Nieuw tuingedicht van Bart Moeyaert

publish date
26.01.2023

Auteur Bart Moeyaert onthulde zijn nieuwe tuingedicht in de Gloriëtte, het witte tuinprieel van Arboretum Kalmthout. Daar kunnen bezoekers voortaan tot rust komen met natuur én poëzie. Iets wat ook Bart Moeyaert, sinds enkele jaren Kalmthoutenaar, inspireert en gelukkig maakt.

De laatste donderdag van januari is traditioneel Gedichtendag, de start van de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Ook in Arboretum Kalmthout kunnen bezoekers elk jaar meegenieten van poëzie; zij krijgen dan een gratis postkaart met een gedicht aangeboden.

Deze keer schreef auteur Bart Moeyaert speciaal voor het arboretum het gedicht 'pauze'. Op Gedichtendag kwam hij zijn gedicht voorstellen aan de pers in het witte tuinprieel de Gloriëtte, waar het met zicht op de tuin een vaste plek kreeg:

“Sinds ik weg ben van de stad, stemt het me gelukkig opnieuw direct in verbinding te staan met de verwondering van het lees- en buitenkind dat ik was. Dat jongetje dat boswachter wilde worden. Ik blader nu weer in de lijfboeken van toen, zoals ‘Wij verkennen de natuur’, en vind daarin dan de naam van een bepaalde plant of een paddenstoel — de Spaanse Ruiter, bijvoorbeeld, of het hazenpootje. Geen mens wordt beter van dat te weten, maar mij maakt het op een bepaalde manier gelukkig, ook omwille van de poëzie in de namen.

Toen ik uitgenodigd werd om een gedicht te schrijven voor het Arboretum in Kalmthout heb ik geen moment geaarzeld. Ik wist snel dat het gedicht zou focussen op de innerlijke rust die je in de natuur — of zal ik zeggen: dankzij de natuur — kunt vinden, ook omdat me was verteld dat het gedicht in de Gloriëtte te lezen zou zijn, een plek waar de bezoeker tijdens een wandeling even pauzeert.

Het gif van het wereldnieuws kruipt heel snel onder je vel, dus kun je maar beter maken dat je antistoffen hebt. Door dicht bij jezelf te blijven, dichtbij de natuur, draag je zorg voor jezelf. Gelukkig heb ik eindelijk door wat mij gezond houdt.”

Op Gedichtendag trakteert Arboretum Kalmthout naar goede gewoonte haar bezoekers op poëzie met een postkaart. Conservator-directeur Abraham Rammeloo deed ook al vaker beroep op tuindichters die een gedicht schreven: “Onze eigen tuindichters Bie Wouters en Sine Van Mol, maar ook Dick Hillenius, kregen een aantal jaren een plek aan de wand van de Gloriëtte. Het is dan ook een bijzondere eer om deze keer een op maat geschreven gedicht van Bart Moeyaert aan onze bezoekers te mogen aanreiken.”

“De link tussen natuur en poëzie is hier inderdaad nooit veraf. In de eerste plaats omdat onze bezoekers zich aangetrokken voelen tot de schoonheid van de planten en het domein zelf, maar zeker ook omdat ze er de rust appreciëren die ze in hun leven of in hun omgeving soms te weinig vinden. Dat bleek volop uit de vele positieve spontane reacties die we in de afgelopen coronajaren van hen kregen. Ook de twee awards die we in 2021 en eind 2022 mochten ontvangen als Feel Good Partner Garden of the Year van de Britse Royal Horticultural Society danken we aan de stemmen van het publiek. Daarmee bevestigden onze bezoekers nogmaals hoeveel positieve energie zij halen uit hun wandeling, of ze nu alleen of met vrienden en familie komen.”

Gedeputeerde van de provincie Antwerpen Mireille Colson, voorzitter van het arboretum, beaamt dat: “Arboretum Kalmthout is net zoals al onze provinciale groendomeinen voor vele mensen een warme ontmoetingsplek. En poëzie is het perfecte medium om dat onder woorden te brengen. Hier in het arboretum kun je op heel wat gegraveerde gedenkplaatjes van gesponsorde tuinbanken een gedicht lezen; men kiest vaak voor de emotie van poëzie om gevoelige herinneringen te koesteren.”

Meer over de Poëzieweek 2023 lees je op www.poezieweek.com

Meer over Bart Moeyaert lees je op www.bartmoeyaert.com