Studenten meubelontwerp recupereren gevallen beuk en taxus

publish date
20.05.2022

Waar anders dan in het arboretum vonden studenten meubelontwerp inspiratie én hout van bijzondere bomen om mee aan de slag te gaan? Het resultaat van hun groepswerk is tot 15 juni te zien in de rozentuin en in het paviljoen van de vlindertuin. 

Het was een van de eerste dagen van het academiejaar in september 2021 toen de studenten van de voortgezette opleiding meubelontwerp van Thomas More Mechelen Arboretum Kalmthout bezochten. Voor hun allereerste opdracht moesten ze een meubel maken met massief hout. In het arboretum maakten ze kennis met bijzondere bomen en kregen ze houtstalen van heel dichtbij te zien uit onze xylotheek, of houtverzameling.

Nog interessanter: ze mochten zelfs stukken hout inladen van de toen pas gesneuvelde rode beuk uit de rozentuin, Fagus sylvatica ‘Purpurea Tricolor’. (Lees hier het berichtje over de tak die brak).  Ze kregen ook een stronk van een Taxus baccata mee die enkele jaren geleden om veiligheidsreden uit de coniferendreef werd verwijderd. In groepjes werkten de studenten aan enkele unieke ontwerpen met het gerecupereerde hout. De meubels, van een vuurkorf tot een tafel en enkele banken staan nu tijdelijk tentoon in de arboretumtuin. Zo keert het hout weer even terug naar zijn oorsprong.

In de rozentuin

Tafel PANGEA (Emile Bouckaert, Hanne Cornette, Jasmien de Hoon, Lies Verheyden)

Zitmeubel ARBR (Rebecca Ackaert, Boukje Adriaensen, Rune Degryse, Antje Verhellen)

Vuurkorf en zitmeubels DE VUURMEESTERS (Mara T’Joen, Lukas Van Elst, Jaron Vandevelde, Evelyn Ysewyn)

In de vlindertuin

Bank CURVED (Gilles Buelens, Katrin Diaz, Nicky Gournon, Karlien Meulemans)

Zitje BARI (Bram Pauwels, Iri Pauwels, Reinout Van der Straeten, Ameline Vandecasteele)

 

Majustueuze rode beuk in de rozentuin van Arboretum Kalmthout
De rode beuk zoals hij er vóór 2021 bij stond in de rozentuin

De meubels zijn nog tot 15 juni 2022 te bewonderen in Arboretum Kalmthout in de rozentuin, op de border waar de rode beuk stond, en in het paviljoen in de vlindertuin. Daarna keren ze terug naar Thomas More hogeschool in Mechelen, waar ze zullen te zien zijn op de eindejaarstentoonstelling van de opleiding. 

www.vomo.be en www.ideamechelen.be