We zijn RHS Partner Garden of the Year 2022

publish date
17.11.2022

Afgelopen zomer riepen we onze bezoekers op om ons tot Feel Good RHS Partner Garden of the Year 2022 te stemmen en dat is gelukt! Dankzij jullie zijn we winnaar!  

Er komt een trofee richting Arboretum Kalmthout en daar staan deze woorden op : RHS Partner Garden of the Year 2022 finalist. Een mooie internationale erkenning van de Britse Royal Horticultural Society die ons vorig jaar al te beurt viel, maar nu dus opnieuw. Een eer die we bovendien volledig aan jullie, onze bezoekers, te danken hebben.

 “Het doet ons plezier te horen dat onze bezoekers zoveel positieve energie halen uit hun wandeling, of ze nu alleen of met vrienden en familie komen. En opnieuw namen zij de tijd om in deze wedstrijd voor Arboretum Kalmthout te stemmen. Het is een échte publiekserkenning dus, die daarom eens zo waardevol is,” benadrukt conservator-directeur Abraham Rammeloo. 

 

Bedankt voor jullie stem en mooie woorden

Het meest opgetogen zijn  we uiteraard met het feit dat onze bezoekers voor ons stemden. “Waarom vind jij dat Arboretum Kalmthout tuin van het jaar moet worden?”, was één van de vragen waarop bezoekers een antwoord gaven. Uit al die mooie woorden, selecteerden we er enkele opvallende:  

“Er zijn geen echte paden, je kan elke route kiezen die je wil. Dus elke keer je er komt, zie je iets nieuws, zelfs als je regelmatig nar het arboretum komt. Dan zie je plots een kleur van een blad, een bloemknop of een detail van een schors dat je nooit eerder zag. Elke keer wonderbaarlijk.”
“Het een plek vol schoonheid, vredig in elk seizoen.”
“De tuin is een prachtige plek om een paar uur door te dwalen en te dagdromen tussen de magische oude bomen op deze plek vol geschiedenis. Er zijn betekent voor mij een cadeautje aan mezelf en tot rust komen terwijl ik geniet van planten en bloemen.”
“Ik bezocht de tuin voor het eerst; Het was niet wat ik verwacht had, het was veel meer dan dat! Het is een erg mooie plek waar je door kan dwalen en veel bomen en planten kan zien. Het arboretum maakte mijn hoofd leeg en ik werd helemaal rustig. Ik heb enorm respect en bewondering voor het team van Arboretum Kalmthout, vandaar dat het de tuin van het jaar 2022 verdient!” 
“Ik bezocht deze zomer voor het eerst het arboretum en het is geweldig. Al die mooie bomen, vlinders, bloemen, vriendelijke mensen, relaxte sfeer die er hangt. Het is een plek waar ik als vrouw gerust en veilig een hele dag kan komen wandelen met mijn camera. Dat betekent heel veel voor mij.” 

Trotse partner van the RHS  

Arboretum Kalmthout is al meer dan twintig jaar trotse Partner Garden van de Royal Horticultural Society, een van de meest invloedrijke Britse organisaties wanneer het gaat over tuinen en tuinieren. De RHS communiceert niet alleen grondig over tuinieren, het beheert ook vijf eigen tuinen in het Verenigd Koninkrijk (Harlow Carr, Wisley, Hyde Hall, Rosemoor en Bridgewater). Daarenboven werkt de organisatie samen met meer dan tweehonderd tuinen in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten onder de noemer RHS Partner Gardens.

RHS-leden krijgen in de RHS Partner Gardens gratis toegang en genieten van vele andere voordelen, ook in Arboretum Kalmthout. Arboretum Kalmthout is de enige RHS Partner Garden in de Benelux, maar is in goed gezelschap tussen een 20-tal andere overzeese tuinen, zoals de Franse tuinen van Château de Villandry aan de Loire of Hanbury Jardin Botanique aan de Côte d’Azur, de prachtige tuinen van Isola Bella en Isola Madre in het Italiaanse Lago Maggiore, het paleispark Monserrate in Portugal of de tuin Babylonstoren in Zuid-Afrika. Het is in de Overseas categorie dat Arboretum Kalmthout de prijs in de wacht sleept.

 

Alle Partner Gardens of the Year 2002

Algemene winnaar

Nant y Bedd, Monmouthshire in Wales

Finalisten per regio

Dunvegan Castle and Gardens- Scotland

Lullingstone Castle and The World Garden, South East and Channel Islands

Holehird Gardens, North and Northern Ireland

Fullers Mill Garden – Midlands and East-Anglia  

Arboretum Kalmthout  - Overseas

 

Het overzicht kan je ook rustig nalezen op de website van RHS.