Gezocht: beuken met kroon-ent

publish date
28.02.2024

Wij zoeken beuken met kroon-ent in Vlaanderen en Nederland, zoals het oude exemplaar dat te vinden is aan de grote vijver van Arboretum Kalmthout. Weet jij er één of meer staan? Laat het ons dan voor eind maart weten. 

In Arboretum Kalmthout doen we op dit moment een onderzoek naar beuken met een kroon-ent. Kroon-ent is een techniek waarbij meerdere enten op één onderstam staan. Het is vaak toegepast op treurvormen en was niet ongewoon honderd jaar geleden. In het arboretum staat aan de grote vijver een Fagus sylvatica ‘Bornyensis’ waar deze techniek op is toegepast. We noemen deze de watervalbeuk, omdat de soepele takken als een waterval van boven naar beneden lijken te stromen, met hun toppen bijna het water van de grote vijver rakend. Een prachtig beeld waar veel bezoekers aan gehecht zijn.

uit Queek-konst van boomen en bloemen,Georg Andreas Agricola, 1719, fig.4 en fig.2 tonen kroon-ent

In het kader van een onderzoek proberen we andere beuken met deze ent-techniek in Vlaanderen en Nederland in kaart te brengen. Komen er voor in uw gemeente met kroon-ent in openbaar of privédomein? Het zou ook verhelderend zijn als we wat meer inzicht konden krijgen in de ouderdom van deze bomen. Alle tips zijn welkom via mail voor eind maart 2024 naar ciska.pycke@arboretumkalmthout.be