plantenexpert en voormalig directeur van de United States Botanic Garden in Washington, prees het arboretum voor haar uitstekende tuin- en collectiebeheer. De American Horticultural Society is met bijna 20.000 leden één van de oudste tuinorganisaties in de Verenigde Staten. Met haar uitgebreid educatief programma brengt ze vele tuinliefhebbers en -kenners wereldwijd samen.

www.ahsgardening.org

Met je museumpas naar Arboretum Kalmthout

publish date
26.02.2019
koop nu jouw museumpas, € 50, 1 pas, meer dan 100 musea

Ken je de museumpas? Met de museumpas kun je voor € 50 één jaar lang alle deelnemende musea in België bezoeken, zo vaak je maar wil. Aan de lijst van 138 deelnemende musea, kun je sinds kort ook Arboretum Kalmthout toevoegen! Koop je museumpas aan onze balie of bestel hem meteen via de museumpas website. Van zodra je je online geregistreerd hebt, is de museumpas klaar voor gebruik.
Voor sommige tentoonstellingen of evenementen in Arboretum Kalmthout betaal je een klein supplement. Op alle andere dagen kun je de arboretumtuin gratis en zo vaak als je wil bezoeken.

De museumpas is net zoals onze eigen jaarkaart strikt persoonlijk en kan op elk moment van het jaar starten. Een jaarkaart van Arboretum Kalmthout heb je al vanaf € 30. Neem je graag een 1+1 of een 1+3 abonnement, ontdek dan hier onze voordelige jaarformules.

www.museumpassmusees.be

En de winnaar is...

publish date
28.01.2019
Een jury aan het werk in de Miss Hamamelisverkiezing 2019 in Arboretum Kalmthout,. Enkele juryleden ruiken aan bloeiende takjes toverhazelaars die in kleine vaasjes op een lange tafel uitgestald staan.

Wie werd op zondag 27 januari gekroond tot Miss Hamamelis 2019? Voor de Miss Hamamelis verkiezing van de mooiste toverhazelaar, brachten deelnemers hun mooiste of best geurende takje uit de eigen tuin mee. Een professionele jury en een publieksjury koos elk de beste Hamamelis in de categorieën: beste gele, beste rode, beste oranje en best geurende. Milou Coveliers won gisterenmiddag de eerste prijs van de professionele jury en Theo De Wit was de winnaar voor de publieksjury.

Een dame schikt de kleine vaasjes met bloeiende takjes van toverhazelaar die op een lange tafel uitgestald staan voor de Miss Hamamelis verkiezing 2019.

Resultaten publieksjury

 • Beste gele: Hamamelis x intermedia ‘Pallida’, nr 162 ingezonden door Theo De Wit
 • Beste oranje: Hamamelis x intermedia ‘Orange Beauty’, nr 160 ingezonden door Milou Coveliers
 • Beste rode: Hamamelis x intermedia ‘Diane’, nr 179 ingezonden door Jeroen Druys
 • Best geurend: Hamamelis ‘Danny’, nr 172 ingezonden door Greta Boden
 • Allerbeste: Hamamelis x intermedia ‘Pallida’, nr 162 ingezonden door Theo De Wit

Resultaten professionele jury

 • Beste gele: Hamamelis x intermedia ‘Pallida’, nr 162 ingezonden door Theo De Wit
 • Beste oranje: Hamamelis x intermedia ‘Orange Peel’, nr 151 ingezonden door Johan Possemiers
 • Beste rode: Hamamelis x intermedia ‘Diane’, nr 179 ingezonden door Jeroen Druys
 • Best geurend: Hamamelis ‘Danny’, nr 165 ingezonden door Theo De Wit
 • Allerbeste: Hamamelis x intermedia ‘Orange Beauty’, nr 160 ingezonden door Milou Coveliers
Enkele kortgeknipte bloeiende takjes toverhazelaar in vaasjes sieren de onthaalbalie van Arboretum Kalmthout tijdens de Miss Hamamelisverkiezing 2019.

Mag je takjes snoeien van je toverhazelaar?

Toverhazelaars hoef je eigenlijk niet te snoeien, maar het kan en mag wel. Ze maken moeilijk wondweefsel waardoor lang werd afgeraden om de struiken te snoeien. De visie van tuiniers is ondertussen geëvolueerd. Zolang de takken niet dikker zijn dan een vinger, is er geen probleem. Je kunt dus gerust takken knippen om binnen in huis te halen.

Nog tot eind februari houdt Arboretum Kalmthout de Hamamelisfeesten. De Hamamelisroute in de arboretumtuin leidt je langs alle bijzondere toverhazelaars. Met meer dan 140 verschillende soorten bezit Arboretum Kalmthout de grootste verzameling in heel Europa.
www.hamamelis.be

Hamamelis te koop

publish date
15.01.2019
Een aantal jonge Hamamelis planten in pot staan op verhoogde tafels opgesteld in het plantencentrum van Arboretum Kalmthout, waarvan de meeste in bloei met rode, oranje en gele bloempjes op kale takken.

De toverhazelaars bloeien opnieuw, het is tijd voor de jaarlijkse Hamamelisfeesten in Arboretum Kalmthout.

In het plantencentrum zijn er verschillende Hamamelis cultivars in uiteenlopende formaten voorradig. Sommige staan al in bloei, een uitstekend moment dus om je favoriete bloeikleur te kiezen. De komende weken verwacht het plantencentrum nog bijkomende leveringen, de aantallen per cultivar zijn echter wel beperkt. Naast Hamamelis kun je deze maand in het plantencentrum ook andere winterbloeiers vinden, zoals de wintercyclamen (Cyclamen coum), Helleborus en Edgeworthia.

Heb je wensen of vragen, stel ze dan rechtstreeks aan onze medewerkers van het plantencentrum via plantencentrum@arboretumkalmthout.be

Op onze website vind je meer informatie over toverhazelaars, onder meer een checklist met de verschillende cultivarnamen.

Het plantencentrum is elke dag open van 10 tot 17 uur.

Chinese boom die ‘nooit bloeit’ doet het opnieuw

publish date
24.07.2018

De warmte van de afgelopen maanden heeft alvast één positief effect: de zeldzame Chinese boom Emmenopterys henryi bloeit in Arboretum Kalmthout! Dit is een opmerkelijke gebeurtenis en alvast hét botanisch hoogtepunt voor het arboretum van dit jaar.

Een bezoeker kijkt naar de bloeiende bloempluimen van de Chinese boom Emmenopterys henryi, een zonnestraal valt tussen de bladeren van de kruin.

Zeldzame bloeier

Het aantal bloeiwaarnemingen van de Emmenopterys henryi in Europa is heel erg beperkt en uitzonderlijk. In Groot-Brittannië duurde het liefst 75 jaar vooraleer de eerste Emmenopterys in 1987 enkele bloemen kreeg. Daarna was het weer 23 jaar wachten op een volgende waarneming. De boom in Arboretum Kalmthout is de recordhouder, de vorige bloei was in 2016, de volgende keer misschien pas over 20 jaar …

De mooiste boom van China

Zijn ontdekker, Ernest Wilson, omschreef in 1907 de Emmenopterys als de mooist bloeiende boom van de Chinese bossen. De beschrijving van de fijne geur - in de natuur tot 15 km ver te ruiken - en de lange bloeiperiode zorgden voor de mythische status van de Emmenopterys. Het warme weer van de laatste maanden heeft voor rijke knopzetting gezorgd, de bloemen van de Emmenopterys komen nu volop open. De zomervakantie startte met zonnige en warme dagen, ideaal voor de bloei.

Bovenaanzicht op de bloeiende kruin van de Chinese boom Emmenopterys henryi vanop een stelling, zonnige dag in Arboretum Kalmthout.

Een stelling met uitkijkplatformen

Speciaal om de bijzondere bloei van de Emmenopterys van dichtbij te kunnen bewonderen, laat Arboretum Kalmthout een tijdelijke stelling met 4 uitkijkplatformen bouwen. Het hoogste niveau bevindt zich op 8,5 meter boven de grond, of ruim 10 meter op ooghoogte. Je staat er letterlijk met je hoofd tussen de bloemen en je hebt er een mooi panoramisch uitzicht over de andere bomen in de arboretumtuin.

Bloeiende bloempluimen van de Chinese boom Emmenopterys henryi in Arboretum Kalmthout, trossen van witte trompetvormige bloemen.

Zolang de Emmenopterys bloeit

 • Iedere bezoeker krijgt gratis een rijkgeïllustreerde informatiebrochure
 • Jonge Emmenopterys henryi te koop in het plantencentrum
 • Postkaarten verkrijgbaar in de cadeau- & boekenshop
 • Botanische kleurprenten voor kinderen in de cafetaria
 • ‘Selfie’ fotokader voor fotomoment bij de bloemen bovenaan de stelling

De verwachte bloeiperiode is tot half september. Mis deze unieke gebeurtenis niet en kom de Emmenopterys van dichtbij bewonderen! Arboretum Kalmthout is iedere dag open van 10 tot 17 uur.

Rook- en vuurverbod in de tuin

publish date
03.07.2018
signalisatiebord met de tekst Rookverbod in de tuin, roken en open vuur verboden, rode tekst, onderaan een pictogram van een brandende sigaret met rode dwarse streep erdoor.

De meeste plantenborders in Arboretum Kalmthout zijn afgedekt met een flink pak mulch van halfverteerde herfstbladeren. Deze laag zorgt ervoor dat de bodem minder uitdroogt en onkruidgroei beperkt blijft. Het is daarenboven ideale grondverbetering voor de bomen en de struiken. Door de aanhoudende droogte is het bovenste gedeelte van deze mulchlaag ondertussen erg droog en brandbaar. Ook de natuurlijk onderlaag van bodembedekkende bamboes en de bodem onder enkele coniferen is erg brandbaar.
Het rookverbod geldt in de tuin, op het terras van de cafetaria is roken nog wel toegelaten.

Een kleurrijk zomers bloementapijt in de borders van de Vlindertuin van Arboretum Kalmthout, op de achtergrond zicht op de tussenliggende graspaden.

Al is het erg warm, in Arboretum Kalmthout kun je genieten van de schaduw van eeuwenoude bomen. Ze zorgen voor natuurlijke verkoeling. De éénjarige zomerbloeiers genieten echter volop van de warmte en de zon, en bloeien prachtig.

Abraham Rammeloo, conservator – directeur Arboretum Kalmthout verduidelijkt verder: “De situatie in de botanische tuin is niet vergelijkbaar met deze op de Kalmthoutse Heide, maar we willen elk risico zo veel mogelijk vermijden. Zowel voor de bijzondere planten als voor de bezoekers.”

Sapstroom gemist?

publish date
30.05.2018

Het is je zeker niet ontgaan, sinds vorige vrijdag zijn de nieuwe Europese privacyregels van toepassing. Ook Arboretum Kalmthout ontsnapt daar niet aan. Daarom stuurden we naar een heleboel geabonneerden een mailtje om hun gegevens te bevestigen zodat de maandelijkse nieuwsbrief terug in hun mailbox belandt.

Wie geen Sapstroom meer ontvangt, kan zich eenvoudig aanmelden onderaan de homepage van de website. Je naam, voornaam en e-mailadres is alles wat we nodig hebben om je een gratis abonnement te bezorgen. Je kunt je op ieder ogenblik terug afmelden. 

Waarom Sapstroom? Je blijft op de hoogte van al onze evenementen, activiteiten en workshops die op het programma staan. Ook nieuwtjes of nieuwe items in de shop en het plantencentrum, lees je hier.

Bekijk hier de Sapstroom van juni 2018.

 

Volgende van de detaillijst