Ambassadeur Slovenië plant boom

publish date
22.04.2016
Twee vrouwen en twee mannen planten een boom in de tuin van Arboretum Kalmthout, ze houden spades vast en scheppen grond rond de stam. Zonnige lentedag.
Ambassadeur van Slovenië Matjaž Šinkovec (uiterst rechts) plant samen met gedeputeerde van de provincie Antwerpen Inga Verhaert (2e links) en conservator-directeur Abraham Rammeloo een boom in Arboretum Kalmthout.

Dit jaar viert Slovenië de 25ste verjaardag van haar onafhankelijkheid. Op vele plaatsen in Europa wordt bij deze gelegenheid een boom geplant. In Arboretum Kalmthout wordt dat een bijzondere cultivar van de rode beuk: Fagus sylvatica ‘Tortuosa Purpurea’. De boom kreeg een plek op een schiereiland in een bijzonder stukje van de arboretumtuin: Van Geerts Arboretum. De boom werd geplant door de ambassadeur van de republiek Slovenië, de heer Matjaž Šinkovec, en echtgenote. Provinciaal gedeputeerde Inga Verhaert was ook aanwezig bij deze boomplanting. 

Arboretum Kalmthout en Slovenië hebben meer gemeen dan gedacht. Aan de basis ervan ligt Jelena Kovačič, Sloveense landbouwingenieur, die begin jaren 50 van de vorige eeuw huwde met botanicus Robert De Belder. Onder hun bezielende leiding groeide Arboretum Kalmthout uit tot een van de meest prestigieuze botanische collecties ter wereld. Nog steeds onderhoudt Arboretum Kalmthout banden met Slovenië door jonge tuiniers op te leiden. Deze zomer verwelkomen we een Sloveens stagiaire in de tuinploeg.

Een man en een vrouw staan in een tuin op een border onder een boom met felroze blaadjes, Ambassadeur van Slovenië Matjaž Šinkovec met echtgenote op bezoek in Arboretum Kalmthout.

De ambassadeur en zijn echtgenote genoten met volle teugen van hun bezoek aan het prachtige domein. Beide hebben groene vingers en lieten zich met plezier rondleiden door conservator-directeur Abraham Rammeloo, die hen letterlijk van de lente liet proeven met jonge scheuten van hosta, bamboe en goudlork.