In de tuin

Winter in Arboretum Kalmthout. Twee bezoekers, een ouder koppel,  poseren in het plantencentrum. De vrouw draagt een Hamamelis in pot, de man legt zijn arm om haar schouder. Ze lachen.

Aankoop

Kies een toverhazelaar wanneer deze in bloei staat. Alleen dan kun je er zeker van zijn of de kleur en de geur is wat je zoekt.

Kwekers enten toverhazelaars omdat dit de enige manier is om ze naamecht en rendabel te produceren. Koop altijd een plant met een mooi vergroeide ent en zonder opschot van onder de entplaats. Controleer bij planten die in pot gekweekt zijn zeker de wortels. Bij een gezonde plant groeien de wortels doorheen de hele pot.

Het plantencentrum van Arboretum Kalmthout biedt een uitgebreide selectie aan bijzondere toverhazelaars.

Een plek in de tuin

Toverhazelaars plant je best op hun definitieve plek, ze vinden het niet fijn verplant te worden. Ook al groeien toverhazelaars niet zo snel, hou er rekening mee dat ze uiteindelijk vaak breed uitgroeien. 

Ze houden van licht en zon, maar vermijd dat ze in de zomer uitdrogen of verbranden. Op zonnige plaatsen vormen ze wel meer bloemen dan in de schaduw. Kies een beschutte plek, toverhazelaars bloeien aanzienlijk korter op tochtige plekken met een winterse noordenwind. 

Kies voor een plek waar je de toverhazelaars van binnen in huis kunt zien of op een plek waar je tijdens hun bloeiperiode regelmatig langsloopt. Tegen een donkere achtergrond van altijdgroene struiken of coniferen komen cultivars met gele bloemen beter uit. De cultivars met oranje en rode bloemen zijn het mooist op plaatsen waar de lage winterzon door de takken schijnt. 

Winter in Arboretum Kalmthout. De toverhazelaars, Hamamelis, staan in bloei, gele en zalmroze bloemen contrasteren met de kale takken.

Vereisten

Het enige dat voor toverhazelaars echt belangrijk is, is een goed gedraineerde bodem die ook in de zomer voldoende vocht vasthoudt. Weinig tuineigenaars bevinden zich in deze luxepositie. In de zomer kan het dus soms nodig zijn om (jonge) toverhazelaars extra water te geven. 

Een licht zure tot neutrale bodem is ideaal. Toverhazelaars houden niet van kalkrijke bodems.

Snoeien

Als je tuin vrij groot is, kun je toverhazelaars hun gang laten gaan tot ze hun natuurlijke afmetingen bereiken. Snoeien hoeft dan niet; alleen dode of zieke takken moet je verwijderen.

In kleine tuinen kun je toverhazelaars compact houden door ze jaarlijks te snoeien. Snoei in de winter de takken van de voorbije zomer terug tot twee of drie knoppen. Op die manier krijg je dicht vertakte en rijkbloeiende struiken. Je kunt toverhazelaars ook langs een trellis leiden. In dat geval pas je dezelfde snoeitechniek toe.