Na de storm

publish date
23.02.2022

Stormen Eunice en Franklin zijn over het land geraasd afgelopen week. De schade bij ons valt mee. 

Het weekend van 18 februari 2022 was er eentje waarvoor de tuiners zich schrap zetten: er waren immers zware stormen aangekondigd. Daags voordien werd alles wat los hing vastgeankerd, en dan was het wachten. 

Vrijdagochtend 18 februari werd in de Provincie Antwerpen code oranje afgekondigd, dus werd ook in Arboretum Kalmthout beslist om in de namiddag geen bezoekers en medewerkers meer toe te laten. Tegen zaterdagochtend van 19 februari bleek dat we opnieuw veilig de deuren konden openen. 

Toppen uit de bomen

Wel was er een conifeer gesneuveld tussen de rode tuin en de tuinuitbreiding, de pas aangekochte grond van het arboretum. Omdat daar enkele zieke sparren verwijderd waren, kreeg die conifeer plots veel meer wind te verduren en dat werd hem fataal. In zijn val nam hij helaas ook een grootbladige Japanse keizereik, Quercus dentata, mee. Verder bleken ook sommige hoge bomen toppen verloren te zijn, zoals enkele Sequoia's aan de vijver. 

Interview 

Conservator-directeur Abraham Rammeloo werd maandagnamiddag geïnterviewd op Radio 1, samen met zijn collega Koen Es van de Plantentuin van Meise. Herbeluister het interview hier.

 

Opgeruimd 

Maandag 21 februari in de late namiddag verloor een meerstammige conifeer in de coniferendreef, vlakbij het Vangeertenhof, een stam, waardoor hij een grote tak van een van onze oude Magnolia's mee nam in zijn val.

"Maar al bij al zijn we aan erger ontsnapt," vindt conservator-directeur Abraham Rammeloo. "In de Plantentuin van Meise en in groendomeinen uit de provincie was veel meer schade. Wij zijn uiteindelijk maar een halve dag gesloten geweest en zijn in alle veiligheid kunnen open blijven. Ondertussen zijn de meeste takken verzameld en uit de borders gehaald zodat de onderliggende planten geen schade oplopen, nu de lente er aan komt."