V.B.T.A. zet botanische collecties van 25 tuinen en parken online

publish date
22.05.2023

Op deze Internationale Dag van de biodiversiteit, presenteert V.B.T.A. een nieuwe website met het overzicht van alle plantencollecties van hun leden. Ook Arboretum Kalmthout en andere provinciale groendomeinen zoals Rivierenhof en Vrijbroekpark zijn lid van die vereniging.

België telt 25 botanische tuinen en arboreta. Elk koesteren ze hun eigen collectie planten, samen goed voor maar liefst 83.000 planten behorende tot 25.000 verschillende soorten en variëteiten. Al deze collecties vind je vanaf vandaag gebundeld op het online platform www.botanicalcollections.be

Botanical collections online – V.B.T.A.

België telt 25 botanische tuinen en arboreta, 25 pareltjes die elk hun eigen collectie planten koesteren. Al deze tuinen zijn samen goed voor maar liefst 83.000 planten behorende tot 25.000 verschillende soorten en variëteiten, degelijk gedocumenteerd, en daardoor van onschatbare waarde voor onderzoek, horticultuur, tuintoerisme en het behoud van plantensoorten voor de toekomst. Deze collecties samen bundelen op één overzichtelijk, gebruiksvriendelijk platform vormt het doel van botanicalcollections.be

Zoekfunctie met beeldmateriaal

Vaak krijgen tuinen de vraag of een bepaalde plantensoort in hun collectie aanwezig is of niet. Vanaf vandaag kan elke plantenliefhebber met enkele klikken te weten komen waar zijn favoriete plant groeit of grasduinen in de collecties. Ben je bijvoorbeeld benieuwd waar je in ons land mammoetbomen kunt bewonderen? Of de zeldzame Wollemia nobilis? Geef een plantennaam in op botanicalcollections.be en kijk in welke botanische tuin of arboretum je terecht kunt. Afhankelijk van de tuin en de grootte van de tuin of het arboretum zullen ook gegevens ter beschikking zijn van waar exact de plant in de betreffende tuin kan gevonden worden. Verder is er heel wat beeldmateriaal ter beschikking, zo kan je snel zien over welke plant het gaat.

Herbarium species

Naast informatie en locatie van levende planten presenteert botanicalcollections.be ook beelden samen met etiketgegevens van bijna 3 miljoen herbarium specimens, een werk in uitvoering dat ook de verschillende herbaria van het land op één platform wil samenbrengen. Herbaria zijn collecties gedroogde planten voor wetenschappelijk onderzoek. Botanicalcollections.be stelt wetenschappers van overal ter wereld in staat om het studiemateriaal online te bekijken.

De Vereniging van Botanische Tuinen en Arboreta van België (V.B.T.A.) realiseerde deze online databank met de steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen binnen het project DiSSCo-Flanders (Distributed System of Scientific Collections).