Partner Garden of the Year 2021

publish date
22.11.2021

Na een publieksstemronde roept Royal Horticultural Society Arboretum Kalmthout uit tot RHS Partner Garden of the Year 2021 – Overseas Finalist. In de buitenlandse categorie kwamen we als finalist ‘Feel Good Garden’ uit de bus. 

de zon schijnt door een rijt Japanse esdoorns in herfsttinten

Afgelopen zomer lanceerde de Royal Horticultural Society een publiekswedstrijd voor haar Partner Gardens. En er werd ook op ons gestemd dus. Een van de vragen die stemmers moesten beantwoorden was "wat betekent de tuin voor jou?" Over Arboretum Kalmthout werd dit gezegd:

"Every time I leave this garden I have found my balance back."

"….wandering through the gardens brings something exciting in every season! I forget myself in its quietness…"

"It’s a real tree museum…"

"The perfect little escape from the big city. It is a magical feel-good place all year round."

"It is my happy place"

Arboretum Kalmthout mag nu een jaar lang de titel RHS Partner Garden of the Year 2021 – Overseas Finalist uitdragen. Een gedenkplaatje krijgt eerstdaags een mooie plek in de arboretumtuin. Daarbovenop schenkt RHS een professionele fotoreportage aan alle winnende partnertuinen. 

Gekozen uit meer dan 200 tuinen

Arboretum Kalmthout is al meer dan twintig jaar trotse Partner Garden van de Royal Horticultural Society, een van de meest invloedrijke Britse organisaties wanneer het gaat over tuinen en tuinieren. De RHS communiceert niet alleen grondig over tuinieren, het beheert ook vijf eigen tuinen in het Verenigd Koninkrijk (Harlow Carr, Wisley, Hyde Hall, Rosemoor en Bridgewater). Daarenboven werkt de organisatie samen met meer dan tweehonderd tuinen in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten onder de noemer RHS Partner Gardens.

RHS-leden krijgen in de RHS Partner Gardens gratis toegang en genieten van vele andere voordelen, ook in Arboretum Kalmthout. We zijn de enige RHS Partner Garden in de Benelux, en we staan in goed gezelschap tussen een 20-tal andere overzeese tuinen, zoals de Franse tuinen van Château de Villandry aan de Loire of Hanbury Jardin Botanique aan de Côte d’Azur, de prachtige tuinen van Isola Bella en Isola Madre in het Italiaanse Lago Maggiore, het paleispark Monserrate in Portugal of de tuin Babylonstoren in Zuid-Afrika.

kinderen onder een magnolia in de herfst

Feel Good

Extra fijn aan het winnen van deze internationale erkenning is dat het thema van de Partner Garden of the Year 2021–wedstrijd ‘Feel Good’ was”, reageert conservator-directeur Abraham Rammeloo opgetogen. Daarmee vestigde RHS de aandacht op de positieve impact die mooie tuinen hebben op mentaal en fysiek welzijn van mensen, en in het bijzonder in periodes van lockdown ten gevolge van de coronacrisis. Want tuinen zorgen voor frisse lucht, beweging en een ontsnapping in moeilijke tijden, aldus RHS.

Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen en voorzitter van Arboretum Kalmthout, bevestigt deze vaststelling: “De Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving van de UA, die gefinancierd wordt door de provincie, onderzocht dit jaar in welke mate mensen de natuur meer opzoeken tijdens coronatijd, en welk effect dit heeft op hun algemene gezondheid en welbevinden. De globale conclusie is dat veel meer mensen tijd hebben en vaker de natuur intrekken. Ze voelen zich daarna fitter, positiever, meer ontspannen, minder angstig én gelukkiger.”

“Ook wij merkten in 2020 en 2021 dat bezoekers een wandeling in de tuin waardeerden”, gaat Abraham Rammeloo verder. “Het was één van de weinige plekken waar individuen, gezinnen en families in een moeilijke periode elkaar toch op een veilige en ontspannen manier konden weerzien. Kinderen kunnen zich in onze arboretumtuin op schoolvrije dagen en in de vakanties uitleven met speurtochten bijvoorbeeld. Met de volgende winterspeurtocht ‘Op mini-roadtrip langs maxi-bomen’ hopen we opnieuw vele families aan te trekken en een warme ontmoetingsplek te zijn tijdens het eindejaar. Arboretum Kalmthout is trouwens het jaar rond open, elke dag van 10 tot 17 uur, met uitzondering van kerstdag en Nieuwjaar.” 

Meer info over de winnaars vind je hier.