Ijsvogel gefotografeerd

publish date
11.02.2021
IJsvogel op paal, met sneeuw op de achtergrond, in Arboretum Kalmthout

Hard to get. Dat is de ijsvogel of Alcedo atthis. Met zijn blauwe en oranje verenkleed is het een opvallend en kleurrijk beestje, maar omdat hij ook wel wat schuw is, erg moeilijk te spotten. Toch was er door de tuiniers en de bezoekers al wel eens eentje gespot aan de grote vijver, maar een foto maken was tot nu toe nog niet gelukt, zelfs niet door onze arboretumfotografe Myriam die er haar hand niet voor omdraait om twee uur stil te zitten. 

We maakten het hier de vogel de afgelopen maanden extra aantrekkelijk: onze arboretumtuiniers creëerden zelfs een stevige zitpost om comfortabel te kunnen jagen op visjes en waterinsecten. 

Myriam zag er vorige week twee tegelijk, natuurlijk net toen ze haar camera niet in aanslag had. Maar deze ochtend had ze prijs. Uren bleef ze stil zitten aan het water en de vissende ijsvogel fotograferen. Topdag!  

Kom je de komende weken langs, hou het dan rond de vijver dus extra stil, wie weet zie je ook een blauwe-oranje schicht ? Of zelfs twee? Het broedseizoen van de ijsvogel komt er immers stilaan aan. Je herkent het vrouwtje aan lippenstift: haar snavel is onderaan oranjerood. De snavel van een mannetje is helemaal zwart. 

Om ervoor te zorgen dat de ijsvolgels en de andere watervogels toegang tot water en voedsel houden, zorgen we voor enkele ijsvrije plekken in onze vijvers. Het ijs is daardoor gevaarlijk en verboden te betreden of om op te schaatsen.