Wie werd Miss Hamamelis 2024?

publish date
28.01.2024

Door de Miss Hamamelis verkiezing zet Arboretum Kalmthout de laatste zondag van januari eens niet haar eigen collectie toverhazelaars in de kijker, maar die van de bezoekers.

 

Bezoekers brachten afgelopen weekend meer dan dertig takken binnen  om mee te dingen naar de prijs van Miss Hamamelis 2024. Dat is geen échte missverkiezing natuurlijk maar wél een selectie van het mooist bloeiende takje van een toverhazelaar uit de tuinen van de deelnemers. Dat is immers het idee achter de ludieke wedstrijd.

“De ingezonden takken zijn van hoge kwaliteit,” vindt conservator-directeur Abraham Rammeloo. “Het milde weer van de laatste dagen ideaal is om de bloemen “à point” te hebben. De bloei is dit jaar vroeg gestart maar gelukkig heeft de koude alles wat afgeremd, sinds deze week is het zeer goed weer voor winterbloeiers als de toverhazelaar. We kregen dus mooie inzendingen binnen”

Uit het defilé van tientallen toverhazelaars kozen meer dan 100 bezoekers op zondag 28 januari tussen 11 en 14 uur hun favorieten en gaven een score binnen verschillende categorieën. Een professionele jury  met tuiniers, gidsen en de conservator, deed hetzelfde. Na het tellen werden de winnaars om 15 uur bekendgemaakt. Voor elke inzender van een winnend takje lag niet alleen een waardebon klaar voor het plantencentrum van Arboretum Kalmthout, maar ook een gouden label om aan de winnende plant in de tuin te hangen.

Zes verschillende deelnemers vielen uiteindelijk in de prijzen. Twee personen zelfs twee keer! Hieronder de winnaars:

Resultaten professionele jury

 

Naam cultivar

Naam deelnemer

Beste gele

onbekend

Greta van Aert

Beste oranje

Hamamelis x intermedia ‘Jelena’

Mieke Uitdenhouwen

Beste rode

Zaailing van Hamamelis x intermedia Diane

Trees van Loveren

Beste geurende

onbekend

Eugène Wouters

Allerbeste

onbekend

Greta van Aert

Resultaten publieksjury

 

Naam cultivar

Naam deelnemer

Beste gele

Hamamelis x intermedia ‘Sunburst’

Ludo Van Aert

Beste oranje

Hamamelis x intermedia ‘Orange Peel’

Johan Possemiers

Beste rode

Zaailing van Hamamelis x intermedia Diane

Trees van Loveren

Beste geurende

Hamamelis ‘Dishi’

Ludo van Aert

Allerbeste

Hamamelis x intermedia ‘Orange Peel’

Johan Possemiers

In Arboretum Kalmthout bloeien de toverhazelaars, of Hamamelis, volop: struiken overladen met geurende bloempjes in geel-oranje-rood, als serpentines krullen ze op aan kale takken. Het provinciale groendomein beheert zelf de grootste en meest diverse collectie toverhazelaars van het Europese vasteland. De arboretumtuin is dan ook een spectaculair zicht en viert met de Hamamelisfeesten in januari en februari zijn winters hoogtepunt.

De Hamamelisfeesten lopen nog tot en met 29 februari 2024. Elke dag om 14 uur is er een wandeling met een gids langs de collectie toverhazelaars in het 13,5 hectare domein (vooraf online tickets reserveren is aangeraden).