Knobbelstam schittert in historische coniferendreef

publish date
03.12.2020

In december krijgen 29 coniferen van Arboretum Kalmthout opnieuw een eigen wandelroute waarin hun uitzonderlijke verhalen verteld worden. Maar dít jaar is het de knobbelstam van een omgevallen Californische cipres die de show steelt in de coniferendreef. Arboretum Kalmthout eert hem met een eigen monument.

Van coniferenkwekerij naar arboretum

Coniferen liggen aan de basis van Arboretum Kalmthout in 1856. Boomkweker Charles Van Geert vond de vochtige maar zure grond in zijn kwekerij –het huidige arboretum- ideaal om er nieuwe en trendy exotische naaldboomsoorten uit te testen. Netjes naast elkaar en in een lange laan, plaatste hij de verschillende soorten. Nu, bijna 165 jaar later, telt Arboretum Kalmthout meer dan 700 verschillende conifeersoorten. Sommige aardden niet in het Belgische klimaat, andere werden steeds dikker en hoger, enkele kregen bijzondere knobbels ...

Gegeerde knobbels

Pas onthuld is een sokkel voor een knobbelstam, het onderste deel van een in 2007 omgevallen Californische cipres, de Chamaecyparis lawsoniana ‘Fraseri’. Hoewel die soort op zich niet zo bijzonder is, is dit exemplaar opvallend omwille van een gezwel, ook wel een ‘warrel’ of simpelweg een ‘knobbel’ genoemd. Het is een vorm van wildgroei die ontstaat door een afwijking in de groeicellen door schimmelinfecties, insectenvraat, schade door kap, vorst, brand, overstroming ... Kenmerkend zijn de zwierige, vlammende patronen in het doorgezaagde hout, waardoor het zeer gegeerd is bij houtbewerkers. Vooral in de Verenigde Staten zijn metershoge exemplaren te vinden, en moeten parkwachters zelfs knobbelstropers bevechten!

Een stuk boomstam met een grote knobbel staat onder een afdakje en op een verhoogd platform in de borders van Arboretum Kalmthout, twee infopanelen staan aan weerszijden van het monument. Drie mannen poseren bij het knobbelstammonument: links de directeur van het arboretum, in het midden de ontwerper van het monument en rechts de voorzitter van Arboretum Kalmthout, tevens gedeputeerde van de provincie Antwerpen.
v.l.n.r. Conservator-directeur Abraham Rammeloo, Gilbert Uitdenhouwen en Jan De Haes, voorzitter van het agentschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen bij de onthulling van het monument voor de knobbelstam.

Een sokkel voor een knobbel

De knobbelstam van Arboretum Kalmthout staat nu op een platform en krijgt er beschutting, zodat deze zeldzaamheid blijvend in al haar glorie te bewonderen is. Gilbert Uitdenhouwen tekende ontwerp van het monument. Hij is vrijwilliger in Arboretum Kalmthout en stelt regelmatig zijn artistieke en bouwkundige expertise ter beschikking van de arboretumtuin. Hij koos er bewust voor om zo weinig mogelijk verschillende materialen te gebruiken die bovendien goed te recycleren zijn.

Op 13 november was er de onthulling, die om evidente redenen zonder genodigden doorging. Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen van de Provincie Antwerpen was erbij: “Een boeiend verhaal van een unicum uit de natuur verdient een podium. Een sokkel uit glas en staal past zich moeiteloos en discreet in deze unieke coniferenlaan in”, vindt hij.

Coniferenwandeling

Veel coniferen -van sierstruik tot woudreus- zijn erg decoratief en wintergroen. En dat maakt december een ideale maand om ze te komen bewonderen. Bezoekers krijgen bij hun toegangsticket een boekje met een uitgestippelde wandelroute langs 29 uitzonderlijke coniferen in de arboretumtuin. De coniferenwandeling loopt langsheen de sokkel waar infopanelen het verhaal van de bizarre knobbel vertellen.

Reserveer je bezoek vooraf en kies hier een tijdslot.