Winnaars virtuele Miss Hamamelis bekend

publish date
26.02.2021

Ze gaan vandaag op de post, de unieke labels van de Miss Hamamelis 2021 verkiezing. Zes eigenaars van een toverhazelaar, Hamamelis, ontvangen in hun brievenbus eerstdaags een gouden label, recht uit Arboretum Kalmthout. Dat kunnen ze aan de mooist verkozen toverhazelaar in hun eigen tuin hangen. 

Tot vóór coronatijd werd in Arboretum Kalmthout tijdens het laatste weekend van januari jaarlijks een ‘Miss Hamamelis’ verkozen. Dat mag je je zo voorstellen: fiere tuiniers kwamen van heinde en verre met een tak van hun eigen toverhazelaar naar het arboretum en zetten die in een vaasje. Wie de mooiste of best geurende toverhazelaartak uit eigen tuin presenteerde, werd door een jury beloond met de titel van Miss Hamamelis.

In 2021 organiseerde Arboretum Kalmthout voor het eerst een virtuele editie van de Miss Hamamelisverkiezing. Deelnemers hoefden deze keer geen tak van hun eigen toverhazelaar af te knippen en mee te brengen, maar konden thuis eenvoudig een foto delen op Instagram, Facebook of Twitter met #misshamamelis2021.

In totaal postten 43 deelnemers foto’s met de hashtag #misshamamelis2021. In de selectie van de jury zijn enkel de foto’s opgenomen die in eigen tuin werden gemaakt.

Op 25 februari 2021 koos de jury, met onder meer directeur-conservator Abraham Rammeloo en vaste arboretumfotograaf Myriam Luyckx, de winnaars. 

Gele Hamamelis in de sneeuw

Bram Van Gool, fotografeerde zijn gele toverhazelaar in Huize Alberic in Kalmthout, ingezonden via Facebook. “Dit beeld toont mooi de unieke eigenschap van de toverhazelaar om zelfs tien dagen sneeuw te overleven,” zegt de jury. “Bovendien is het een mooi beeld, met een sterk en interessant contrast van het felgele tegen de donkere coniferen op de achtergrond.” 

Gele toverhazelaar voor een villa

Patrick Neefs en Carine Leysen vroegen aan hun neef Merijn Van Wesemael om hun gele toverhazelaar te fotograferen voor onze Miss Hamamelis- wedstrijd. Hij stuurde dit beeld in via Instagram. “De foto toont op een prachtige manier het solitaire sterke karakter van een volwassen toverhazelaar op het hoogtepunt van zijn bloei,” benadrukt de jury.  

Oranje toverhazelaar op een terras van grijze tegels

Rob Hendricks van de blog Natuurlijk Rijk zond verschillende beelden van de oranje toverhazelaar Hamamelis x intermedia ‘Jelena’ in zijn tuin in via Facebook en Instagram. De jury koos dit beeld. “Het samenspel van kleuren en texturen maakt dit een interessante combinatie: de toverhazelaar brengt extra licht in een decor van grassen, mossen, en omringende gebouwen. Het toont bovendien hoe veelzijdig je een toverhazelaar kunt toepassen in de tuin.” 

Gele Hamamelis in volle bloei

Rita Van Herck en Rudy Hanssens werden geholpen door dochter Tine Hanssens om hun Hamamelis mollis via Facebook in te sturen. “Dit is een knallende foto met veel beweging en in een mooie compositie,” vindt de jury. 

Meisje houdt tak van toverhazelaar vast

Stijn Somers postte een vrolijk beeld op Instagram.  “Een jonge bewonderaar bij een jonge plant, daar worden wij blij van,” aldus de jury.  

Ook Lieve de Cremer  postte een foto op Instagram, maar we hebben haar nog niet te pakken om het goede nieuws te melden, dus publiceren we de foto pas van zodra dat gebeurd is. 

De zes winnaars krijgen het gouden label ‘#misshamamelis2021’ opgestuurd om aan hun eigen toverhazelaar te hangen en het boek ‘Van Madeliefje tot Sequoiadendron’ van Eddy Aventure, die 40 jaar tuinchef was in Arboretum Kalmthout.