Sapstroom gemist?

publish date
30.05.2018

Het is je zeker niet ontgaan, sinds vorige vrijdag zijn de nieuwe Europese privacyregels van toepassing. Ook Arboretum Kalmthout ontsnapt daar niet aan. Daarom stuurden we naar een heleboel geabonneerden een mailtje om hun gegevens te bevestigen zodat de maandelijkse nieuwsbrief terug in hun mailbox belandt.

Wie geen Sapstroom meer ontvangt, kan zich eenvoudig aanmelden onderaan de homepage van de website. Je naam, voornaam en e-mailadres is alles wat we nodig hebben om je een gratis abonnement te bezorgen. Je kunt je op ieder ogenblik terug afmelden. 

Waarom Sapstroom? Je blijft op de hoogte van al onze evenementen, activiteiten en workshops die op het programma staan. Ook nieuwtjes of nieuwe items in de shop en het plantencentrum, lees je hier.

Bekijk hier de Sapstroom van juni 2018.

 

Zomer 2018 met Terra Nova

publish date
30.04.2018

Het avontuur lonkt!

Cocoon in a Tree

Cocoon in a Tree

Breng de nacht door tussen de bomen en ontwaak samen met de vogels en bloemen. Geniet met z'n tweetjes van de prachtige tuin. 's Morgens staat een lekker ontbijt op jullie te wachten.

> van 1 juni t/m 30 september
> 150 euro voor twee personen, ontbijt inbegrepen
> wat is de cocoon?
> meer info en tickets vanaf 15 mei op www.terranova.be

 

 

One Night Stand

One Night Stand

Voor één nacht sla je je tent op in de arboretumtuin. Voor één nacht sla je je tent op in de Arboretum Kalmthout. Tijdens One Night Stand kan je kamperen in de arboretumtuin. Wanneer de reguliere bezoekers het domein verlaten hebben, schuiven de kampeerders aan voor een salade-picknickbuffet verzorgd door onze culinaire partner, de Piknikfabrik. Na een rustige nacht kun je al bij zonsopgang in de tuin wandelen of genieten van een ontbijt.

> de nacht van 23 t/m 24 juni
> 45 euro p.p. (+18), 35 euro van 15 tot 18 jaar, 25 euro van 6 tot 14 jaar, 5 euro kinderen tot 6 jaar
   avondeten en ontbijt inbegrepen
   max. 200 personen.
> meer info en tickets vanaf 15 mei op www.terranova.be

 

Ontwaakwandeling

Ontwaakwandeling

Vroeg de veren uit want deze ochtendwandeling laat de arboretumtuin in een ander daglicht zien. De gids leidt je rond en vertelt je alles over de meest bijzondere bomen en planten. Nadien smikkel je van een ontbijt.

> 29 juli om 6 uur
> meer info en tickets vanaf 15 mei op www.terranova.be

 

 

 

 

BannerTN17
Terra Nova

Terra Nova is de zomercampagne van de provincie Antwerpen. Bekijk alle activiteiten op www.terranova.be

 

Nieuwe ontmoetingsbank en bonsaiopstelling

publish date
12.04.2018

De Week van de Provinciedomeinen vormde de ideale gelegenheid om twee nieuwe projecten van Arboretum Kalmthout te openen: de ontmoetingsbank in het paviljoen van de vlindertuin en de nieuwe bonsaiopstelling. Voorzitter Inga Verhaert en directeur Abraham Rammeloo stelden beide projecten woensdag voor aan de pers.

Ontmoetingsbank

Een lange bank in het vlinderpaviljoen nodigt uit om plaats te nemen. Tien bezoekers kunnen hier uitrusten en genieten van het uitzicht op de kleurrijke vlindertuin. De ontmoetingsbank is geïntegreerd in een organisch slingerende wand die onder de vleugels van het paviljoen doorloopt. De wand en bank zijn opgebouwd uit gestapelde houten platen naar ontwerp van Gilbert Uitdenhouwen, vrijwilliger in Arboretum Kalmthout. Voor de realisatie kon hij rekenen op Tim Meeussen van het Kalmthoutse Houtatlier. Neem plaats en geniet van het open uitzicht.

Bonsaiopstelling

De hevige storm in januari waaide de bonsaiopstelling omver. Drie maanden later staan de miniatuurboompjes er weer dankzij het werk van ons vrijwilligersteam. De nieuwe grotere opstelling voelt Japans aan. De wanden zijn iets lager waardoor de boompjes meer (zon)licht krijgen en mooiere herfstkleuren zullen hebben. Uit de wanden rondom de vorige opstelling werden de huidige tafels gerecycleerd. In het populaire hoekje is er meer ruimte voor bonsais dan voorheen waardoor het zeker de moeite is om een kijkje te komen nemen!

Lijst van standhouders op plantendag

publish date
05.04.2018
Enkele bezoekers aan een zonnige plantendag najaar in Arboretum Kalmthout, tussen de kraampjes en de bloemen van de verkoopstanden op een grote weide.

Zondag 15 april brengen met zorg uitgekozen plantenverzamelaars en -verkopers hun planten mee naar Arboretum Kalmthout.

Ben je op zoek naar die ene specifieke boomsoort, het juiste tomatenzaadje of die zeldzame cultivar van jouw favoriete bloem? Of wil je graag advies om je planten beter te verzorgen?

In onderstaande lijst vind je een overzicht van de standhouders die aanwezig zullen zijn op de plantendag.

Wandelen over bomen

publish date
30.03.2018

Een tuin is een plek waar je op avontuur gaat, waar je wil ontdekken. Arboretum Kalmthout nodigt je uit om de tuin met andere ogen te bekijken. Het wandelen over bomen is een vijftig meter lang stammenpad uit populier, magnolia, robinia, berk en kerselaar. Verstopt tussen bodembedekkende bamboe en breed genoeg voor twee mensen, is dit een pad voor de hele familie.

 

De stammen die gebruikt zijn voor het wandelen over bomen, komen uit Arboretum Kalmthout zelf. Ze zijn afkomstig van enkele dode, zieke of gevaarlijke bomen die afgelopen winter om veiligheidsredenen gekapt werden. In plaats van ze te verbranden of verplaatsen, krijgen ze nu de ideale bestemming. Dit is beter voor het milieu en ook nog eens plezierig voor iedereen. Het pad ligt in het verlengde van de uitkijkheuvel en vormt een permanent initiatief.

Het Vangeertenhof in een oud jasje

publish date
23.03.2018
Vangeertenhof 2018

De hekken aan de straatkant verraden het al: er beweegt iets in het Vangeertenhof! Het historische gebouw krijgt in 2018 een make over met steun van de provincie Antwerpen. Het oorspronkelijke zomerverblijf uit 1885 van de familie Van Geert was aan herstelling toe en krijgt de elegante en romantische uitstraling van weleer terug.

Detailleringen en decoraties die de buitengevels zullen sieren, zijn gebaseerd op de originele negentiende-eeuwse ornamenten. Opvallende en grote werken zijn het verwijderen van niet-originele bouwvolumes op alle verdiepen: de oranjerie en boog op de benedenverdieping, de woonkamer op de eerste verdieping en de serre op de tweede verdieping. Zo krijgt het gebouw haar oorspronkelijke proporties terug en komt het vrij te staan in de omgeving. Op het dak komen de als torentjes vermomde schouwen terug.

Vangeertenhof 1900

Vanaf het najaar zullen de zaal, het terras en de receptieruimte opnieuw beschikbaar zijn voor verhuur voor evenementen, tentoonstellingen en vieringen. Op de bovenste verdieping kan een buitenlandse stagiair verblijven om de Kalmthoutse manier van tuinieren te ontdekken. 

Curieuzeneuzelende kinderen in de tuin

publish date
21.02.2018
Curieuzeneuzelen

Tijdens de krokusvakantie waande een groepje kinderen zich even in een toverbos. Niet alleen omdat de toverhazelaars de winterkoude kleurden met goude, rode en oranje bloemen, maar ook omdat ze curieuzeneuzelden in de arboretumtuin. Tijdens de workshop Curieuzeneuzelen ontdekten ze welke planten er nu bloeien, welke je kan opeten, en welke perfect kunnen dienen als knutselmateriaal. 

 

Curieuzeneuzelen

Met de kar in de hand, verzamelden ze takjes, blaadjes, en nog veel meer. Na een wandeling door de tuin en even springen over het boomstammenpad tussen de bamboe, gingen ze aan de slag met het natuurlijk knutselmateriaal.

Volgende keer curieuzeneuzelen we in de herfstvakantie. Jij ook?

Miss Hamamelis 2018

publish date
29.01.2018
Miss Hamamelis 2018
Miss Hamamelis 2018

Zondag 28 januari dongen meer dan tachtig deelnemers mee naar de titel van ‘Miss Hamamelis 2018’!

Bij de verkiezing van het mooiste takje van de toverhazelaar werd dit jaar het recordaantal deelnemers verbroken. Iedereen kon een takje uit eigen tuin meebrengen en tonen. Heel mooie bloeiende en geurende bloemen zaten in de running, want door het warme weer staan de toverhazelaars nu in volle pracht.

Een professionele en publieksjury koos de beste Hamamelis in de categorieën: beste gele, beste rode, beste oranje en best geurende. Theo Boden won gisterenmiddag de eerste prijs van de professionele jury en Theo De Wit was de winnaar voor de publieksjury.

 

 

Miss Hamamelis 2018
Miss Hamamelis 2018

Miss Hamamelis 2018 - Uitslag

Resultaten professionele jury

Beste gele          Hamamelis onbenaamd                           nr 377 ingezonden door Fanny van Eldijk

Beste oranje       Hamamelis x intermedia ‘Robert ’             nr 388 ingezonden door Hemelrijk         

Beste rode          Hamamelis  zaailing                                nr 471 ingezonden door Van Looveren

Best geurend      Hamamelis  x intermedia  ‘Westerstde’      nr 463 ingezonden door  Van Looveren

Allerbeste           Hamamelis  x intermedia  ‘Jelena’             nr 382 ingezonden door Theo Boden

 

Resultaten publieksjury

Beste gele          Hamamelis x intermedia ‘Pallida’             nr 391 ingezonden door De Wit

Beste oranje       Hamamelis x intermedia ‘Robert’             nr 388 ingezonden door Hemelrijk

Beste rode          Hamamelis x intermedia ‘Arnhem’          nr 226 ingezonden door Pieter De Ridder

Best geurend      Hamamelis x intermedia ‘Arnhem’           nr 226 ingezonden door Pieter De Ridder

Allerbeste           Hamamelis x intermedia ‘Sunburst’         nr 394 ingezonden door De Wit

 

Nog tot eind februari houdt Arboretum Kalmthout de Hamamelisfeesten. De Hamamelisroute in de arboretumtuin leidt je langs alle bijzondere toverhazelaars. Met meer dan 140 verschillende soorten bezit Arboretum Kalmthout de grootste verzameling in heel Europa.

Mag je takjes snoeien van je toverhazelaar?
Toverhazelaars hoef je eigenlijk niet te snoeien, maar het kan en mag wel. Ze maken moeilijk wondweefsel waardoor lang werd afgeraden om de struiken te snoeien. De visie van tuiniers is ondertussen geëvolueerd. Zolang de takken niet dikker zijn dan een vinger, is er geen probleem. Je kunt dus gerust takken knippen om binnen in huis te halen. 

Een nieuw gedicht voor de Gloriëtte

publish date
24.01.2018
Gedeputeerde Inga Verhaert onthult gedicht

Met Gedichtendag brengen poëzieliefhebbers op de laatste donderdag van januari gedichten even in de aandacht.

De arboretumtuin vormt met haar rijke planten- en bomencollectie al jaren een inspiratiebron voor dichters. Arboretum Kalmthout geeft de verzen graag een plaats bijvoorbeeld op een poëziemuur of in de poëzieautomaat. Ook in het tuinpaviljoen genoot je vele jaren van een prachtig gedicht. Na onderhoudswerken vorig jaar, is de Gedichtendag de prefecte gelegenheid om de muren te voorzien van een opvolger.

Het nieuwe gedicht is aan de hand van Nederlander Dick Hillenius en vertelt dat er meer in een tuin zit dan op het eerste zicht lijkt. Een tuin draagt tegelijk een geheugen en een toekomst. Op Gedichtendag donderdag 25 januari krijgt elke bezoeker een kaartje met het gedicht mee naar huis.

Nieuwe tomaten- en peperzaden

publish date
23.01.2018
Tomaten
Tomaten

“Een kerstomaat, een vleestomaat en… euhm… een gewone tomaat?”

Als je kennis van de tomaat bij deze drie blijft, dan missen je smaakpapillen (en ogen!) veel plezier en genot. In deze LIJST vind je de zaden van meer dan 500 soorten tomaten en pepers die we in de Cadeau- en Boekenshop te koop bieden.

Uit de sappige tomaten die in september de show stalen op het tomatenfestival, hebben we zorgvuldig de beste zaden geselecteerd. 83 soorten van deze vrucht zijn nieuw in het aanbod. Neem een kijkje op de lijst of vraag ernaar in de shop, en kweek je eigen bijzonder (en) lekkere tomaten en pepers.

John Grimshaw komt naar Arboretum Kalmthout

publish date
15.01.2018
De Galanthus nivalis 'Flore Pleno' gedijt goed in de zandige grond van de arboretumtuin in kalmthout

Het weekend van 10 tot 12 februari staat in het teken van het sneeuwklokje (met Galanthus als wetenschappelijke naam). Traditiegetrouw kunnen liefhebbers, kwekers en andere specialisten elkaar hier rond de witte bloempjes vinden. Heb je vragen of ben je op zoek naar bijzondere sneeuwklokjes voor in je tuin? Arboretum Kalmthout heeft een mooi programma voor je klaarstaan.

Dit jaar verwelkomen we John Grimshaw voor een lezing over het sneeuwklokje.

John Grimshaw is directeur van The Yorkshire Arboretum in North Yorkshire, Engeland. Hij waakt over een arboretumtuin van 120 hectare en 20 hectare bostuin in Ray Wood. Afrikaanse planten zijn zijn specialiteit, maar zijn fascinatie voor planten stopt daar niet bij. Op zijn blog kan je lezen wat groeit en bloeit in de arboretumtuin in North Yorkshire.

 

John Grimshaw
John Grimshaw

Op zaterdag 10 februari vertelt John Grimshaw ons meer over het sneeuwklokje in Arboretum Kalmthout. De lezing gaat door in de Balkenzaal van het Serrehuis om 14.30 uur. Engels is de voertaal bij deze lezing.

Een mooi jaar voor Arboretum Kalmthout

publish date
12.01.2018

Arboretum Kalmthout heeft 2017 afgesloten met een recordaantal bezoekers, maar liefst 43.500, dat zijn er een 1000-tal meer dan vorig jaar. Elk seizoen vinden meer mensen hun weg naar de arboretumtuin om te genieten en bij te leren. Niet alleen bomen en planten groeien in deze tuin, maar duidelijk ook de interesse van mensen.

De arboretumtuin, de vele cursussen en activiteiten liggen niet alleen aan de basis van het stijgende aantal bezoekers. De infrastructuurwerken van de afgelopen jaren hebben voor een betere toegankelijkheid gezorgd. Door de aanleg van het verharde tuinpad met een lengte van 300 meter, kan iedereen makkelijk de tuin in. Gezinnen maken graag gebruik van de parking die in 2013 werd heraangelegd.

“De stijgende interesse is zeker niet belastend voor de planten,” vertelt Abraham Rammeloo, conservator en directeur van Arboretum Kalmthout, “want het nieuwe tuinpad zorgt ervoor dat de bezoekers beter verspreid lopen over het domein. Uiteraard hopen we in 2018 nog meer bomenliefhebbers te verwelkomen.”

Bezoekers over het gras krijgen, dat betekent dat Arboretum Kalmthout jullie steunt ontvangt. En wat zagen we een mooie 43.500 blije gezichten het afgelopen jaar! Bedankt en hopelijk tot snel!

Volgende van de detaillijst