Covid-19 maatregelen: een antwoord op veelgestelde vragen

Een familie met twee jonge meisjes wandelen op het grasveld onder de bomen in de arboretumtuin van Arboretum Kalmthout, ze zoeken naar afbeeldingen van herfstblaadjes die in de bomen ophangen.

Is Arboretum Kalmthout open? Ook in de kerstvakantie?

Ja, Arboretum Kalmthout blijft elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. Tijdens de eindejaarperiode/kerstvakantie sluit Arboretum Kalmthout enkel op 25 december 2020 en op 1 januari 2021 (tenzij gesloten wegens overmacht zoals bijvoorbeeld stormweer). Wie een jaarkaart of een museumpas heeft, kan 12 maanden lang van de arboretumtuin genieten.

Hoelang mag mijn bezoek aan de tuin duren?

Je mag voor de duur van de wandeling in de arboretumtuin blijven, richttijd is ongeveer 2 uur.

Gaan alle workshops/evenementen door?

Workshops en binnenevenementen worden omwille van de evolutie van de coronacrisis en de daarbij horende Covid-19 maatregelen tijdelijk on hold gezet. Meer info in de activiteitenkalender op de website.

Waar en wanneer moet ik een mondmasker dragen?

Het dragen van een mondmasker in winkels en op openbare plaatsen is in België verplicht vanaf de leeftijd van 12 jaar. Om die reden verplichten we onze bezoekers en medewerkers tot het dragen van een mondmasker tijdens de openingsuren tussen 10 en 17 uur, overal in het onthaalgebouw, of wanneer de onderlinge afstand van 1,5 m niet mogelijk is zoals bij evenementen. Hou er eveneens rekening mee om een mondmasker te dragen bij je toiletbezoek. Hou daarbij ook steeds 1,5 m afstand tussen andere bezoekers en medewerkers.

Het dragen van een mondmasker in de tuin is niet verplicht, zolang je de onderlinge afstand tussen andere bezoekers kunt respecteren. Iedereen boven 12 jaar is verplicht er steeds een op zak te hebben.

Hoe reserveer ik een ticket met tijdslot? En wat is een tijdslot?

Voor een bezoek aan de tuin heb je een ticket met tijdslot nodig. Je kiest dus het tijdstip waarop je je bezoek wil starten vooraf. Een ticket reserveren is sterk aangeraden en kan enkel online. Het tijdslot geeft aan tussen welke uren je mag komen.

Hoe reserveer ik als jaarkaart- of museumpashouder mijn ticket? En moeten ook kinderen een ticket reserveren?

Op dit ogenblik hoef je als jaarkaart- of museumpashouder niet op voorhand online te reserveren. Bezoek de tuin op een dag en een tijdstip naar keuze, en meld je aan bij het onthaal. Vergeet niet je geldige jaarkaart of museumpas mee te brengen. Ook om je jaarkaart te verlengen of af te halen ben je welkom aan de onthaalbalie. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten geen ticket reserveren.

Ik heb een ticket gereserveerd voor een bepaald tijdslot. Wanneer moet ik mij aanmelden aan de kassa?

Je kunt dat doen vanaf het begin van je tijdslot, tot ten laatste 5 minuten voor het einde van het tijdslot. Respecteer de wachtrij en volg de richtlijnen ter plaatse. Voorbeeld: met een ticket voor het tijdslot 12.00-12.30 uur, kun je je aanmelden tussen 12 en 12.25 uur.

Is een ticket reserveren ook verplicht als ik enkel een plantje wil komen kopen?

Om het aantal bezoekers op het hele domein beperkt te houden, heb je een ticket met tijdslot nodig voor een bezoek aan de tuin. Wil je enkel het plantencentrum of de cadeau- & boekenshop bezoeken, dan hoef je geen ticket te reserveren. Volg de signalisatie ter plaatse goed op. Om het onthaalgebouw binnen te komen, schuif je mee aan in dezelfde wachtrij voor bezoekers aan de tuin.

Is de cadeau- & boekenshop open?

De cadeau- & boekenshop is vrij toegankelijk en elke dag van 10 tot 17 uur open, ook op zon- en feestdagen. Daarnaast kun je online terecht op onze webshop. Houd minimum 1,5 m afstand in de winkel en aan de kassa, en respecteer de aangegeven richtlijnen zoals het maximum aantal toegelaten klanten in de shop. Alle artikelen zijn vanaf 1 december 2020 opnieuw verkrijgbaar in de shop, update nationale coronamaatregelen vanaf 27/11/2020.

Is het plantencentrum open?

Het plantencentrum is vrij toegankelijk en elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. Houd minimum 1,5 m afstand in de winkel en aan de kassa, en respecteer de aangegeven richtlijnen. Er zijn ontsmette karren en mandjes voor je plantenaankopen, volg de richtlijn aangaande het gebruik.

Breng zoveel mogelijk zelf een draagtas of een doos mee om je planten te vervoeren.

Is de cafetaria open?

Neen, de cafetaria en het terras zijn volledig gesloten.

Waar is de ingang?

Binnenkomen doe je via het onthaalgebouw. De wachtrij voor het onthaalgebouw bevindt zich onder de pergola in openlucht. Respecteer bij het wachten de onderlinge afstand, stickers op de grond helpen je daarbij. Bij het verlaten van het gebouw, volg je een andere route terug naar de fietsstalling/parkeerplaats. Volg de signalisatie. Beperk je verplaatsing en kom bij voorkeur te voet of met de fiets naar het arboretum.

Mag ik in de tuin uitrusten op een bank?

Onze banken in de tuin zijn er om even op adem te komen tijdens je wandeling. Ze zijn er in de eerste plaats voor zwangere vrouwen, ouderen, mensen met een beperkte mobiliteit of mensen met een mentale handicap. Hou op de bank sowieso een onderlinge afstand van 1,5 meter.

Mag mijn kind zijn step of fiets meebrengen? Mag het zijn bal meebrengen?

Neen, enkel rolstoelen of kinderwagens zijn toegelaten. Steps en fietsen parkeer je in de fietsstalling op de parkeerplaats. Het beoefenen van sporten is nooit toegelaten in Arboretum Kalmthout.

Mag ik picknicken?

Enkel picknicken op het terras van de cafetaria is toegelaten mits consumeren van drank uit onze cafetaria. Aangezien de cafetaria en het terras nu verplicht gesloten zijn, is dit nu ook verboden. Picknicken in de tuin is niet toegestaan (iets drinken of een kleine snack opeten op een bankje mag wel). 

Mag ik de arboretumtuin in groep bezoeken?

Groepsbezoeken zonder gids zijn niet toegestaan. Je kunt de tuin maximaal per 4 personen bezoeken (jezelf + drie anderen), kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend. Je mag de tuin enkel met meer dan 4 personen bezoeken, indien dit allemaal gezinsleden zijn die met jou onder een dak wonen.

Zijn rondleidingen met gids mogelijk?

Neen, alle rondleidingen met een gids zijn tijdelijk geannuleerd. Wil je een rondleidingen reserveren op een later moment, contacteer dan het secretariaat via 03 666 67 41 of vul het aanvraagformulier op de website in.

Mag ik naar de arboretumtuin komen voor een bruidsreportage?

Hier gelden dezelfde regels als bij de groepsbezoeken zonder gids (zie hierboven).

Zijn er toiletten beschikbaar?

De toiletten in het onthaalgebouw beschikbaar. Deze worden meermaals per dag ontsmet en gereinigd. Volg de signalisatie en de richtlijnen aangaande het maximum aantal personen. Let op, in het onthaalgebouw is het dragen van een mondmasker voor iedereen vanaf 12 jaar verplicht.

Zijn rolstoelen beschikbaar?

Rolstoelen zijn beschikbaar. Ze worden ontsmet na elk gebruik.

Mag ik vanuit Nederland naar Arboretum Kalmthout komen?

Bezoekers uit het buitenland worden aangeraden om de nationale Covid19-veiligheidsadviezen strikt op te volgen. Informeer je ook goed vooraf op de website van Arboretum Kalmthout over de geldende veiligheidsmaatregelen op het domein. Reserveer vooraf online jouw ticket, draag bij je bezoek waar nodig of verplicht een mondkapje en respecteer de veiligheidsrichtlijnen ter plaatse.
Meer info over de Covid-19 veiligheidsmaatregelen in België vind je op www.info-coronavirus.be.

Hoe zijn jullie bereikbaar?

Je kunt je vragen stellen via info@arboretumkalmthout.be, via 03 666 67 41 of onze sociale-mediakanalen. 

Hoe blijf ik op de hoogte van wijzigingen?
Kijk regelmatig naar onze website of abonneer je op de gratis digitale nieuwsbrief Sapstroom. www.arboretumkalmthout.be/nieuwsbrief

 

FAQ-ArboretumKalmthout-versie-30/11/2020