Uniek boekje over drive-thru bomen

publish date
15.12.2021

Isn't this a fine big tree? Een uniek boekje vol oude postkaarten met voertuigen die onder sequoia's doorrijden is nu te koop.

boekcover met tekst Isn't this a fine big tree

“Isn’t this a fine big tree! This is near Fresno – also other trees which are larger!” John stuurde dit naar Miss Claire in Berlijn in mei 1931. Hij deed dat bovendien in zogenaamd “Duitse letters”, die hij aan het beheersen was. “I am working on it.” We hebben het raden naar wie Miss Claire en John waren, maar de afbeelding op de voorzijde prikkelt nog steeds onze fantasie.

Conservator-directeur Abraham Rammeloo verzamelt al meer dan twintig jaar oude, toeristische postkaarten met bomen en planten uit de hele wereld. Een stuk of tachtig daarvan zijn postkaartjes uit Californië in de Verenigde Staten – met daarop mammoetbomen en kustsequoia’s waar auto’s onderdoor rijden: zogenaamde drive-thru trees. Die zijn nu gebundeld in een boekje. 

 

spread uit boekje isnt' this a fine big tree

In Arboretum Kalmthout groeien vijftien exemplaren van Sequoiadendron giganteum, en negen van Sequoia sempervirens (telkens soorten en cultivars samengeteld). De oudste zijn een goede honderd jaar geleden aangeplant en hebben nog lang niet de omvang van de Californische reuzen. Als ze het zo goed blijven doen als vandaag, zullen ook zij uitgroeien tot de hoogste en dikste bomen van de arboretumtuin …