Arboretum Gin met rozen en spar

publish date
06.09.2021

Arboretum Kalmthout lanceert een tweede unieke Arboretum Gin, met rozen en sparrennaalden die geplukt werden in het arboretum. Het resultaat is een frisse, kruidige gin. Ideaal voor een heerlijke nazomer. 

De tweede Arboretum Gin uit Kalmthout is een frisse maar kruidige gin met een mix van acht botanische extracten. De eerste Arboretum Gin, uitgebracht in april 2021, was gebaseerd op een extract van de bloemen van Hamamelis, toverhazelaar, geplukt in het arboretum. De beperkte oplage van 1000 met de hand genummerde flessen vloog de deur uit.

Crowdfunding

De gloednieuwe Arboretum Gin is niet alleen goed nieuws voor de smaakpapillen van de kopers, maar ook voor Arboretum Kalmthout. De opbrengst van de verkoop van de gin gaat immers rechtstreeks naar de uitbreidingsplannen van het arboretum.  Eind 2020 kocht Arboretum Kalmthout 1 hectare aangrenzende grond met een villa én een prachtige tuin met oude statige bomen en interessante heesters en bloemen. Die tuin is nu in volle transformatie tot een volwaardig deel van Arboretum Kalmthout: we graven, snoeien, planten en verplanten er op dit moment dat het een lieve lust is. Via www.hetarboretumgroeit.be kunnen mensen meter of peter worden van één of meer vierkante meter te ontwikkelen grond. Maar ook de opbrengst van de verkoop van élke fles gin gaat rechtstreeks naar de werkzaamheden, omheiningen, collectieplanten en onzichtbare ingrepen zoals afwateringen, bruggen en aanleg van wandelgazon. 

Frisse naaldjes en geurige bloemen

Voor de tweede Arboretum Gin wilde Arboretum Kalmthout absoluut een conifeer uitproberen. Assistent-tuinchef Steven Vanden Bergh ging dus aan het plukken. Van de spar Picea orientalis ‘Georges De Belder’ haalde hij voorzichtig de fluokleurige jonge topjes van de uiteinden van de takken. Enkele weken later koos hij de geurigste rozen aan de struiken van Rosa ‘Duchesse de Berry’ uit. Beide ingrediënten werden door Sterkstokers verder verwerkt tot volwaardige extracten om in één gin te verwerken.

Kruidenmix

Midden de zomer bezochten assistent-tuinchef Steven samen met shopmanager Brigitte Vandenbergh en de conservator-directeur Abraham Rammeloo het Sterkstokers atelier in Sint-Lenaarts, waar ze samen aan het creëren gingen.  Het leverde een gin op met acht verschillende botanische extracten: roos en spar uit Arboretum Kalmthout, maar ook jeneverbes, engelwortel, tijm, munt, oregano en kaneel. Het is een verfijnde, frisse en delicate gin, die ook perfect te mixen is met tonic water.  

Bekijk meer foto's van het proces in dit fotoalbum. 

De tweede batch Arboretum Gin, met roos en spar die geplukt werden in mei 2021, is geproduceerd in een beperkte oplage van 1000 flessen van 500 ml. De gin heeft een alcoholpercentage van 38% en kost  € 39,50 per fles. De opbrengst van de verkoop gaat rechtstreeks naar de tuinuitbreiding van het arboretum

De Arboretum Gin is samengesteld door Sterkstokers en Arboretum Kalmthout, en werd gestookt in De Kempen in de Provincie Antwerpen.

Te koop

Vragen of opmerkingen: hetarboretumgroeit@arboretumkalmthout.be