Heropening: een antwoord op veelgestelde vragen

Bezoekers maken een familieuitstap naar Arboretum Kalmthout, ze wandelen door hoge graspaden en zomerse bloemenborders, een vrouw draagt een kind, een man duwt een kinderwagen.

Hoe reserveer ik een ticket met tijdslot? En wat is een tijdslot?

Voor een bezoek aan de tuin heb je een ticket met tijdslot nodig. Je kiest dus het tijdstip waarop je je bezoek wil starten vooraf. Een ticket reserveren is verplicht en kan enkel online. Kinderen -12 jaar, jaarkaart- of museumpashouder selecteren een nul-euro ticket op een tijdstip naar keuze. Het tijdslot geeft aan tussen welke uren je mag komen.

Hoe reserveer ik als jaarkaart- of museumpashouder mijn ticket? En moeten ook kinderen een ticket reserveren?

Jaarkaarthouders, houders van een museumpas of kinderen -12 jaar mogen nog steeds de tuin gratis bezoeken, maar ook zij moeten online een ticket reserveren. Laat je reservering samen met je jaarkaart of je museumpas aan de kassa zien in het gekozen tijdslot.

Vergeet niet om bij je registratie in het ticketsysteem alle stappen te doorlopen, tot en met de 'betaling'. Wees gerust, deze tickets zijn kosteloos (kies voor het tarief nul-euro ticket). Lees het stappenplan met handige tips, zo verloopt jouw ticketreservatie zonder zorgen.

Ik heb een ticket gereserveerd voor een bepaald tijdslot. Wanneer moet ik mij aanmelden aan de kassa?

Je kunt dat doen vanaf het begin van je tijdslot, tot ten laatste 5 minuten voor het einde van het tijdslot. Respecteer de wachtrij en volg de richtlijnen ter plaatse. Voorbeeld: met een ticket voor het tijdslot 12.00-12.30 uur, kun je je aanmelden tussen 12 en 12.25 uur.

Is een ticket reserveren ook verplicht als ik enkel een plantje wil komen kopen of iets wil drinken in de cafetaria?

Om het aantal bezoekers op het hele domein voorlopig beperkt te houden, heb je een ticket met tijdslot nodig voor een bezoek aan de tuin. Wil je enkel het plantencentrum, de cadeau- & boekenshop of de cafetaria bezoeken, dan hoef je geen ticket te reserveren. Volg de signalisatie ter plaatse goed op. Om het onthaalgebouw binnen te komen, schuif je mee aan in dezelfde wachtrij voor bezoekers aan de tuin.

Waar is de ingang?

Binnenkomen doe je via het onthaalgebouw. De wachtrij voor het onthaalgebouw bevindt zich onder de pergola in openlucht. Respecteer bij het wachten de onderlinge afstand, stickers op de grond helpen je daarbij. Bij het verlaten van het gebouw, volg je een andere route terug naar de fietsstalling/parkeerplaats. Volg de signalisatie. Beperk je verplaatsing en kom bij voorkeur te voet of met de fiets naar het arboretum.

Is de cadeau- & boekenshop open?

De cadeau- & boekenshop is open vanaf 11 mei 2020. De webshop staat steeds voor jou ter beschikking. Respecteer de wachtrij, het maximum aantal toegelaten personen en hou voldoende afstand volgens de aangegeven richtlijnen.

Is het plantencentrum open?

Het plantencentrum is open vanaf 11 mei 2020. Respecteer de wachtrij, het maximum aantal toegelaten personen en hou voldoende afstand volgens de aangegeven richtlijnen. Er zijn ontsmette karren en mandjes voor je plantenaankopen, volg de richtlijn aangaande het gebruik.

Breng zoveel mogelijk zelf een draagtas of doos mee om je planten te vervoeren.

Is de cafetaria open?

De cafetaria is sinds 8 juni 2020 opnieuw open. Het aanbod is hetzelfde gebleven met koude en warme dranken, gebak, ijsjes, snacks, quiches, croques (tosti) en soep. Het concept van zelfbediening is licht gewijzigd, volg de signalisatie en aanwijzigingen ter plaatse. Onze cafetariamedewerkers staan ter beschikking. Betaal zoveel mogelijk met de kaart of contactloos. In de cafetaria en op het patioterras zijn aanpassingen gemaakt om voldoende afstand tussen de bezoekers te garanderen. 

Hoelang mag mijn bezoek aan de tuin duren?

Je mag voor de duur van de wandeling in de arboretumtuin blijven, richttijd is ongeveer 2 uur. Een keer registreren per dag is voldoende.

Mag ik uitrusten op een bank?

Onze banken in de tuin zijn er om even op adem te komen tijdens je wandeling. Ze zijn er in de eerste plaats voor zwangere vrouwen, ouderen, mensen met een beperkte mobiliteit of mensen met een mentale handicap. Hou op de bank sowieso een onderlinge afstand van 1,5 meter.

Mag mijn kind zijn step of fiets meebrengen? Mag het zijn bal meebrengen?

Neen, enkel rolstoelen of kinderwagens zijn toegelaten. Steps en fietsen parkeer je in de fietsstalling op de parkeerplaats. Het beoefenen van sporten is nooit toegelaten in Arboretum Kalmthout.

Mag ik picknicken?

Enkel picknicken op het terras van de cafetaria is toegelaten mits consumeren van drank uit onze cafetaria. Picknicken in de tuin is niet toegestaan (iets drinken of een kleine snack opeten op een bankje mag wel).  In de tuin kun je wél een kant-en-klare picknick reserveren en laten brengen via de Piknikfabrik. Meer info vind je in de activiteitenkalender op onze website.

Mag ik de arboretumtuin in groep bezoeken?

Groepsbezoeken zijn niet toegestaan. Je kunt de tuin enkel individueel bezoeken, met je gezin of met je vaste 'bubbel'.

Zijn rondleidingen terug mogelijk?

Ja, je kunt een bubbelwandeling met een gids boeken. Het maximaal aantal personen per gids is beperkt tot 20, maar iedereen moet onderling de maatregelen van social distancing respecteren. Er is geen minimumaantal, je kunt dus een bubbelwandeling boeken voor jezelf, je gezin of jouw bubbel. Contacteer het secretariaat via 03 666 67 41 of vul het aanvraagformulier op de website in.

Mag ik naar de arboretumtuin komen voor een bruidsreportage?

Tenzij met je eigen beperkte bubbel is een bruidsreportage niet toegestaan. Hier gelden dezelfde regels als bij de groepsbezoeken.

Zijn er toiletten beschikbaar?

Er zijn toiletten beschikbaar. Deze worden meermaals per dag ontsmet en gereinigd. Volg de signalisatie en de richtlijnen aangaande maximum aantal personen. De toiletten in het onthaalgebouw zijn toegankelijk voor bezoekers van de cafetaria en het onthaalgebouw. De toiletten in het Serrehuis zijn toegankelijk voor bezoekers van de tuin.

Zijn rolstoelen beschikbaar?

Rolstoelen zijn beschikbaar. Ze worden ontsmet na elk gebruik.

Gaan alle workshops/evenementen door?

Workshops waarbij de veiligheid en voldoende onderlinge afstand gegarandeerd kan worden, kunnen ondertussen wel weer doorgaan. Er is een zomerprogramma met familieactiviteiten uitgewerkt, onder voorbehoud van de evolutie van de coronacrisis en de daarbij horende Covid-19 maatregelen. Meer info in de activiteitenkalender op de website.

Mag ik al vanuit Nederland naar Arboretum Kalmthout komen?

Vanaf 15 juni gaat de grens tussen België en Nederland opnieuw open. Bezoekers uit Nederland zijn dan terug welkom.

Ik heb een jaarkaart en heb tijdens de sluiting niet kunnen genieten van de arboretumtuin. Is er een compensatie?
Ja, elke jaarkaarthouder krijgt een compensatie.

  • Jaarkaarthouders met een Belgisch adres en een geldige jaarkaart tussen 15 maart en 10 mei 2020, krijgen een waardebon van € 5.
  • Jaarkaarthouders met een buitenlands adres en een geldige jaarkaart tussen 15 maart en 8 juni 2020, krijgen een waardebon van € 7,5.

De waardebon kun je gebruiken in Arboretum Kalmthout voor het vernieuwen van een jaarkaart of voor aankopen in de cafetaria, de cadeau- & boekenshop of het plantencentrum. Waardebonnen zijn twee jaar geldig en je hoeft ze niet in één keer op te nemen.
De waardebonnen krijg je uiterlijk midden juni per post opgestuurd.

Vanaf nu blijft Arboretum Kalmthout ook in tijdens de eindejaarperiode/kerstvakantie open. De arboretumtuin zal enkel sluiten op 25 december en 1 en 2 januari (tenzij gesloten wegens overmacht zoals bijvoorbeeld stormweer). Je hebt dus enkele weken extra om van je jaarkaart te genieten.

Hoe zijn jullie bereikbaar?

Je kunt je vragen stellen via info@arboretumkalmthout.be, via 03 666 67 41 of onze sociale-mediakanalen. 

Hoe blijf ik op de hoogte van wijzigingen?
Kijk regelmatig naar onze website of abonneer je op de gratis digitale nieuwsbrief Sapstroom. www.arboretumkalmthout.be/nieuwsbrief

 

FAQ-ArboretumKalmthout-versie-08/06/2020