Rook- en vuurverbod in de arboretumtuin

publish date
26.04.2021
signalisatiebord met de tekst Rookverbod in de tuin, roken en open vuur verboden, rode tekst, onderaan een pictogram van een brandende sigaret met rode dwarse streep erdoor.

Naar aanleiding van de brand op het Groot Schietveld in Brecht afgelopen week, kondigde het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) code oranje af voor de provincie Antwerpen. Doordat het droog is in de provinciale natuur -en heidegebieden en bossen, is het brandgevaar er hoog. Daarom geldt er vanaf zaterdag 24 april een rook -en vuurverbod in de hele provincie Antwerpen. Om bijkomende bos- en natuurbranden te voorkomen, is roken of een vuur maken in de open lucht verboden. Gooi dus geen brandende sigarettenpeuken op de grond, maak geen kampvuur, barbecue kan enkel in je eigen tuin en op een verantwoorde, brandveilige manier.

Ook in de tuin van Arboretum Kalmthout geldt een rook- en vuurverbod, en dit voor onbepaalde tijd.

Abraham Rammeloo, conservator – directeur Arboretum Kalmthout verduidelijkt verder: “De situatie in de botanische tuin is niet vergelijkbaar met deze op de Kalmthoutse Heide, maar we willen elk risico zo veel mogelijk vermijden. Zowel voor de bijzondere planten als voor de bezoekers.”

De meeste plantenborders zijn afgedekt met een flink pak mulch van halfverteerde herfstbladeren. Deze laag zorgt ervoor dat de bodem minder uitdroogt en onkruidgroei beperkt blijft. Het is daarenboven ideale grondverbetering voor de bomen en de struiken. Door de aanhoudende droogte is het bovenste gedeelte van deze mulchlaag ondertussen erg droog en brandbaar. Ook de natuurlijk onderlaag van bodembedekkende bamboes en de bodem onder enkele coniferen is erg brandbaar.

Het rook- en vuurverbod geldt in de tuin, roken is wel nog toegelaten rondom het onthaalgebouw en op de parking, waar asbakken ter beschikking staan.