De Tuin van Sonia is open

publish date
16.06.2023

Het is zover: het lint naar de Tuin van Sonia, de nieuwe tuinuitbreiding van Arboretum Kalmthout, is doorgeknipt. Welkom! 

v.l.n.r. Lukas Jacobs, Sonia Van Laethem-Hubens, Jan De Haes, Abraham Rammeloo

Bezoekers van Arboretum Kalmthout kunnen sinds 17 juni voor het eerst kennismaken met de gloednieuwe tuinuitbreiding van 1 hectare. Sinds de aankoop in 2020 door Arboretum Kalmthout en de provincie Antwerpen is er hard gewerkt en hebben honderden meters en peters bijgedragen aan de realisatie van de tuin via een projectrekening van de Koning Boudewijnstichting. De uitbreiding krijgt de naam Tuin van Sonia, vernoemd naar de vorige eigenares, mevrouw Sonia Van Laethem-Hubens. Zij knipte samen met burgemeester van Kalmthout Lukas Jacobs, en gedeputeerde van de provincie Antwerpen Jan De Haes en conservator-directeur van Arboretum Kalmthout Abraham Rammeloo het lint door.

 

Die laatste is uiteraard erg tevreden met deze stap: “Het betekent enorm veel dat we 10.000 vierkante meter extra wandelplezier kunnen aanbieden aan onze bezoekers,” verduidelijkt hij. "Het begon hier allemaal in 1856 als een kwekerij van botanische bijzonderheden. Zo’n 100 jaar later redde de familie De Belder de kwekerijgronden van een grootschalige verkaveling, en legde door hun botanische kennis en gedrevenheid de basis van hoe wij het arboretum nu kennen. En opnieuw is nu een hectare gered van verkaveling en op een geslaagde manier geïntegreerd in de arboretumtuin. Het ontwerp van de Tuin van Sonia is net als in de rest van het arboretum gebaseerd op harmonie en natuurlijkheid. Maar een tuin is natuurlijk nooit af. We kijken er enorm naar uit om al dat moois te zien groeien en bloeien de komende jaren en decennia.”

 

De tuiniers van Arboretum Kalmthout hebben 100 nieuwe bomen en struiken en zo’n 15.000 vaste planten aangeplant, waaronder zeldzame en bedreigde soorten, curiositeiten en klimaatresistente bomen en planten. Bovendien is er ruimte gemaakt om een enttuin met Hamamelis aan te planten: een enttuin die eruit ziet als een wijngaard met op rijen kort gesnoeide toverhazelaars. Er is plaats voor zo’n 200 verschillende variëteiten uit het toverhazelaargeslacht. Voor conservator-directeur Abraham Rammeloo is het werkelijk een droom die uitkomt: “Met deze enttuin kunnen we de toekomst van onze waardevolle erfgoedcollectie Hamamelis veilig stellen. Het is een verzameling waarvoor Arboretum Kalmthout wereldwijd gewaardeerd wordt. De enttuin is na dit openingsweekend niet meer toegankelijk voor de bezoekers, maar kan vanuit de Tuin van Sonia wel nog bewonderd worden.”

 

Bezoekers van Arboretum Kalmthout krijgen deze zomer bij hun toegangsticket, jaarkaart of museumpas een gratis infobrochure over de plantencollectie en het ontstaan van de Tuin van Sonia (tot einde voorraad).

Wil je het verhaal van Sonia kennen? Herbeluister dan hier het emotionele interview dat ze gaf bij Radio2 bij de opening

Vlieg in onderstaande video al eens door de Tuin van Sonia

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.