Nieuwe Arboretum Gin valt in de prijzen

publish date
26.04.2022

London Spirits Competition 2022 reikt zilveren medaille uit aan Arboretum Gin met Hamamelis

Er is een nieuwe gelimiteerde Arboretum Gin waarvan de opbrengst integraal naar de 1 hectare tuinuitbreiding gaat. Deze botanische gin is gestookt met ingrediënten die uit de eigen plantencollectie geplukt zijn. Nog voor de lancering viel de nieuwe Arboretum Gin al in de prijzen en won eind maart een zilveren medaille op de internationale London Spirits Competition 2022.

Arboretum Gin met Hamamelis is een intens kruidige gin op basis van acht botanische extracten, gestookt door Sterkstokers uit Sint-Lenaarts, nabij Brecht in het noorden van de provincie Antwerpen. Het uitgesproken florale karakter van de gin is te danken aan de bloemen van de toverhazelaar, één van de plantencollecties waarvoor Arboretum Kalmthout wereldwijd bekend staat.

Zilveren medaille
Thomas Cuyvers van Sterkstokers legt uit wat de zilveren medaille betekent: "De London Spirits Competition is één van de belangrijkste uit de drankensector. Die internationale wedstrijd vergelijkt elk jaar spirits, of sterke dranken, van over de hele wereld met elkaar. In de jury zetelen professionele bartenders, auteurs en experten. Drie criteria zijn essentieel in hun beoordeling: de kwaliteit van de drank zelf waarin zaken als smaak, nasmaak, body en aroma meespelen; de prijs-kwaliteitverhouding; en de verpakking. Wedstrijden als deze, en de bijhorende medailles, zijn een goede leidraad voor de consument in het grote aanbod van drank waarin hij kan kiezen.” Dit jaar waren er bijzonder veel inzendingen", verklaart de London Spirits Competition organisatie: "2.500 dranken uit meer dan 80 landen zonden in voor deze medailles." Assistent-tuinchef Steven Vanden Bergh vertelde het op Radio 2, herbeluister het hier. 

Gin voor het goede doel

Vorig jaar werd voor het eerst Arboretum Gin gemaakt met Hamamelisbloemen, in een beperkte oplage van 1.000 flessen. Die was nog voor de zomer compleet uitverkocht. Vandaar dat we dit jaar een nieuwe oogst verwerken. Arboretum Gin met Hamamelisbloemen uit 2022 komt opnieuw uit in een beperkte oplage van 1.000 genummerde flessen.

De opbrengst uit de verkoop van deze gin gaat integraal naar een wel zeer goed doel: de uitbreiding van het arboretum met één hectare! Koop je een fles Arboretum Gin (€ 39,50/500ml) dan steun je de groei van het arboretum

Geurige emmers

Het zijn de bloempjes van enkele gele toverhazelaars, Hamamelis, uit de tuin van Arboretum Kalmthout die de Arboretum Gin zo uniek parfumeren. Bloeiende toverhazelaars zijn van half december tot eind februari in de arboretumtuin te vinden. Assistent-tuinchef Steven Vanden Bergh en tuinier Annette Kritzen plukten tijdens het hoogtepunt van de bloei emmers vol bloempjes van verschillende sterk geurende, gele cultivars, die meteen naar het ambachtelijke atelier van Sterkstokers vertrokken. Daar werden de bloemen geprepareerd om te kunnen verwerken in een botanische gin.

Een botanische cocktail

Master distiller Thomas Cuyvers van Sterkstokers voegde dezelfde botanicals toe die de vorige Arboretum Gin met Hamamelis vervolledigden: jeneverbes, iriswortel, sleedoornbes, laurierblad, eikel, korianderzaad en rabarberstengel werden gemengd met de Hamamelisbloemen. “Een combinatie van 8 kruiden, bessen, bloemen, planten én bomen is het arboretum helemaal waardig”, vindt Abraham Rammeloo. “De smaak is tegelijk zoet en pittig.” De gin heeft een alcoholpercentage van 38%.

Gin uit een erfgoedcollectie

Een toverhazelaar of Hamamelis is een houtachtige struik of een kleine boom. In Arboretum Kalmthout groeien bijna tweehonderd verschillende toverhazelaars, zowel botanische soorten als gekweekte cultuurvariëteiten. Hamamelis is een exotische plant en komt in onze streken niet van nature voor. Ontdekkingsreizigers en botanici brachten hem in de 19de eeuw uit Amerika en Azië mee naar Europa, waar hij in kwekerijen en plantentuinen terecht kwam. Van daaruit vonden de toverhazelaars de weg naar onze tuinen als decoratieve, winterbloeiende sierstruiken. Arboretum Kalmthout heeft één van de grootste collecties ter wereld.

Jelena De Belder, de vorige eigenares en grondlegster van Arboretum Kalmthout, was medeverantwoordelijk voor de gigantische collectie én voor de selectie en de kweek van unieke toverhazelaars. In haar boek ‘Winterbloeiers’ omschreef ze de geur van Hamamelis als: “delicaat, fris, koel en ijl. Met geen enkele andere geur te vergelijken. Vrienden die op een stralende winterdag met ons in de tuin wandelen zeggen dat ze ‘gehamameliseerd’ terug naar huis gaan. Op zo’n moment voel ik me ten zeerste gevleid en gelukkig.”

Arboretum Gin met Hamamelis uit 2022 kost € 39,50 (500 ml) en is te koop in de cadeau-en boekenshop of online te bestellen (reken een week verzendtijd).