Verloren roos is weer terecht

publish date
30.05.2022

Een verloren gewaande roos keert terug naar het arboretum, dankzij de vorige tuinchef Eddy Avanture. 

Duizenden rozen bestaan er in de wereld: kruisingen en cultivars die in de loop der eeuwen ontstonden. Hier in het arboretum groeien er zowel botanische wilde soorten als bijzondere cultivars. Rosa ‘Mme Ernest Calvat’ , is een zogenaamde Bourbon roos die in 1888 voor het eerst gekweekt en op de markt gebracht werd. Het is een van de jongste aanwinsten in de rozentuin. Of misschien beter gezegd: een van de oudste! Deze geurende roos met dikke lichtroze bloemen roos maakte immers ooit deel uit van de catalogus van de Société Horticole de Calmpthout, de kwekerij die hier vanaf 1856 een kleine 100 jaar was. De roos werd hier dus gekweekt om verkocht te worden. Maar toen de kwekerij ophield in de jaren 1950 en de gronden gekocht werden door Robert en Georges De Belder stond de roos er niet meer. 

Eddy Avanture aan het werk in de rozentuin van Arboretum Kalmthout
Eddy Avanture aan het werk in de rozentuin van Arboretum Kalmthout

Eddy Avanture, de vorige tuinchef van Arboretum Kalmthout, ontdekte echter dat ze toch nog in Kalmthout groeide:  “Mijn tuinvriend Mark Wuyts, die als kind al in het arboretum rond liep, zag de roos afgelopen zomer groeien en bloeien in de tuin van wijlen meneer Frans Janssens, die als kind nog werkte op de kwekerij. Mark, die zelf jaren als kind rondliep hier, herkende de roos als Rosa 'Mme Ernest Calvat' en herinnerde zich dat hij ze ooit hier op deze gronden had zien staan. Hij kwam met zijn ontdekking naar mij en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Begin maart 2022 plantte Eddy Avanture de roos terug in de rozentuin van Arboretum Kalmthout. “Het doet me iets om ze terug te brengen, “ vertelt hij in een filmpje (dat je hier kunt bekijken). “In overleg met de huidige tuinchef Dirk Bouwens heb ik de perfecte plek gevonden: in de border van de Rosa filipes ‘Kiftsgate’ staat ze. Een prominente en goede plek voor deze uitzonderlijke roos. Het is even afwachten of ze dit jaar al rijkelijk zal bloeien, want in principe steekt een pas verplantte roos al haar energie in de aanmaak van een sterk wortelgestel.”

Rosa ‘Mme Ernest Calvat’ is in 1888 op de markt gebracht door Ernest Calvat, handschoenenmaker en tuinliefhebber. Hij noemde ze naar zijn echtgenote omdat zij het was die deze bijzondere lichtroze bloem met donkerroze gloed ontdekte op Rosa 'Mme Isaac'. Een deel van een plant dat duidelijk andere kenmerken vertoont dan de rest van de plant, heet in de plantkunde een sport. Door die sport af te zonderen en te laten groeien kunnen nieuwe cultivars ontstaan. 
 

In juni vieren we de rozen in Arboretum Kalmthout. Meer info hier.

Eddy Avanture schreef een boek over zijn veertigjarige carrière in Arboretum Kalmthout. Te koop in cadeau-en boekenshop

Meer info over de geschiedenis van Arboretum Kalmthout vind je hier