Tropische Albizia: ruime keuze in plantencentrum

publish date
26.07.2019

Weinig bomen zijn exotischer dan Albizia. Ze hebben decoratieve bladeren die zich mooi laten integreren in onze tuinen en bloeien de hele zomer door. Albizia is een zeer groot plantengeslacht met meer dan 150 soorten uit de tropen en de subtropen. Eén soort kom je regelmatig tegen in onze tuinen: Albizia julibrissin.

Hun geveerde blaadjes...

Albizia julibrissin hebben een wat afgeplatte kroon die zorgt voor een heerlijke en lichte schaduw. De bladeren zijn dubbel geveerd met veel en kleine deelbaadjes. Varenachtige bladeren zijn we bij onze eigen bomen niet gewoon en alleen al hiervoor zou je zo’n boom in de tuin willen. De bladeren lopen heel laat uit, waardoor veel voorjaarsbloeinde planten er graag onder groeien.

...gaan 's nachts slapen

Een bijzondere eigenschap van de bladeren is dat ze zich ’s nachts langzaam sluiten, vandaar de Nederlandse naam slaapboom. Ook tijdens een regenbui sluiten de bladeren zich.

Meeldraden stelen de show

Opvallend zijn hun rozige meeldraden, net bloemen! Ze staan met tientallen bij elkaar en zijn vele keren groter dan de eigenlijke kroonblaadjes. De 'bloemen' steken als keurrijke borstels boven de bladeren uit, wat ze nog meer doet opvallen. Elke bloempje op zicht bloeit niet zo lang, maar door het groot aantal bloemknopjes duurt de bloeiperiode van half juli tot half september! Op warme zomeravonden verspreiden ze een zachte, zoete geur. Bijen en vooral vlinders worden er door aangetrokken.

Zonneklopper

Kies voor Albizia julibrissin een plek in de volle zon met een zeer goede drainage in de winter. Koop je de plant in volle zomer, dan hou je hem nog even in pot, om hem in het najaar uit te planten.

Ruime keuze in het plantencentrum

In het plantencentrum is er een voorraad van verschillende cultivars in vele maten. Er zijn zelfs grotere planten waarmee je een terras nog deze zomer meteen omtovert tot een tropisch aandoend paradijs. De zachte schaduw is fantastisch!

Tropicap Dream (= ‘Pos1’): een van de meest winterharde cultivars met lichtroze bloemen
Ombrella (= ‘Boubri’): een cultivar met een uitgesproken parasolvorm, bloemen met extra lange meeldraden
• ‘Evy’s Pride’: cultivar met chocoladekleurige bladeren en compacter groeiend

Info en bestellingen: plantencentrum@arboretumkalmthout.be of contacteer op weekdagen Rob Van Bauwel, verantwoordelijke plantencentrum, tel. +32(0)3 666 67 41
 

Volgende van de detaillijst