Op zoek naar meters en peters voor 10.000 vierkante meters!

publish date
09.10.2020

Arboretum Kalmthout start een wervingsactie voor de realisatie van een nieuwe tuinuitbreiding met 1 hectare, een unieke aangelegenheid voor een botanische tuin in België. Meters en peters die een gift doen, kunnen het ambitieuze project mee helpen waarmaken.

Arboretum Kalmthout is op dit moment 12,5 hectare groot maar mag daar binnenkort 1 extra hectare aan toevoegen, zoveel als twee voetbalvelden. De nieuwe tuinuitbreiding –een zeldzaam geworden stuk groen in de omringende residentiële woonwijk- grenst aan de achterzijde van de arboretumtuin en vormt een schakel tussen het bestaande arboretum en het Grenspark Kalmthoutse Heide. Een buitenkans die Arboretum Kalmthout en de provincie Antwerpen niet hebben laten liggen.

Affiche campagne Word meter of peter van een vierkante meter

10.000 vierkante meters extra wandelplezier

Om de aankoop te helpen realiseren, is Arboretum Kalmthout op zoek naar meters en peters die zich met een meter- of peterschap engageren en een gift willen doen. Wie één of meerdere vierkante meters sponsort, zal als eerste kunnen genieten van een kennismaking met de nieuwe tuin. De voorgestelde giftopties gaan van ‘een bescheiden stukje natuurlijk wandelgazon’ naar ‘vierkante meter tuin met zeldzame, bijzondere en bedreigde bomen om te koesteren’.

Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen, en Abraham Rammeloo, conservator-directeur van Arboretum Kalmthout, staan bij twee cortenstalen verhoogde plantenbakken van één vierkante meter bij de presentatie van de campagne Word meter of peter van een vierkante meter in Arboretum Kalmthout.
“Elke bijdrage is welkom én belangrijk om die extra vierkante meters bijeen te kunnen krijgen. Meters en peters maken het verschil, en krijgen er een giftcertificaat en een nog mooier en groter arboretum voor in de plaats”, gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen (links in beeld).

“In de afgelopen maanden hebben we bij de inwoners van onze provincie gemerkt dat er grote behoefte is aan tuinen, parken en natuur. Daarom stelden we eerder het platform groenzoeker.be ter beschikking. Deze uitbreiding van het arboretum is een mooie kans om het groenaanbod nog aantrekkelijker te maken”, gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen.

Plattegrond Arboretum Kalmthout met een uitsnede van een uitbreiding van 1 hectare.

Extra ruimte voor erfgoedcollecties

Het nieuwe tuindeel ligt achter de rode tuin en dichtbij de Gloriëtte, het witte tuinprieel aan de achterzijde van het arboretum. Het is nu al een thuis voor heel wat imposante bomen, zoals een statige rode beuk met takken tot aan de grond, een Japanse notenboom van meer dan 70 jaar oud, en een prachtige robinia die in het voorjaar vele bijen aantrekt. Maar ook nieuwe bomen- en plantensoorten zullen er hun thuis vinden. Er is nog veel ruimte om kersverse collecties aan te planten. Te beginnen met erfgoedcultivars uit eigen land van toverhazelaars en pluimhortensia’s.

“Dankzij deze extra ruimte kunnen we onze botanische erfgoedcollecties veiligstellen, te beginnen met een enttuin voor cultivars van toverhazelaars. Bovendien verbindt het Grenspark Kalmthoutse Heide de provinciale Zwanenloop met de nieuwe tuinuitbreiding, en vormt zo een groenblauwe ader waar recreatie en natuur elkaar perfect versterken”, licht Abraham Rammeloo toe, conservator-directeur Arboretum Kalmthout.

Zicht op een witte villa met grote tuin en vijver in de uitbreiding van Arboretum Kalmthout.
Zicht op de vijver en de witte villa aan de Lindendreef, van waaruit je aan de ene kant de tuin van Arboretum Kalmthout en aan de andere kant de Kalmthoutse Heide kunt zien liggen.

Tuin met mogelijkheden

Voorlopig is het nieuwe stuk tuin nog niet toegankelijk voor publiek. De eerste studies voor de integratie van de bestaande tuin en het nieuwe deel zijn alvast gestart. De werken op het terrein zullen gespreid over de komende jaren plaatsvinden. Arboretum Kalmthout zal zich de komende jaren laten adviseren door zijn wetenschappelijk comité en door experts binnen de provincie Antwerpen over de bestemming en de mogelijkheden voor de nieuwe tuin en de woning aan de Lindendreef, die eveneens tot de eigendom behoort.

Wie wordt meter of peter van een vierkante meter?

Met de introductie van een meter- en peterschap, hoopt Arboretum Kalmthout zijn fans en vaste bezoekers rechtstreeks aan te spreken en de persoonlijke band met hen verder uit te bouwen bij dit spannende nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van de arboretumtuin. De impact door de coronacrisis was ook in Arboretum Kalmthout voelbaar, zeker op het hoogtepunt in de maanden maart en april. Toch zijn de bezoekers en de jaarkaarthouders trouw gebleven en genoten zij van zodra het weer mocht, mogelijk zelfs nog méér dan tevoren, opnieuw van een wandeling in de arboretumtuin of van een originele overnachting in de zwevende Cocoon tussen de bomen.

Fiscaal voordelig, met de steun van de Koning Boudewijnstichting

Dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting is er fiscaal voordeel voor de meters en de peters van dit project. Zelfs de Nederlandse bezoekers kunnen hun steun fiscaal inbrengen omdat de Koning Boudewijnstichting ook in Nederland erkend is. Het meter- of peterschap is in België financieel aftrekbaar vanaf €40. Bij een gift van €40 of meer aan Arboretum Kalmthout, reikt de Koning Boudewijnstichting een attest uit dat je aan de belastingaangifte kunt toevoegen (art. 145/33 WIB).

Giften via www.hetarboretumgroeit.be komen rechtstreeks op de projectrekening ‘Uitbreiding Arboretum Kalmthout’, beheerd bij de Koning Boudewijnstichting. Een gift overmaken kan ook op de projectrekening zelf: rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 BIC: BPOTBEB1 van de Koning Boudewijnstichting met de structurele vermelding 128/3256/00029.

“Het is geen evidente periode om een wervingscampagne op te starten, maar dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting is er fiscaal voordeel voor wie een gift doet vanaf €40. Tot eind dit jaar is het voordeel uitzonderlijk opgetrokken van 45% naar 60%”, Abraham Rammeloo, conservator-directeur Arboretum Kalmthout.

Volgende van de detaillijst