Conservator-directeur Abraham Rammeloo is peter van nieuwe Rosa 'Phillips & Rix'

publish date
12.06.2017
Engelstalig doopcertificaat van de Rosa 'Phillips & Rix', met de namen van de peter, meter en kweker van de roos.
Doopcertificaat van de nieuwe Rosa 'Phillips & Rix', uitgereikt tijdens de Tuin- en Plantendagen van Hex op 9 juni 2017.

Tijdens de Tuin- en Plantendagen in Hex is op vrijdag 9 juni om 15 uur een nieuwe roos voorgesteld aan het publiek, de Rosa 'Phillips & Rix'. Deze bijzondere roos is een creatie van de Duitse kwekerij Vierländer Rosenhof van Jan Janßen. Het is een kruising van de klassieker ‘Mutabilis’ (Rosa chinensis) met één van de rozen Rosa persicaris. De Rosa 'Phillips & Rix' is een diep gele roos met rode vlekjes aan de binnenzijde, die bij het verder openbloeien overgaat naar zachtgeel om te eindigen in roze tinten met rode vlekken. Conservator-directeur Abraham Rammeloo van Arboretum Kalmthout werd peter van de roos, Stéphanie d’Ursel is de meter.
De roos is vernoemd naar de twee wereldberoemde botanische auteurs en fotografen Roger Phillips en Martyn Rix. Waarschijnlijk bezit iedere plantenliefhebber wereldwijd wel één of meerdere boeken van deze twee heren. Ze schreven samen een zeventigtal naslagwerken; gaande van bomen over bloeiende heesters en rozen, tot éénjarigen, mossen, varens en paddenstoelen (uitgeverij Elsevier) van over de ganse wereld.

Doop van de Rosa ‘Phillips & Rix’ tijdens de Tuin- en Plantendag van Hex, v.l.n.r Abraham Rammeloo, Martyn Rix, Roger Phillips, Stephanie d'Ursel, Jan Janßen, Ghislain d'Ursel.

‘Deze nieuwe roos is een ideale roos om twee personen in één keer te eren: een eerder ingetogen en rustige Martyn en een eerder exuberante en uitbundige Roger’. (Conservator-directeur Abraham Rammeloo, peter van de roos. ).
‘Een welverdiend eerbetoon aan deze veteranen van de botanie’ (Hex).

Close-up van een lichtgele roos met een roze hart, zonnig dag, op de achtergrond meer rozenstruiken.
De nieuwe Rosa 'Phillips & Rix' tijdens de Tuin- en Plantendagen in Hex

Als peter van de roos mocht conservator-directeur Abraham Rammeloo van Arboretum Kalmthout een plant in ontvangst nemen. De Rosa ‘Phillips & Rix’ krijgt een speciaal plekje in de rozentuin van het arboretum. Op zondag 25 juni zullen er voor de bezoekers mini-rondleidingen met gids zijn tijdens het jaarlijkse Feest in de rozentuin.

Volgende