Leve de post
Zou je, net als in Japan, de bladeren van een boom als postkaart kunnen opsturen? Arboretum Kalmthout testte het uit. De postbodes van Antwerpen, maar ook die van andere Belgische provincies, van Nederland, Engeland en Frankrijk, trokken erop uit.
De hulst als postkaart
In Arboretum Kalmthout loopt deze zomer een speurtocht voor kinderen met als thema postkaarten en planten uit de hele wereld. Eén van de planten die in de kijker staan, is de Japanse hulst, Ilex latifolia. Hij groeit daar in het wild, maar ook in tuinen, parken en bij tempels.
De bladeren van deze struik blijven het jaar rond groen. Ze zijn erg stevig, ideaal om op te schrijven. En dat doen de Japanners! Soms schrijven ze een wens of een gebed rechtstreeks op de bladeren van een boom nabij een tempel. Soms plukken ze de bladeren en gebruiken deze als postkaart.

Correct gefrankeerd
En precies dat wilde het team van Arboretum Kalmthout ook eens proberen. “Zouden we hier ook een blad van Ilex latifolia opgestuurd krijgen?", vroeg conservator-directeur Abraham Rammeloo zich af. “Ik plukte van een oude plant in het arboretum enkele bladeren en stuurde ze rond met deze woorden:
‘In Japan bezorgt de post correct gefrankeerde bladeren van Ilex latifolia alsof het postkaarten zijn. Benieuwd of dat in België ook lukt.’
Ik plakte er twee postzegels op en stak het blad in de brievenbus aan het station van Kalmthout.”
En ja, hoor. Enkele dagen later kwam het blad aan in een plastic zakje van de Belgische post met een extra boodschap:
‘In deze omslag vindt u een zending die beschadigd raakte tijdens de verwerking door de postdiensten. In naam van bpost bieden wij onze verontschuldigingen aan voor het ongemak. Met vriendelijke groeten, Uw postbode.’
Hoe cool is dat!

Avontuurlijke reis
Na het succesvolle eerste experiment, volgden er nog enkele. Tijdens werkbezoeken in Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië verzond de directeur opnieuw wat bladeren, en ook die kwamen netjes op hun bestemming aan. Soms los, soms met een beschermend hoesje errond, maar altijd met de opwindende gedachte aan wat voor een avontuurlijke reis het geweest moet zijn voor zo’n hulstblad.