Een Prunus serrula ‘Jaro’ voor Jaro

publish date
27.11.2021

Arboretum kalmthout heeft er sinds afgelopen weekend een kerselaar bij. De nieuw aangeplante  Prunus serrula ‘Jaro’ herdenkt vrijwilliger Jaro De Bruyne, die eerder dit jaar onverwacht overleed. 

Jaro De Bruyne wandelt onder een Magnolia in Arboretum Kalmthout
Jaro De Bruyne werkte elke woensdag in Arboretum Kalmthout als vrijwilliger.

Een kerselaar met karamelkleurige koperachtige glanzende stam, dat is de omschrijving van Prunus serrula ‘Jaro’. Geen toepasselijkere boom is er te vinden om onze vrijwilliger Jaro de Bruyne te eren die in mei 2021 onverwacht overleed op 42-jarige leeftijd. De cultivar werd gekweekt uit een botanische soort die afkomstig is uit Tibet. De boom is aangeplant vlakbij het witte tuinpaviljoen Gloriëtte en niet ver van een botanische Prunus serrula die een rodere, maar even glanzende bast heeft.

Supervrijwilliger

Toen Jaro De Bruyne (42) in mei 2021 overleed, ging er een schokgolf door het verenigingsleven van heel Kalmthout en omstreken. In 2019 werd Jaro nog uitgeroepen tot Kalmthouts supervrijwilliger, omdat hij voor iedereen en elke vereniging onvoorwaardelijk klaar stond om de handen uit de mouwen te steken. Affiches rondbrengen op zijn fiets, meehelpen tijdens de Straatfeesten of de veldritten op de Bosduin deed hij met plezier. Ook bij het 100-koppige team van Arboretum Kalmthout, waar de goedgezinde Jaro op woensdagen de tuin netjes onderhield, was hij erg geliefd.

herinneringsplaatje in brons met de boodschap Prunus serrula 'Jaro' aangeplant in herinnering aan Jaro De Bruyne vrijwilliger in de arboretumtuin 27 november 2021

Bedankt Jaro

Conservator-directeur Abraham Rammeloo, burgemeester van Kalmthout Lukas Jacobs, de heer Louis van den Buijs van de ‘Bedankt Jaro’ werkgroep, en mevrouw Marleen Van der Vloedt namens de familie brachten een woord van dank en herinnering. Arboretum Kalmthout schenkt de gemeente nog een aantal van deze bomen, zodat de groendienst die op plekken zullen kunnen aanplanten die belangrijk waren in het leven van Jaro De Bruyne.

Herbekijk hier een reportage van ATV over de boomplanting.  

vijf mensen planten een boom in Arboretum Kalmthout