Gezocht: zaden augurkenstruik en zakdoekjesboom

publish date
07.09.2022

Het plantencentrum krijgt regelmatig vragen van plantenkwekers om zaden in te zamelen. De opbrengst uit de verkoop komt onze arboretumtuin en de tuinuitbreiding ten goede. Soms is de oogst uit de arboretumtuin onvoldoende om aan de grote vraag tegemoet te komen, vandaar deze oproep...

Gezocht: zaden van de augurkenstruik

De augurkenstruik of Decaisnea fargesii is een smal opgaande heester met mooi geveerde bladeren. De sierwaarde van deze 3 meter hoge struik is vooral te danken aan de opvallende blauwpaarse vruchten in september en oktober. Deze vruchten –die met een beetje fantasie op augurken lijken- smaken heerlijk zoet en zijn bijzonder sappig: het vruchtvlees eet je op, de zwarte zaden niet.

Het plantencentrum krijgt regelmatig vragen van plantenkwekers om zaden in te zamelen. Zo ook van de Duitse kwekerij Bunk Pflantzen die Decaisnea-zaden nodig heeft, struiken opkweekt en ze later verkoopt aan voedselbosprojecten. Een win-win voorstel, want de opbrengst komt onze arboretumtuin en de tuinuitbreiding ten goede, en de kwekerij geeft de kleine augurkenstruiken een originele, groene bestemming. De struiken in onze arboretumtuin leveren onvoldoende zaden, vandaar de oproep: wie heeft deze struik in de tuin en wil ons zaden of zaadpeulen bezorgen?

Meer info: plantencentrum@arboretumkalmthout.be

Ook zaden gezocht van de zakdoekjesboom!

De zakdoekjesboom of vaantjesboom (Davidia involucrata) staat bij vele tuiniers in de top van hun lijstje met bijzondere voorjaarsbloeiende bomen en dat is zeker terecht. Eind april, begin mei ontvouwt zich het spektakel. De eerste witte ‘zakdoekjes’ zijn dan zichtbaar. In het begin nog klein, maar ze groeien uit tot flappen van 10 à 15 cm groot. Pas enkele weken later zijn ze op hun mooist en wiegen ze zachtjes bij elk zuchtje wind. Op dat ogenblik omschrijft de Nederlandse naam precies wat ze zijn: een boom vol zakdoekjes.
In het najaar hangen de vruchten aan lange stelen in de boom. Het zijn gladde groene bollen, 3 à 4 cm groot. Ze blijven vaak nog hangen tot na nieuwjaar, wanneer het blad al lang gevallen is. Het zorgt voor een erg decoratief winterbeeld. Elke vrucht kan tot wel vier zaden bevatten, je komt dan ook regelmatig bomen tegen met meerdere stammen.
In Arboretum Kalmthout hebben we drie grote exemplaren, waarvan twee met drie stammen. Normaal gezien bloeien ze alle drie rijkelijk en dragen ze veel kiemkrachtige vruchten. Dit jaar was de oogst helaas minder door late nachtvorst en de droge zomer en doen we een oproep om ons aan zaden te helpen.

Heb jij een zakdoekjesboom in je tuin en wil je zaden inzamelen voor het plantencentrum? Neem contact op met het plantencentrum via: plantencentrum@arboretumkalmthout.be

Het plantencentrum heeft op dit moment een mooie selectie bomen en struiken om je eigen voedselbos aan te leggen, en je vindt er ook altijd goede en groeikrachtige jonge zakdoekjesbomen. Het plantencentrum is elke dag open van 10 tot 17 uur. Met vragen kun je op weekdagen terecht bij Rob Van Bauwel op 03 666 67 41 of via plantencentrum@arboretumkalmthout.be