Oudste wijnstok ter wereld groeit nu ook in Arboretum Kalmthout

publish date
23.05.2017
Een man in maatpak en hoed houdt een stek van een druivelaar in zijn handen, bij de plechtige overhandiging van de 400-jarige druivelaar als relatiegeschenk aan Arboretum Kalmthout.
Burgemeester van Maribor (Slovenië), de heer Andrej Fištravec met de stek van de 400-jarige druivelaar uit Maribor.

Vanaf nu groeit er aan de zuidgerichte gevel van de cottage van Arboretum Kalmthout een bijzondere druivelaar. Het is een stek van de oudste druivelaar ter wereld uit de Sloveense stad Maribor. De leeftijd van de wijnstok wordt geschat op meer dan 400 jaar! De wetenschappelijke naam is Vitis vinifera 'Žametovka', een druivelaar met blauwe druiven. Deze historische wijnstok is een geschenk namens de Sloveense ambassade in België, en wordt daarmee ook het oudste collectiestuk uit de plantenverzaling van het arboretum. Het is voor Arboretum Kalmthout een bijzondere eer om de druivelaar in ontvangst te mogen nemen en een blijvend teken van verbondenheid met Slovenië. Historisch gezien is er een namelijk een bijzondere band tussen Slovenië en Kalmthout. Slovenië was het geboorteland van Jelena Kovačič-De Belder die vanaf begin jaren 50 het huidige arboretum vorm gaf.

Een plechtig moment bij een boomplanting in Arboretum Kalmthout, 5 mannen en 1 vrouw poseren met een schop in de hand voor de gevel van een gebouw en bij een net aangeplante stek van een druivelaar.
v.l.n.r. Jelko Kacin (permanent vertegenwoordiger bij de NATO voor de republiek Slovenië), Andrej Fištravec (burgemeester van de stad Maribor in Slovenië), Abraham Rammeloo (conservator-directeur Arboretum Kalmthout), Inga Verhaert (gedeputeerde provincie Antwerpen en voorzitter Arboretum Kalmthout), Lukas Jacobs (burgemeester van de gemeente Kalmthout), Matjaž Šinkovec (ambassadeur van de Republiek Slovenië voor België in Brussel).

In het bijzijn van een delegatie Sloveense gasten, en van voorzitter en provinciaal gedeputeerde Inga Verhaert en burgemeester van Kalmthout Lukas Jacobs, werd de druivelaar plechtig uitgeplant. Maandag 22 mei was het de Internationale Dag van de Biodiversiteit en bovendien de 25ste verjaardag van de toetreding van de Republiek Slovenië tot de Verenigde Naties. Redenen genoeg om te vieren dus.

Een groep gasten maakt een wandeling door de zonnige tuin van Arboretum Kalmthout, onder andere de ambassadeur van Slovenië en de burgemeester van de Sloveense stad Maribor. Op de voorgrond groene borders met bloemetjes.
Directeur Abraham Rammeloo leidt de Sloveense ambassadeur Šinkovec en zijn gasten rond in de tuin van het arboretum.

Onder een stralende zon, maakten de gasten tot slot kennis met het arboretum tijdens een receptie en een wandeling in de tuin.

Vooraanzicht van een oude druivelaar tegen de gevel van een historisch gebouw in Maribor, Slovenië. Op de voorgrond bloeien klaprozen en korenbloemen.
400-jarige druivelaar in de Sloveense stad Maribor, de oudste wijnstok ter wereld.